Peugeot 3008

Peugeot 3008’in yeni nesli tanıtıldı. Her yönden detaylı incelemesi için tıklayınız.

İhtiyaç ve beklentileri karşıladığı sürece her otomobil yüksek satış rakamlarına ulaşabilir. Özellikle ülkemizde otomobil alım sürecinde görüntü, malzeme kalitesi gibi detaylar müşterilerin çoğunluğunun son kararı vermesinde etkili olmuyor. Peugeot’ nun 2008 yılında tanıttığı Crossover-MPV kırması 3008, asıl 2010 sonrası fark edilen tasarım hatalarına rağmen ortaya çıktığı dönemdeki Peugeot tasarım anlayışına göre fazlasıyla iyiydi, bu nedenle pek çok pazarda beklenenin üzerinde satış rakamlarına ulaştı. Dünya genelindeki Crossover-SUV popülaritesinin temel sebeplerinden olan yerden yüksek araç kullanma isteği göz önüne alınarak şekillendirilen 3008, kullanışlılık konusunda geri kalmamak için MPV’ lerin monospace, tek hacimli yapısını koruyor, belki biraz da hatchback dinamizmi sunuyor. Bu karışım çok da hoş bir sonuç doğurmuyor. 3008, ilk hali ile bir “obez otomobil” ‘ di. Fakat müşterilerin araçlarında bulmak istediği tüm özellikleri bir gövdede sunduğundan, 3008 tahmin edilenin üzerinde bir oranda, %50 ile hedef müşterisine ulaştı. 2013 yılı ile beraber 3008 biraz toparlanıyor, garip cüssesine belki biraz sevimlilik katıyor. Frankfurt Otomobil Fuarı’ nda ortaya çıkan makyajlı 3008, son yıllarda iyice göze batmaya başlayan çirkinlikleri siliyor ve yeni Peugeot tasarım anlayışına uyuyor. Sınıfında fark yaratam teknolojik donanımları, gerçekten pratik yapısı ile 3008 belki de şimdi “olmuş”. Crossover-MPV kırması dendi ya, gerçekten öyle. Direkt kendine paralel bir rakibi bulunmayan 3008, 4365 mm uzunlukta. Volkswagen Tiguan 4426 mm, Renault Captur 4122 mm, Citroen C4 Picasso ise 4428 mm. İki ucu birleştiren boyutu ile 3008, makyajlı hali ile eskiden fark edilemeyen özelliklerini sergiliyor. Büyük tekerlekleri onun yere daha iyi basar görünmesini sağlıyor, paslanmaz çelik parçaların 3 boyutlu kullanımı ise tasarıma ihtiyacı olan detayı kazandırıyor. Ön kısımda burundan çıkık ızgara ve yeni farlar, parlayan görüntüleri ile garip bir iz bırakıyor akıllarda. Değişemeyen far şekli sebebiyle yüz ifadesi tam olarak oturtulamayan 3008, krom kullanımı ile malzeme kalitesinin ipuçlarını veriyor. Arkada değişen stop lambaları ise yeni nesil aydınlatma teknolojilerinin nimetlerinden yararlanıyor.

