Üreticilerin verdiği hayatta kalma mücadelesinde SUV tipi araçlar son yıllarda büyük fırsatlar yaratıyor. Tüm dünyaya yayılan arazi aracı hayranlığı, en olmadık markaları bile bir SUV denemesi yapmak durumunda bıraktı. Porsche, 2002 yılında tanıttığı Cayenne ile çok eleştirildi. On yıllardır kafalarda spor otomobil üreticisi imajına sahip olan bir efsanevi markanın daha çok kazanç uğruna temel felsefesinden uzaklaşması hayranlardan tepki çekti. Zamanla benimsenen Cayenne, ikinci nesli ile şu an yollarda, ve Porsche Panamera ile lüks sedan sınıfına bile girdi. Mesaj açıktı, Porsche değerlerini koruyarak daha da büyük bir ürün gamına sahip olabilir, daha çok para kazanabilirdi. 2013 sonunda gelen Macan, Porsche’ nin yeni büyüme planının son adımı. Cayenne ile bir kesimin ilgisini çeken Porsche, kompakt SUV sınıfında da özgün tarzı ile fark yaratmanın peşinde. Farklı sürüş dinamikleri, benzersiz zevki, etkileyici hızlanması, güç istatistikleri ve dengesi ile Premium rakiplerinden dahi ayrı bir konumda bulunan Macan, gururla “Made in Germany” damgasını taşıyor, ve Porsche’ nin büyük bir yatırımla güncellediği Leipzig fabrikasında üretiliyor. Endonezya dilinde kaplan anlamına gelen Macan adı, modelin kişiliği ile uyuşuyor. Sahip olduğu gücü estetik biçimde sunan, ancak vahşiliğin sınırlanırını da bilen bir araç o. 4.7 metre uzunluğunda yatay ve uzun profilinde, 911’ e selam çakan tavan çizgisi ve yan cam şekli, rakiplerine yakından uzaktan benzemiyor. Yola yakın duruşu ile sportif sürüşün ipuçlarını veren Macan, 918 ve diğer Porsche modellerinden alınan detaylar ile canlanıyor. Oval çizgilerin hakim olduğu dış yüzeyler, girinti çıkıntı ve efektler ile görkemli duruş yakalanıyor. Kapı altındaki plastik parça ile uzunluk belirginleştiriliyor, LED aydınlatmalar ile ışık imzası oluşturuluyor. 18-21 inç arasında lastiklere sahip olabilen Macan, yere basar bir görüntüye sahip. Macan, S adlı giriş versiyonunda 3.0 litrelik V6 motora sahip, ve 340 beygir güç üretiyor. Bu motor Panamera’ dan alınmış. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan araç, 7 vitesli PDK şanzımanla geliyor. Maksimum hızı 254 km/s. 0-100 km/s hızlanmasını 5,2 saniyede tamamlayan Macan S’ in bir de dizel versiyonu bulunuyor. Ailenin güçlü üyesi Macan Turbo ise 3.6 litrelik V6 motora sahip, 400 beygir güç üretebiliyor. Porsche’ nin ilk defa kullandığı bu motor ile Macan Turbo kompakt SUV’ lerin en güçlüsü oluyor. 266 km/s’ lik maksimum hıza sahip olan araç, 0-100 hızlanmasını 4,6 saniye içinde gerçekleştiriyor.
