Çıkış albümünün ardından yok olan müzisyenler, tek kitaplık yazarlar gibi bazı otomobiller de ilk nesillerinin ardından silik bir ikinci model ile unutuluyorlar. Bir minik sınıf efsanesi Renault Twingo, Türkiye’ de satışa sunulmayan sıkıcı 2. neslinin ardından, yepyeni bir yüzle savaşa geri dönüyor. Orijinal Twingo’ nun ortaya çıkışından 20 yıl sonra, kökenlerine sıkı sıkıya bağlı yepyeni model, sınıfında liderliğe oynuyor. 3,59 metrelik uzunluğu ile önceki modelden 10 cm kısa olan araç, uçlara yakın konumlandırılan tekerlekleri ile 13 cm daha uzun bir iç mekana sahip. Aracın genişlik değeri 1,64 metre, yüksekliği ise 1,55 metre. Tarihinde ilk defa 5 kapılı olarak üretilen Twingo, Laurens van den Acker’ in önderliğini yaptığı yeni Renault tasarım anlayışı ile oldukça sevimli bakışlara sahip- bakışlarına rağmen dinamik duruşu ile sportif bir yanı da var. Yeni nesil Twingo, markanın aldığı cesur bir kararla, minik sınıfın belki de en özgün otomobili aynı zamanda: Motoru arkada yer alan, arkadan itişli bu küçük otomobil, 49 derece eğimle yerleştirilen motorlar ile bagaj bölümünü de arkada bulunduruyor. 219 litrelik bagaj, tamamen düz bir zemine ve tekerleklerden etkilenmeyen bir şekle sahip. 50:50 oranında iki parçalı arka koltuklar öne yatabiliyor, ön yolcu koltuğunun da yatması ile Twingo 2,20 metreye kadar uzunluktaki nesneleri taşıyabiliyor. Minik otomobillerin devasa sedanlar, ürkünç kamyonlar yanında kimi zaman güvensiz hissettirmesi yüksek oturma pozisyonu ve büyük ön dikey görüş alanı ile önlenmeye çalışılıyor. Avrupa’ da küçük sınıfın lideri konumunda olan araç, yeni nesliyle Renault’ nun “yaşam” çiçeğinin Play yaprağında yer alıyor- Twingo hakkında ilk ipuçlarını veren Twin’Z ve Twin’Run konseptleri de bu yaprağın ilk üyeleriydi. Yeni model kökenlerine bağlı dedik ya, Renault yeni Twingo’ nun geliştirilmesinde Renault 5 ve orijinal Twingo’ dan esinlenildiğini belirtiyor. 4 retro gövde rengi –beyaz, açık mavi, sarı ve kırmızı- ile satışa sunulacak olan araç, kişiselleştirme programı ile farklı kişiliklere bürünüyor. Renklerin etkin kullanımı, iç mekandaki depolama çözümlerinde de kendini gösteriyor. Kısa burnu ile manevralar kolaylaşıyor, ve 8,65 metrelik dönüş çapı elde ediliyor. Bu değer rakiplerin çoğundan yaklaşık 1 metre daha kısa. Burnun kısa olması, iç mekanı genişletiyor, ve önde motorun olmayışı ön sırada daha çok alan sunuyor.
Farlarda göz kapağı şekilli sinyal lambaları ve 4 noktalı dairesel gündüz farları aracın mimiklerini oluşturuyor. Ön farları arkaya bağlayan omuz çizgisi aracın uzunluğunu belirginleştirirken, farklı donanımlarda sunulan yapıştırma seçenekleri ile bu omuz çizgisi daha belirgin bir tasarım ögesine dönüşüyor. Gizlenmiş arka kapı kolları ise 3 kapılı Twingo geleneğini devam ettirmeye çalışıyor. Arka kısımda Renault 5 Turbo’ nunkileri andıran lambalar, arka camdan daha çıkık olmaları ile otomobillerde gizli olan omuz çizgisini açıkça gösteriyor. 15 ve 16 inçlik jant seçenekleri aracın yumuşak çizgilerine uyumlu. Twingo, iki farklı multimedya sistemi sunan ilk minik sınıfı otomobil. R&GO adlı seçenek, günümüze son derece uygun ve aracın basit donanım seviyelerini değerli hale getiren bir seçenek. Akıllı telefon çılgınlığı tam gaz devam ediyor. Bu sistem orta konsolda bir dokunmatik ekran yerine iOS veya Android akıllı telefonun kullanılabilmesini sağlıyor. Her telefona uyumlu tutucular ile orta konsola bağlanan telefon, navigasyon, medya, müzik ve telefon işlevlerini aracınıza bağlıyor. Yine de dokunmatik bir ekran için daha fazla para ödeyerek R-Link Evolution sistemini alabilirsiniz. Clio ve Captur’ da da bulunan sistem, akıllı telefona ihtiyaç duymadan navigasyon ve multimedya işlevlerini araca kazandırıyor. Arka sırada 13 cm’ lik diz mesafesi bir sınıf rekoru. Orta konsolu ve gösterge panelini saran renkli kaplamalar mavi, gri ve kırmızı renk seçeneklerine sahip, ayrıca pürüzsüz veya golf topu dokulu olarak da alınabiliyor. Siyah ve beyazın beraber kullanıldığı iç mekandaki güçlü kontrast hoş bir görüntü yaratıyor. Kafalıkları koltuklara entegre ön koltuklar spor otomobillere gönderme yapıyor. Minik otomobiller için önemli olan depolama seçenekleri, Flexicase olarak adlandırılıyor. İç mekan kaplamaları ile aynı renkte olan bu seçenekler, orta konsol önünde bir kutuyu, orta konsol üzerindeki bir çöp kutusunu, arka koltuklar altında ağları ve torpido gözünü kapsıyor. Bu gözlerde çeşitli seçenekler sunuluyor, örneğin torpido gözü birden fazla şekle sahip. Toplam depolama gözü hacmi, 52 litre. Renault, en azından başlangıç için Twingo’ da 2 motor seçeneği sunuyor. Bagaj zeminin kaldırılması ile görünen motorlar, şehir içi kullanım için yeterli güçte: SCe 70, 1.0 litre hacimde 70 beygir güç ve 91 Nm tork sunuyor. Stop&Start sistemi ile de alınabiliyor. Energy TCe 90, 898 cc- 0.9 litre hacme sahip ve 90 beygir güç, 135 Nm tork üretebiliyor. Standart olarak Stop&Start sistemine sahip olması bir avantaj.
