Toyota Auris Touring Sports

İlk olarak kamyonet, veya minivan tipi ticari araçların türevleri olarak ortaya çıkan Station Wagon tipi araçlar, günümüzdeki otomobil satışlarında büyük yere sahipler. Tüketici otomobili haline gelmelerinin ardından hızla gelişen bu sırt çantalı arabalar, özellikle Avrupa ülkelerinde büyük talep görüyor. C-Sınıfı otomobil satışlarının %25’ ini oluşturan Station Wagon’ lar arasına, Toyota geç de olsa sonunda kendi temsilcisini yolluyor. Toyota’ nın Avrupa’ da en çok satan modeli olan Auris, ilk neslinde yoksun olduğu Station Wagon ağabeyine 2012’ de tanıtılan yeni nesli ile kavuştu. Çok da alışıldık olmayan bir ek, “Touring Sports” ile kardeşinden ayrılan SW türev, Toyota’ nın yeni tasarım anlayışını uzun bir gövdede sunuyor, ve aracından yüksek fonksiyonellik bekleyen ailelere göz kırpıyor. “Under Priority” felsefesi benimsenerek tasarlanan Auris Touring Sports, “Keen Look” olarak adlandırılan bakışları ile de karşısındakini kazanıyor. 0,28 Cd’ lik rüzgar direnci ile aerodinami alanında başarısını kanıtlayan SW tipi araç, tasarımını bir avantaja dönüştürüyor. Çevreci teknolojilere büyük yatırımlar yapan, ve hibrid teknolojisinde “lider” olarak tanımlanabilecek marka Toyota, Auris Touring Sports ile ayrıca kompakt sınıftaki ilk ve tek hibrid SW seçeneği de yaratmış oluyor. Touring Sports, 530 litrelik bagaj hacmini, arka koltuk sırası yatırıldığında 1658 litreye çıkarıyor. Bu artışın gerçekleştirilmesi de tek düğme ile oluyor. Sadece bir mekanik düğme ile arka koltuk sırası yatırılabiliyor, ve 2047 mm uzunluğunda boş alan elde edilebiliyor. 2600 mm’ lik dingil aralığı Auris Hatchback ile paylaşılırken, araç toplam uzunlukta küçük kardeşine 285 mm fark atıyor. İngiltere, Burnaston fabrikasında üretilen Touring Sports, 5 yıldızlı EuroNCAP test sonucuna sahip. Pek çok farklı denge sistemine sahip olan araç, yokuş kalkış desteği ile geliyor. Giderek “sıradanlaşan”, ve pek çok otomobilde görmeye başladığımız otomatik park sistemi, sürücüye gaz ve fren kontrolünü bırakırken manevraları gerçekleştiriyor.

Touring Sports, daha alçak ağırlık merkezi ile sürüş sırasındaki dengeyi elektronik sistemlere ek olarak en basit yoldan güçlendiriyor. Gövde bükülmezliği ve sağlamlığı konusunda da ilerlemeler kaydedilmiş, ve Auris sürücüsüne güven veren bir sürüşe sahip. İç mekanda yeni nesil Auris’ in sunduğu özellikler korunuyor. Garip kabin tasarımı daha sonra değinilecek bir konu, ancak şimdiden müjdelemek gereken bir detay var: Touring Sports, 6.1 inçlik Toyota Touch multimedya ekranı ile geliyor. USB ve MP3 bağlantıları ile müzik sistemi güçlendirilirken, bu ekran aracılığıyla telefon görüşmeleri mümkün hale geliyor. Geri görüş kamerası da görüntüyü bu ekrandan sürücüsüne iletiyor. Touring Sports, fabrikadan Auris Hatchback’ in motor seçenekleri ile çıksa da, Türkiye’ ye sadece ikisi ile geliyor. Bu iki seçenek de Advance veya Premium donanım seviyelerinde alınabiliyor. 1.6 litrelik Valvematic benzinli motor, 132 PS güç üretiyor, manuel veya otomatik şanzımanla tercih edilebiliyor. İki şanzıman ile de 100 kilometrede yaklaşık 5,8 litre yakıt tüketimi gerçekleştiren araç, Advance donanım seviyesinde 72.600 TL’ lik fiyata sahip. Touring Sports için Türkiye’ de sunulacak olan ikinci seçenek ise bir dizel motor: 1.4 litrelik hacme sahip D-4D dizel motor, 90 PS güç üretirken, 100 kilometrede 4,2 litrelik yakıt harcıyor. Advance donanım paketi ile fiyatı ise 75.870 TL. Ülkemize gelemeyen seçenekler ise 1.33 litrelik VVT-i benzinli motor ve 2.0 litrelik D-4D dizel motor. Başlangıçta bahsedilen Auris Hybrid Touring Sports da ülkemizde kendine yer bulamıyor, ancak Avrupa pazarı için önemli bir seçenek. 1.8 litrelik VVT-i benzinli motora ek olarak 100 kW güç üreten elektrikli motor ile 100 kilometre 86 gramlık karbondioksit salınımı değerine ulaşan araç, hacim konusunda da hiçbir dezavantaja sahip değil. Pillerin arka koltuklar altında bulunması ile bagajdan yer kaybedilmiyor. Bu sayede Toyota, otomobilinden doğayı korumasını bekleyen yeni nesil ailelere tek alternatifi sunmuş oluyor.

