Ford Mustang

Hiçbir alanda efsaneler kolay yetişmiyor. Otomotiv sektöründe, tüm dünya tarafından saygı duyulan, hayranlıkla izlenen modeller ve markalar, uzun zaman çabaladıkları “efsane” imajlarının meyvelerini yiyor. Ford, 1964 yılında Mustang’ i pazara sunduğunda onun günümüzdeki başarısına ulaşacağını tahmin etmiş miydi? Büyük ihtimalle hayır. İlk ortaya çıkışından beri giderek büyüyen bir hayran kitlesine sahip olan spor otomobil ikonu Mustang, 50 yaşına basmadan önce yeni nesline kavuşuyor. Yeni Mustang, bundan böyle global bir model. 50 yıl sonra ilk defa resmi olarak Avrupa’ da satışa sunulacak olan araç, Ford markasının “One Ford” politikası çerçevesinde, her pazarda satılabilecek biçimde geliştirildi. Program yöneticisi Dave Pericak, “global bir Mustang geliştimediklerini, Mustang’ i global pazara taşıdıklarını” söylüyor. 5 Aralık 2013’ te 4 kıtada, 6 farklı şehirde eşzamanlı olarak, Fastback ve Convertible tipleriyle tanıtılan model, dünyaya mal olmuş ikon statüsünü devam ettirmek adına bir klasik haline gelen tasarım özelliklerini koruyor. Uzun ön kaput ve kısa bagaj gibi silüetini oluşturan tipik detaylarını koruyan, Ford’ un yeni Aston Martin ızgaralı tasarım anlayışına göre şekillendirilen Mustang, markanın 2011 yılında tanıtmış olduğu Evos konsepti ile yakından ilgili.  Popüler kültür içinde, yarış oyunlarında, filmlerde, hatta kitaplarda bile sıkça görünen Mustang modellerinin en gelişmişi konumunda olan yeni model, alçak bir tavana, düz ön ve arka camlara, üç boyutlu stop lambalarına sahip. Havacılıktan esinlenen iç mekan tasarımı ile sürüş sırasında da dışarıya bakarken yaşanan zevk devam ediyor. Saf bir güzelliğe sahip olduğu pek söylenemese de, o performansı, adı ve vahşiliği ile önünde eğilinesi bir araba. 383 litrelik bagaj hacmi ile kendi müşterisine uygun depo alanına sahip olan Mustang, dokunma ve ses ile kontrol edilebilen SYNC multimedya sistemine sahip. 8 inçlik dokunmatik ekrandan kontrol edilen multimedya sistemi, 12 hoparlörlü müzik sistemine bağlı.

Avrupa’ da 2 motor seçeneği ile sunulacak olan model, görüntüsüne yakışan performansı iki seçenekte de sunuyor. İlginç alternatif, 2.3 litrelik Ecoboost motor, Mustang için geliştirilen bir ünite. Ford’ un çevreci ve tasarruf odaklı motor serisi Ecoboost’ un ürünü olan bu motor, doğrudan enjeksiyonlu ve turbo beslemeli. Yeni emme manifoldu ve turbo besleme sayesinde daha iyi nefes alan motor, 2.3 litrelik motorun daha iyi nefes almasını sağlıyor, verimliliğini arttırıyor. Mustang’ e göre küçük kalan hacim değerlerine rağmen, araç bu motorla 309 PS üzeri güç ve 407 Nm üzeri tork üretiyor. Şimdi, asıl etkileyici motor seçeneği geliyor. 5.0 litrelik V8 motor, 426 PS üzeri güç, 529 Nm üzeri tork değerlerine sahip. Silindir ve egzozlardaki pek çok oynama ile yüksek performans ile verimlilik bir arada sunuluyor. Motorlar, otomatik veya manuel şanzımanla alınabiliyor. Select-Shift 6 vitesli otomatik şanzıman, şehir içinde otomatik olarak kullanılması beklenerek tasarlanmış. Sürücüler istediğinde direksiyon arkası kulakçılar ile manuel kullanım yapabiliyor. Getrag manuel şanzıman ise kısa ve keskin vites geçişleri ile etkiliyor. Mustang’ in ön süspansiyonu çift noktalı McPherson, arka süspansiyonu ise yeni sunulmaya başlanılan entegre bağlantılı bağımsız süspansiyon. Ford’ un özel geliştirdiği denge kontrolü sistemleri ile tekerleklere tork dağılımı farklılık gösteriyor ve aracın duruma daha iyi uyum sağlaması hedefleniyor. Sürüş modları ile direksiyon sertliği, motor tepkisi ve denge kontrolüne ayarlamalar yapılabiliyor. Ford tarafından yapılan açıklamaya göre Avrupa yollarına kusursuz uyum sağlayan aracın ülkemiz yollarındaki maceraları ise sabırsızlıkla bekleniyor. (!) ABD, Michigan Flat Rock fabrikasından tüm dünyaya yayılacak olan aracın tasarımı detaylı incelendiğinde, ön kısımda ne kadar agresif bir ifade olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Ford Mustang ÖnYan cepheye uzarken incelen farlar, tam önden bakıldığında perspektif sebebiyle eğimli görünüyor. Paralel üst ve alt kenarlara sahip olan farların yan kenarları ise far alanını genişletiyor, yamuk şekli oluşturuyor. Garip bir güzelliğe sahip olan Mustang’ in farlarının içinde de şık şekilde sunulan aydınlatma elemanları yer alıyor. İki far arasında, çıkıklaşan kaput altında bulunan ızgaraya yakın yan kenara dayalı 3 LED aydınlatma çizgisi, arkadaki 3 parçalı stop lambalarına gönderme niteliğinde. İki far arasındaki ızgara, altıgen şekilli. Ford’ un yeni modellerindeki Aston Martin modellerini hatırlatan ızgaralar ile aynı şekli paylaşan bu ızgara, neyseki krom çizgilere sahip değil. Krom çizgiler olması durumunda, Mustang mi, Aston Martin mi krizi yaşanabilirdi. Üst ve alt kenarı düz olan ızgaranın iki parçalı yan kenarlarından üstte olanları daha uzun. Bu uzun eğik kenarlar, farların yan kenarlarına paralel. Bu paralellik sayesinde oluşan gizli uyum, kusursuz obje hissini güçlendiriyor. Izgaranın içinde, Ford yerine Mustang logosu ve üst kenarın köşelerinden aşağı inen kollar görülüyor. Kaputta, ızgaranın üst köşelerine birleşen çizgiler görülüyor. Bu çizgiler, ön camın yan kenarlarına birleşiyor. Ayrıca bir de ızgaranın orta noktası ile ön camın orta noktasını bağlayan bir çizgi de mevcut. Kaput, ön cama uzarken ortalarından kabarıyor, şişkinleşiyor. Kabartının yanındaki alçak alanlarda ise hava çıkışları yer almakta.  Yeniden ızgaraya, ızgara altına dönüldüğünde altta yer alan ince uzun hava çıkışı ile karşılaşılıyor. Üstteki ana ızgaranın inceltilmiş haline benzeyen, düzgün yamuk şekilli bu hava çıkışı, sis farlarına komşu. Farların hizasında bulunan siyah sis farı yuvaları, üst kenarlarında dönüş sinyallerine ve gündüz farlarına sahip. Bu sis farı yuvalarının altından geçen gövde rengi çizgi ise iki sis farı yuvası arasında inceliyor. Sis farı yuvaları arasındaki ince uzun hava çıkışı da ana ızgaraya benzer şekilde sis farı yuvalarından  çıkık. Izgaraların öne çıkarılması da önceki modelden hatırlanan bir detay, ve geride kalan farlar ile beraber çirkin, ama göze hoş gelen bir surat oluşuyor. İki ızgaranın kenarlarının aynı hizada oluşu ile, uzaktan bakıldığında iki ızgara birleşiminde daha büyük tek bir altıgen şekli görülebilir.