4X4 olarak üretilen Turbo, S gibi PDK şanzımanlı. 1900 yılından beri 4X4 otomobiller üreten Porsche, Macan’ da PTM adlı yeni dört tekerlekten çekiş sistemini kullanıyor. Bir çekiş yönetimi sistemi olan PTM, kaymayı önlüyor, torku gereken yere öncelikli olarak yönlendiriyor ve zor durumda olan tekerleği frenleyebiliyor. İki modelde de yer alan PDK şanzıman, hızlı tepkileri ile beğeni topluyor, ayrıca direksiyon arkasındaki kulakçıklarla kontrol edilebiliyor. VarioCam Plus sistemi ile değişken valf kontrolü sunan Porsche, motor tepkilerini daha da hızlandırıyor. Standart olarak start-stop sistemine sahip olan araç, elektromekanik direksiyon sistemli. Fren enerjisini geri kazanabilen Macan, verimlilik adına aldığı ufak tefek önlemlerle farkında olmadan yakıt tüketimini düşürüyor. Sport düğmesi ile vites geçişlerini daha çabuklaştıran araç, sportif sürüş imkanları sağlıyor. Bu düğmeyi kullanacak sürücülerin ilgisini bir de Sport Chrono paketi çekecektir. Motorlara yapılan eklentiler ile hızlanma sürelerini kısaltan bu paket, ek olarak başka modifikasyonlar ile ağır sportif kullanımlarını mümkün kılıyor. Off-road modu ile arazi şartlarına daha iyi ayak uyduran araç, opsiyonel havalı süspansiyon sistemi ile arazi gibi zor yollarda yükselebiliyor. Normal, alçak ve yüksek ayarlarına sahip olan havalı süspansiyon ile Macan her şartın adamı oluyor. Macan Turbo’ da standart olarak sunulan PASM sistemi, süspansiyonun 3 farklı modu arasında geçiş sağlıyor. Comfort, Sport ve Sport Plus olmak üzere üç farklı halde bulunabilen süspansiyon, darbe emiş becerisinde yarattığı farklar ile sürücüye daha sportif bir kullanım hissi veriyor. Otomatik devreye giren elektronik park freni, şerit takip sistemi, adaptif Cruise Control ve standart Bi-Xenon aydınlatma gibi donanımları ile Macan ne tür bir araç olduğunu bir kere daha gösteriyor. Premium bir kompakt SUV, ancak sporcu yanı daha güçlü.
Tasarım önden başlanarak detaylı incelenmeye başlandığında, kıvrımlı detayların harika bir dengede sunulduğu görülüyor. Ayarında. Eliptik farlar, arkaya doğru genişliyor ve içlerinde iki adet çember içinde temel aydınlatma elemanlarını barındırıyor. Farların altında yer alan hava çıkışı ise far hizasını geçmiyor. İki tırnak ile bu hava çıkışının varlığı belirginleştirilirken, en üstteki LED şerit aracın surat ifadesinde etkili oluyor. Farlar hizasında aşağıya inildikçe, en altta bir de sis farları görülüyor. Siyah yuvalarında dairesel formda bulunan sis farları, gövde rengi yüzey üstünde kendi izini bırakıyor. Kaputta, farların yanından geçen iki çizgi, ve onların da ardından gelen bir çizgi çifti daha yer alıyor. Ortadaki iki çizgi arasında da Porsche logosu bulunmakta. Logonun altında yer alan ana ızgara, farların altındaki hava çıkışları ile aynı yükseklikte. Üst ve alt kenarı düz olan bu hava çıkışının yan kenarları eğik duruyor, ve yumuşak köşelerle yatay kenarlara bağlanıyor. Bu ızgara, dikdörtgensel peteklere sahip. Far hizasındaki hava çıkışlarının alt ve üst kenarları, yanlara uzayarak ana ızgaranın alt ve üst kenarının hizasını belirliyor. Ana ızgara altında bulunan ince uzun diğer hava çıkışı ise sis farları ile aynı hizada bulunuyor. Yüksekliği sis farı yuvasının yüksekliğine yakın olan bu ince uzun hava çıkışı da düz alt ve üst kenara sahip. Burna uzaktan bakıldığında satırlı ve sütunlu bir yapı olduğu anlaşılıyor. İlk sütunda farlar, hava çıkışları ve sis farları 3 satırı meydana getiriyor, ikinci sütunda ana ızgara ve ince ızgara alttan iki satırı devam ettiriyor, ve diğer uçtaki farlar, hava çıkışları ve sis farları da simetriyi tamamlıyor. Yumuşak köşelerle dolu tasarım dengesiz ve gevşek gelirken, bu gizli düzen aslında bir topluluk oluşturuyor. Orta sütunda iki ızgara arasında plaka bulunuyor, burnun en altında ise siyah plastik kaplama kendini gösteriyor.