Toyota Auris Touring Sports ÖnAuris Touring Sports’ un tasarımı detaylı olarak incelenmeye başlandığında, ön kısımda yanlara kalkan detayların keskin bir görüntü oluşturduğu fark ediliyor. Alçak burnun ortasında bulunan Toyota logosunun yanındaki hava çıkışları, yukarı çıkan alt ve üst kenarları ile bu görüntüyü başlatırken, hava çıkışlarına bitişik olan farlar da aynı hizada devam ediyor. Yani hava çıkışları ile aynı üst ve alt kenarı paylaşan farlar, yukarı kalkan hatları sürdürüyor. Yan cepheye yaklaştıkça incelen farların biri yukarıya, biri de aşağıya iki uzantısı beliriyor. Bu uzantılar farların alttan ve yukarıdan gerildiğini hissettiriyor. Toyota logosu yanındaki hava çıkışlarının ortasından geçen krom şeritler farların içinde de devam ediyor. Bu uyumlu görüntü farlar ile hava çıkışları arasındaki bütünlüğü daha iyi ifade ediyor. Farların içinde, krom çizginin üst kısmında standart olarak sunulan LED aydınlatmalar görülebiliyor. Krom çizginin sonlanmasının ardından, mercek görülüyor. Merceğin arkasında onun kökleri devam ediyor. Farlar, teknoojik görüntüleri ile etkilemeyi başaıyor. Kaput çizgisi, iki hava çıkışı arasındaki Toyota logosu üzerinde bir bombe çiziyor. Kaput üzerinde, ön cam yanı kirişlerden uzayan iki hafif çizgi görülebiliyor. Bu çizgi kaputun sonuna kadar erişmese de, farlar ile hava çıkışlarının birleşme çizgisi hizasında olduğu anlaşılıyor. Burnun alt yarısında, ana panjur siyah yüzey üzerinde kendini sergiliyor. Toyota logosu yanından çıkan hava çıkışları hizasındaki bu siyah yüzey, krom çerçevesi ile sınırlarını belli ediyor, ve bu sınırlar içinde panjurdan önce plaka görülüyor. Plaka altında devam eden siyah alanda, alt alta 3 yatay çizgi genişlik hissini gizlice pekiştiriyor. Siyah yüzey en alta geldiğinde, kalın krom şeritle sonlandırılıyor. Bu siyah yüzeyin yan kenarlarının aşağı inerken yanlara açılması da tasarıma hareket katıyor. Yanak bölgelerindeki derinliklere yerleştirilen sis farları, siyah maske içinde krom çerçeve ile yer alıyorlar. Dairesel sis farları derinde bulunmaları ile ön tasarımın üç boyutlu yapısına katkıda bulunuyor.