İç mekanda korunan panoramik tavan opsiyonu hoş bir aydınlık sağlıyor, yüksek oturma seviyesi ise “şu hep istenen” SUV hissini yaratıyor. Orta konsolun arkaya uzayan yapısı iki ön koltuğu kesin sınırlarla ayırıyor, aynı zamanda büyük depolama alanları sağlıyor. Depolama demişken, araç içerisinde toplam 50 litre küçük depo gözleri yer alıyor. Torpido, kapı gözleri ve koltuk altları bunlara sadece birkaç örnek. Deri paketi ile deri olası her yerde kullanılıyor, geceleri hafif LED aydınlatma da dinginlik sağlıyor. İki parçalı bagaj kapağı arkasında 512 litrelik hacim saklanıyor. 3 farklı konumda bulunabilen bagaj zemini kullanımı kolaylaştırırken, yatan arka sıra koltuklar ile 1604 litrelik alan sağlanıyor. Ön yolcu koltuğunun katlanması ile 2,62 metrelik uzunluk meydana geliyor. 3008′ in teknolojik donanımlarına bakıldığında şüpheziz ilk dikkat çekeni Head-Up Display. Gösterge paneli arkasında yer alan bu cam üzerine artık renkli biçimde tüm kritik bilgiler yansıtılıyor. Radar sisteminden alınan öndeki araçla mesafe bilgisi de sunuluyor. Orta konsol tepesindeki katlanabilir ekran ise navigasyon ve multimedya işlevlerini yerine getiriyor. Geri görüş kamerası da görüntüyü buradan sunuyor. 3008′ de uygun park yeri tarayıcısı aracın sığabileceği boşlukları gösteriyor, ancak bir otomatik park asistanı hala bulunmuyor. Otomatik el freni, ve yokuş destek sistemleri de araç bünyesinde yer alıyor. Peugeot, modeli ülkemizde sadece dizel motorlar ile satıyor. Ancak bunlar dışında elbette benzinli, ve dikkat çekici bir hibrid model de var. Şu anda ülkemizde satılan 1.6 e-HDi 115 beygirlik Auto6R motor ve 1.6 e-HDi 115 beygirlik Start-Stoplu ETG6 şanzımanlı motorlar makyajlı model için devam ediyor. Bunlar dışında Türkiye’ de olmayan 2.0 litrelik daha güçlü dizel ve 1.6 litrelik benzinli seçenekler de makyajlı modelin motorları. Hibrid seçenek, HYbrid4, 2.0 HDi FAP 163 bhp dizel motorun yanında 37 bhp’ lik bir elektrikli motora sahip. Bu ikili ETG6 şanzımanla geliyor. Bu iki motor ile 100 km’ de 3.4 litrelik yakıt tüketimi mümkün. Auto modunda gerektiği şekilde iki motor kullanılırken, ZEV modunda sadece elektrikli motor çalışıyor, 4WD modunda ise elektrikli motor arka tekerleğe tork sağlıyor. Sport modunda, dizel motor odak figür iken elektrikli motor da performansı arttırmak için katkı yapıyor. Peugeot 3008′ in fiyat listesi için tıklayınız.

Peugeot 3008 Ön3008′ in yenilenen tasarımı detaylı incelendiğinde, ön kısımda değişen panjurun araca daha şık bir görüntü kazandırdığı sonucuna varılıyor. Kalın krom çerçeve içinde bulunan ince yatay çizgiler ve plakayı tutan siyah plastik zeminden meydana gelen panjur, düz alt ve üst kenarlara, eğimli yan kenarlara sahip. Oldukça büyük olan bu parçanın üst kenarında içeri yapılan girintide marka adı işlenmiş biçimde görülüyor. Kaputta, ızgaranın hemen üzerinde marka logosu yer alıyor, ve logo “U” biçimli çizgilerle sarılıyor. Bu çizgiler ön cama doğru uzayarak kaputa hareket kazandırıyor. Izgaranın her yeri kaplamaya çalıştığı burunda, belki de yanda biraz sıkışan farlar, üçgensi biçimlerini koruyor. Eğimli üst kenar ile arkaya hızla uzayan farların alt kenarında yukarı doğru bir çıkıklık bulunuyor. Makyajsız 3008′ de farların alt kenarına bitişik olan sis farı maskeleri bu sefer farlardan bağımsız  halde, far hizasında yer alıyor. Dairesel sis farlarının üzerinde bulunduğu siyah plastik, artık krom “C” harfleri ile sarılıyor ve belirginleştiriliyor. Bu siyah plastik zeminin de kendi içinde girinti çıkıntılara sahip olması krom çizgiler ile beraber karışık bir görüntü oluşmasına sebep oluyor. Ana ızgara altında bulunan ince uzun panjur ise siyah plastik kaplamalar ile çerçeveleniyor, ve bu hava çıkışlarının altında parlak bir şerit yer alıyor. Bu şerit ile beraber sonlanan ön tasarım, eski modelde net olmayan çizgiler, kıvrımlı gevşek hatalara göre çok daha iyi durumda. Fakat burnun küresel yapısı ve gereksiz derecede çıkık görüntüsü onun bir 308 gibi şık görünmesini engelliyor.