Yan tasarıma geçtiğimizde, bolca Cayenne detayı ile karşılanıyoruz. Çıkık ve geniş çaplı tekerlekler arasında, kapıların alt kısmında yer alan siyah plastik kaplama, S ve Turbo modellerinde renk olarak farklılık gösterirken, aracın uzunluğunu bir kere daha ifade ediyor. Üst kısımda, arka stop lambalarından çıkan hafif bir çizginin, camların altından geçerek öne uzadığı, ve omuz çizgisini oluşturduğu görülüyor. Yan camlar, elips şekline mümkün olduğunca sadık kalıyor. Ancak yine de bir alt kenar belirginleşiyor, ondan sonra gelen çizgiler daha yumuşak köşelerle birbirine bağlanıyor. Kapı üzerinde yan camdan bağımsız bulunan yan ayna, yan sinyal lambasını taşıyor. Kapı kolları ise oldukça ince şekilleri ile hoşa gidiyor. Arka tasarıma geçildiğinde ise bir sadelik patlaması ile karşılaşıyoruz. Plakanın tampona alınması ile boşalan bagaj kapağı, geniş bir düzlük yaratıyor. Arka cam altında, marka ve model adı genişçe yazılmış, ve aynı hizada öne uzayan stop lambaları eklenmiş. Lambalar,, üç boyutlu yapıda. Kırmızı çerçeve içinde kırmızı-beyaz karma çizgiler barındıran lambalar, öne uzarken hafifçe incelen ve köşelenen bir şekle sahip. Beyaz çizgiler ortasında çıkıklaşan kırmızı çizgi, karmaşık bir görüntü yaratıyor, fakat bu olumlu etkide bulunuyor. Stop lambaları LED aydınlatmaları ile gözleri kendine çekiyor. Bagaja kolay yükleme yapılabilmesi için, havalı süspansiyonun bir de yükleme modu bulunuyor. Tampona indikçe, karanlıklaşan detayların başında plaka geliyor. Gövde rengi yüzeyde yapılan bir girintide bulunan plaka, ardından siyah renkli yüzeye bağlanıyor. Egzoz çıkışlarının iki ucunda bulunduğu yatay parça, belli aralıklarla yerleştirilen dişleri ile sağlam ve sert bir görüntü oluşturuyor. İki uçta egzoz çıkışları çiftler halinde bulunuyor. S’ de dairesel olan çıkışlar, Turbo’ da karesel formda. Siyah bölge ile gövde rengi alan sınırında yer alan ince uzun kedigözleri de farlar ile aynı hizada, gizli uyum devam ediyor. Eğik arka cam üstünde siyah rüzgarlık yer almakta, bu hafif bir sportif izlenim yaratıyor. Macan’ ın dış tasarımı tek başına ele alındığında hoş, ancak şimdi işler değişiyor. Bir kompakt SUV’ den beklenen hacim, Macan’ da, yok.
Bize şık gelen eğik tavan, eliptik detaylar iç mekanı daraltan, SUV fonksiyonelliğini öldüren özellikler. Macan’ ın kuzeni Audi Q5’ in kolay kullanımı, Macan’ da yerini lükse ve Porsche geleneklerine bırakıyor. SUV’ leri sadece yerden yüksek otomobil kullanmak için isteyenlere daha uygun Macan. İç mekanda, arkaya uzanan orta konsol, ve yatay kollarla genişleyen ön panel ferah bir ortam hissi vermeye çalışıyor. 3 kollu direksiyon, arkasında 3 çemberden oluşan gösterge paneline sahip. Bu panelde 4,8 inçlik bir bilgi ekranı bulunuyor. Göstergelerin siperliği, yumuşakça yatay hale gelerek yanlara uzuyor, ve orta konsolun tavanını meydana getiriyor. Orta konsolun dik kısmında önce 7 inçlik dokunmatik ekran geliyor. Standart sunulan bu ekran opsiyonel PCM ile internet erişimi kazanıyor, ve navigasyon işlevlerini yürütebiliyor. Ekranın yanında ikl hava çıkışı yer alıyor, ardından orta konsol düğmeleri eğik halde arkaya inen düzlemde devam ediyor. Vites kolunun iki yanında bulunan pek çok düğme karmaşık görüntü oluştursa da, bir zenginlik hissi meydana getiriyor. Orta konsolun en üstünde, ön cam altındaki analog saat ise lüks otomobillere gönderme. Kapı iç yüzlerinde şık “U” biçimli kapı kolları dokunma isteği uyandırıyor. Macan, sürücüyü saran kokpiti ile ilginç, ancak arka sıra yolcusu için her şey o kadar güzel değil. Tavan nedeniyle boy kısıtlamasına sahip olan Macan, harika görüş sunamıyor. Panoramik tavan aydınlık için tercih edilebilir. Porsche, Cayenne kadar becerikli olmasa da Türkiye gibi SUV fanatiği ülkelerde çok satacak Macan ile bir süre daha idare edecek. Zamanla beklentiler yükseldikçe Macan ‘ın kompakt SUV genlerinin zayıflığı ona acı çektirebilir.