Toyota Auris Touring Sports ArkaYan kısma geçildiğinde, ön farın üst kenar uzantısından çıkan bir çizginin aracın omuz çizgisi haline geldiği görülüyor. Arka stop lambasına kadar devam eden bu çizgi, yan kısmı iki yarıya bölüyor. Üst kısımda yer alan yan camlar, Hatchback modele göre daha biçimsiz olmalarına rağmen, yine de çirkin değiller. Önden arkaya sürekli yükselerek giden alt kenar, tavanı izleyen üst kenarlar ile yumuşak köşelerle birleşiyor ve yan cam meydana geliyor. Alt ve üst kenarda hafifçe beliren köşeler ve eğim değişiklikleri ise kimi zaman göze takılan ve gerçekten dert edilen detaylar. Aslında yan camlardaki bu ince detaylar fark edildiğinde aynı durum her araç için yaşanıyor. Yan camların alt kenarları krom şerit ile öne çıkarılıyor, ve bu da aracın uzunluğunu belirginleştiriyor. B sütununda kapıların birleşiminde cilalı siyah kaplamalar kullanılıyor, ve aracın genelindeki parlak his bozulmuyor. Uzaktan bakıldığında göze hoş gelen yan camlar, ön köşesinde yan aynayı taşıyor. Yan sinyal lambasını barındıran aynalar, gövde renginde. Yan kısmın alt yarısındaki kapı kolları oldukça basit şekilli. Tekerlekler hafifçe çıkıklaştırılıyor. Kapıların altında herhangi bir çizgi yer almıyor, ancak hafif dalgalanmalar bu yokluğu hafifletiyor. Arka kısım ise tatsız yan kısımdan sonra capcanlı kırmızı stop lambaları ile heyecanlandırıyor. Arka cam, üzerinde bir rüzgarlığa sahip ve o da gövdenin üst kısmı ile yumuşakça birleşiyor. Camın alt köşelerine değen stop lambaları ve hem önden, hem de arkadan çekilirken, ayrıca yukarıdan ve aşağıdan geriliyor gibi. Kısaca dört yöne çekilen, ancak yanlardan daha uzun olan lambalar, oldukça sportif görünüyor ve arka kısma hareket kazandırıyor. İki lambanın alt köşeleri arasındaki çizgi, üstünde Toyota logosunu, altında ise plakayı barındırıyor. Plaka, kendisine özel hafif derinliğinde yer almakta. Hatchback modelde tamponda yer alan plaka, bu sefer bagajda olunca, çıkıklaşan tampon daha bir boş görünüyor elbette. Siyah bir kaplama ile renklenen tampon, bu cilalı zeminde yine kalın bir krom şeride sahip. Siyah alanın sınırları, önde olduğu gibi krom bir çerçeve ile belirginleştiriliyor. Siyah zemin ile şıklaşan tamponun yana kayan kısımlarınde derine yerleştirilen ince uzun kedigözleri ise normalde çirkin olan bir detayın ne kadar güzel bir tasarım ögesine dönüşebileceğini gösteriyor. Aracın tavanında bulunan alüminyum raylar ise fark edilmiyor, tasarımla bütünleşik durumda.

Toyota Auris Touring Sports İçAracın iç mekanına geçildiğinde ise ister istemez insan bir somurtuyor. Simetri, uyum, hatta estetik, yok. Auris ailesi iç mekan tasarımına önem veren müşterileri kaybediyor. Göstergelerin dairesel siperliği, orta konsol tarafında aşağı inişine devam ediyor, ve orta konsolun sol yan sınırını belirliyor. Orta konsolun çatısı ise yine bombeli bir kenardan oluşuyor. Sağ yan çizgi ise net olmasa da, yine eğimli. İşi bozan, tüm bu eğimlerin farklı olması. Orta konsolun sağ yan kenarının sol yan kenarın simetriği olması bile sorunu çözebilirdi. Bu garip konsolun üstünde, önce yatay havalandırma çıkışları bulunuyor. Bunların yanında ise niye orada olduğu dahi bilinmeyen, 80’ lerden kalma bir Casio saati andıran dijital saat yer alıyor. Eski Hyundai’ lerde yok olduğunu sandığımız bu saçma detay, havalandırma çıkışları yanında, eğimli üst kenar altında amaçsızca duruyor. Rahatsız edici görüntü, dokunmatik ekranın krom çerçeveye alınması ile devam ediyor. Bu çerçeve içinde boş kalan yerin değerlendirilmek istenip, kemer ışıklarının konulması anlaşılıyor, ancak bunun görüntüsü hoş değil! Altta, derinde kalan havalandırma kontrolleri sorunsuz şekillerine rağmen garip orta konsol yapısına kurban gidiyor. Düzleşen zemindeki vites kolu ise şık görünmek adına ekstra bir çaba içinde değil. Orta konsol, kötü. Üç kollu direksiyon, parlak V şeklinde parça ile ilgi çekici görünüyor. Göstergeler ise çok şık olmasa da okunaklı. Kapı iç yüzlerine kol dayanınca istemeden pencereyi açmanın çok kolay olduğuna dair bazı yorumlar var. İç mekan, zevksizce çizilmiş, ve onu beğenmek pek mümkün değil. Aydınlığı arttırmak adına Skyview panoramik tavan opsiyonu dikkate alınmalı. Peki Toyota Auris Touring Sports ne kadar? 72.600 TL’ lik başlangıç fiyatı ile bütçeyi zorlayan kompakt SW Toyota Auris Touring Sports, zaten pahalı olan fiyatı, ve artan döviz kurları ile alınması zor bir araç. Zaten çok az Station Wagon aracın bulunduğu yollarımız, Hatchback’ lere göre aşırı pahalı kalan SW seçenekleri ile aynı şekilde kalmaya devam edecek.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s