Ön kısımda siyah zeminde ve siyah kollara sahip Renault logosu akılda kalıcı bir görüntü oluşturuyor. Logo çevresini saran siyah yüzey, farlara uzarken hafifçe yükseliyor. Kolların üzerinde de krom çizgiler bulunuyor ve kolların kalkıklığı belirginleşiyor. Farlar, her tarafından yontulmuş kareler biçiminde. Alt kenarı önce siyah kollar hizasında olan, sonradan aşağıya inen farların köşeleri yumuşak ve üst kenarı da aşağıya eğimli. İçlerinde modern aydınlatma elemanları olmayan farların altında, dairesel gündüz farları bulunuyor. Farlar ile siyah kolların birleşimi hizasında yer alan bu dairelerin içinde 4 adet LED aydınlatma kullanılıyor. Yüzdeki benleri andıran bu farları aracın sevimli görüntüsünde büyük rol oynuyor. Tamponun alt kısmındaki siyah bölge, plastik bir üst kenara ve altında bir hava çıkışına sahip. Plastik üst yarıda plaka bulunuyor, alttaki hava çıkışının uçlarında ise yuvarlak sis farları yer alıyor. Siyah bölgenin üst kenarı düz, yan ve alt kenarlar ise hafif eğimli yapıda ve yumuşak köşelerle bağlanıyorlar. Kaput üstünde, ön camdan gelen farların yukarısından geçip soluklaşan çizgiler yer alıyor. Çok kolay şekilde bir yüz olarak yorumlanabilecek mutlu suratın ardından yana geçildiğinde daha düz çizgiler görülüyor.
Yan camın alt kenarı arka kapıya doğru sabit eğimle yukarı çıkıyor, arka kapıda yumuşak bir köşeyle yan kenara geçiliyor, yan kenar öne doğru kapanıyor ve tavan çizgisi başlıyor. Hafifçe yukarı çıkan ve ön cam ile aşağıya inmeye başlayan üst kenar yan cam şeklini tamamlıyor. Öndeki yumuşak hatları dengeleyen görüntüsü ile yan cam iyi çizilmiş. Arak kapı kolu camın ucunda, biraz da bu sebepten arka kapının camı kelebek cam formunda. Ön fardan başlayıp arkaya uzayan omuz çizgisi, yan camlar hizasında yükseliyor, sonra yeniden alçalıyor. Bu çizgi üzerinde, veya bu çizgiyi izleyen renkli kaplamalar spor otomobillerdeki yapıştırma geleneğini sürdürüyor. Ön kapı kolu, katlanan şekilde gövde renginde. Tekerlekler, burnun altında da hafifçe görülen siyah plastik kaplamalar ile sarılıyor. Kaplama iki kapı arasında daha kalın devam ediyor. Ayrıca kapıların alt kısmında bir başka siyah plastik parça daha görülüyor, ve bu parça iki kapı üzerinde de devam ediyor, boşluk oluşmasını engelliyor. Jantlar, temel geometrik şekillerin geliştirilmesi ve 3 boyutlandırılması ile hayat buluyor. Yapıştırmalar için seçilen renkler, jantların ortasında da kullanılıyor. Arkada, tamamen cam görünümündeki bagaj kapağı modern bir görüntü yaratıyor. Saydam bölgenin altında, opak ama cam görüntüdeki alanın yanlarında stop lambaları bulunuyor. Cam kapakla entegre bir şekil oluşturan lambalar, hafif karartılmış kırmızı renkleri ile oldukça hoş görünüyor. Cam kapağın yan kenarları, farlar ile tamamlanıyor ve alt kenara da farlar aracılığıyla bağlanıyor. Bagaj kapağının opak kısmının ortasında marka logosu ve model adı büyükçe yazılı. Eğimli kapaktan sonra düz devam eden tamponda, motor için hava çıkışlarını ve plakayı barındıran siyah bir parça görülüyor. Dikdörtgen şekilli siyah parçanın ortasındaki derinlik plaka için yer oluşturuyor, yanlardaki boşluklar ise çizgi biçimli hava çıkışlarını barındırıyor. Önde konumlu motorlar için yapılanlara kıyasla oldukça küçük olan bu hava çıkışları görüntüye minimum zarar veriyor. Tamponun en altında, tekerlekleri saran siyah plastik kaplamalar üzerinde daha büyük benzer bir parça görülüyor. Bu plastik parça üstünde 4 adet tırnak bulunuyor. Bu parça kepçe dişleri gibi bir etki yaratıyor. Modern, geleneklere bağlı ve Renault’ yu yansıtan dış tasarımın ardından içeri geçildiğinde de farklı bir görüntü ile karşılaşılıyor.