Peugeot 3008 ArkaYan tasarım ise makyajdan neredeyse hiç etkilenmeyen bölüm. Cam şekli değişmiyor. Önden arka kapıya yükselen eğimli alt kenar, arka kapı sonrası yumuşakça dikelip üst kenarla birleşiyor. Üst kenar ise önden tavana dairesel biçimde hızla çıkıyor, tavan seviyesine ulaştıktan sonra yavaşlayarak eğimli biçimde arka kapıya kadar uzuyor. Çoğu otomobilin camının alt kenarında olan krom çizgi, 3008′ de üst kenarda yer alıyor. Yan aynalar krom kaplamalar ile öne çıkarılabiliyor. Arka profilden bakıldığında görülebileceği üzere tekerlek yuvaları oldukça çıkık. Bunların gerisinde bulunan kapılar, alt kısma indikçe genişliyor. Kapıların altında kesiksi çizgiler yer almıyor, en altta ise öndeki gibi parlak bir şerit bulunuyor. Arka tasarımda ise en büyük değişim stop lambalarında. Üçgensi stop lambalarının alta uzayan kolları beyaz renk alırken, üçgen bölgede üç adet çizgi LED aydınlatmalar ile belirginleştiriliyor. Çok şık bir görüntü oluşmuyor, ancak bir makyajda stop lambaları ellenmese hiç olur mu! (!) Bagaj kapağının ana parçasında yeni marka logosu kullanılırken, altında marka adı da ortalanmış halde yazıyor. Bagaj kapağının iki parçalı yapısı garip bir görüntü oluşturuyor. Tamponda başlayan siyah plastik kaplamalar, bagaj kapağı içinde derinden devam ediyor. Bagaj kapağındaki plastik kaplamaya plaka yerleştirilmiş. Bagaj kapağı yanlarındaki kaplama parçalarında ise kedigözleri görülüyor. En altta ise ön ve yandaki gibi parlak bir kaplama yer alıyor. Arka tasarıma uzaktan bakıldığında, ondan aslında komple kurtulmak gerektiği anlaşılıyor. Arka görüntü, kat kat duran bir gıdıya benziyor.

Peugeot 3008 İçİç mekana girildiğinde ise geçiş dönemi Peugeot iç tasarımı ile karşılaşılıyor. Eski dönemin yuvarlak Peuegot çizgilerini keskin geometri ve parlak materyallerle birleştiren iç mekanda orta konsol arkaya doğru uzarken kalın bir duvar işlevi görüyor. Otobüslerde olduğu gibi sürücü bölgesini yolcu bölgesinden kesin olarak bölen bu uzantı, vites koluna ve depolama birimlerine ev sahipliği yapıyor. Göstergelerin siperliği, ortaya doğru devam ediyor ve orta konsolun yan duvarını oluşturuyor. Bu yan duvar aynı zamanda tutunmak için bir kola sahip. Kolun arkasındaki kontrol elemanlarının en üstünde Mini Cooper‘ daki gibi retro şalterler kullanılmış. Bunların altında, orta konsolun ortasında, alakasız olsa da derin bir depo alanı sunulmuş. Bunun altında gelen müzik sistemi ve havalandırma kontrolleri karmaşık bir yapıda, çok düğmeli ve sıkışık. Düzleşen ve arkaya uzamaya başlayan zeminde ise vites kolu dimdik duruyor, ve oldukça yüksekte. Bu duvara dönüşen orta konsolun yan yüzlerinde de fileler yer alıyor. Gösterge panelinde, iki ana çemberde sunulan göstergeler okunaklı ve şık bir yazı tipine sahip. Direksiyon üç kollu yapıda, ama hiç düğmeye sahip olmayışı çok basit bir görüntü yaratıyor. Kapı iç yüzlerinde de çıkık kol dayama eklentileri ve altlarındaki depo gözleri etkileyici. 3008, fonksiyonel ve rahat bir otomobil. Her yolcusunu mutlu edecektir, ancak göz zevkini tatmin edemiyor. Makyaj ile beraber biraz daha iyileşen görüntüsü onu sevdirmekten hala uzak.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s