Minik sınıf otomobillerin çoğunda da bu durum geçerli, küçük sınıfta bile kokpitin temel bir formu vardır ve hep korunur. Minik sınıf otomobillerde ise modelden modele çok değişen tasarımlar söz konusu. Twingo’ da gösterge paneli ve orta konsolun üst kısmı renkli kaplamalar ile bağlanıyor, ve bu kaplamalar aracın başka bölgelerinde de görülüyor. Tek bir dairesel göstergeden oluşan panelin ortasında bir dijital bilgi ekranı yer alıyor, ve motor çalıştırıldığında ekranda “Hello” yazısı görülüyor. Hoş bir beyaz aydınlatmaya sahip olan gösterge üzerinde renkli kaplama da daire şekli çiziyor, orta konsola geçtiğinde ise düz çizgiler izliyor. Orta konsol hizasında, en üstte ön camın altında ince uzun havalandırma çıkışları görülüyor. Bunun altında, renkli kaplama içindeki alanda donanıma göre R-Link veya R&GO sistemi yer alıyor. R&GO’ da telefonun yerleştiği alanın altında bir de radyo yer alıyor. Renkli kaplamanın altında, çıkıklaşan bir zemin üstünde havalandırma kontrolleri bulunuyor. Üst donanımlarda Clio ve Captur’ dakiler ile aynı şekilde gelen kontroller, basit donanımlarda çevirmeli kontrollere sahip. Bunların altında ise renkli kapaklı depolama kutusu görülüyor. Bu kutu, evinizdeki plastik depolama kutularından pek farklı değil, şekil ve kullanım olarak. Kutunun gerisinde, renkli bir çemberin içinden çıkan vites kolu görülüyor. Vites kolu basit formlu, ancak bu sorun yaratmıyor. Ön panelin kapılara yakın havalandırma çıkışları da çember şeklinde renkli kaplamalar ile sarılıyor. Kapı iç yüzlerinde, tamamen düz çizgiler kullanılıyor, ve çıkık parçalarda uyine seçilen ikincil renk kullanılıyor. Direksiyon, merkezinde kare- küre karışımı zemin üstünde Renault logosunu taşıyor, bu parçadan yanlara iki renkli kol çıkıyor. Üç kollu yapısına rağmen, çok sportif bir görüntü yaratmıyor. Koltuklarda farklı renkte desen seçenekleri sunuluyor. Twingo, daha önce de belirttiğimiz gibi 13 cm’ lik arka diz mesafesi ile sınıf rekortmeni. Ön yolcu sırası da motor arkada olduğu için daha ferah bir ortamda. Minik sınıfın efsane modeli, yepyeni biçimde geri dönüyor. İlk nesli ile Türkiye yollarında hala rastlanan Twingo, çok fark yaratamayan ikinci nesli ile ülkemizde satılmamıştı. Ancak 3. nesil, 5 kapısı, güçlü kişiliği ve özgün detayları ile Türk minik sınıf müşterisinin de ilgisini çekiyor. Hyundai i10’ un ülkemizde üretilmeye başlanması ile yollarımızda bu tip daha çok araç görüyoruz, Twingo da minik sınıf otomobiller arasında fazlasıyla öne çıkıyor. Kötü haber, 3. nesil Twingo da maalesef Türkiye’ ye getirilmeyecek. 2014 içinde ve sonrasında dahi ithal edilmeyecek olan Twingo, yine de akıllarda iz bırakıyor.
[…] Renault Twingo hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] minik sınıfta Aygo farklı duruşu ile çok cazip. 108 ve C1’ den çok daha ilgi çekici, Twingo ile yarışır. Yaris müşterisini bile tarzı ile çalabilir. Siz ne dersiniz? Sevenlerden […]
BeğenBeğen
[…] tanıdık bir görüntü bu. Forfour, 2014 Cenevre Otomobil Fuarı’ nda tanıtılan Renault Twingo’ nun kardeşi. Tamam, Fortwo’ nun kardeşi aslında ama hem Fortwo hem de Forfour, […]
BeğenBeğen