Ford Mustang ArkaKızgın, vahşi ve umursamaz ifadeli burnun ardından yan kısma geçildiğinde sadeliğin bazen ne kadar yeterli olduğu hatırlanıyor. Büyük tekerlekler, derin merkezli jantları ile sportif görüntülerini güçlendiriyor, gövde rengi yüzeyler de bu bölgelerde çıkıklaşıyor. Ön farların üst kenarı hizasından, ön tekerlekten sonra başlayan kalın bel çizgisi, kapı sonuna kadar gidip soluklaşırken, yan camların altınden geçen ve arka tekerlek üstünde yeniden beliren omuz çizgisi yükseklik hissini arttırıyor. Arka tekerlek üstünde eğimlenen ve arka kısımdaki spoylerle birleşen bu omuz çizgisi kaslı görüntüde büyük rol oynuyor. Yan cam, tek parçalı şekli ile günümüz trendlerine uygun. Cam şeklinin alt kenarı kapı boyunca düz gidiyor, kapıdan sonra hafifçe kalkıyor, yükseliyor ve tavana paralel şekilde başlangıç noktasına dönüyor. Evos konseptininkini andıran cam şekli, eğimleri sayesinde daha dost canlısı görünürken, kasılı görüntünün de önüne geçiyor. Basit şekilli yan aynalar ise sinyal lambalarını taşıyor. Kapının altında da bir kabarık çizgi görülmekte. En alttan geçen plastik çizgi ise arka kısımda yeniden belirip egzoz çıkışlarını sarıyor. Eğimli arka camdan sonra çok kısa süre düz olarak devam eden bagaj kapağı, hemen dikleşip tampon hizasına geliyor. Bagaj kapağının ucundaki çıkıklık, yandaki omuz çizgisinin bağlandığı spoyler benzeri detay. Bu detayın altındaki ince uzun siyah dikdörtgensel zeminde uçlarda üçerli gruplar halinde stop lambaları yer alıyor. Üç boyutlu üç dikdörtgensel parçadan meydana gelen arka farlar, LED ışıkları ile geceleri çok hoş görünüyor. Lambalar arasındaki çıplak siyah zeminde ise GT logosu bulunuyor. Siyah dikdörtgenden sonra yeniden başlayan gövde rengi zeminde, plaka oldukça derine yerleştirilmiş biçimde bulunuyor. Bagaj kapağının çıkıklığı yavaşça sönerken, tampon geliyor ve tampondaki siyah plastik zeminin uçlarında dairesel egzoz çıkışları yer alıyor. Bu egzoz çıkışları arasında ise yine gövde rengi başı detaylar, aracın altından geçen havanın akışını sağlamak için özel şekiller oluşturuyor.

Ford Mustang İçYatay hatlarla bitirilen şık dış tasarımdan sonra içeri geçildiğinde günlük otomobillerden çok daha farklı bir ortamla karşılaşılıyor. Kalın şeritler ve sadece düz veya yatay çizgilerden oluşan ön kısım özgün tarzı ile performans otomobili sürücüsünü sevindirecektir. Direksiyon, üç kollu yapıda ve kolları düz şekilde çembere bağlanıyor. Kolları tutan dairesel merkezde yine Mustang’ in at logosu yer alıyor. Direksiyon üzerinde, kollar arasındaki açıklıklarda genel hatlara uygun şekilde kontroller bulunuyor. Gösterge paneli, açık mavi aydınlatması ve tam çember şekilleri ile beğeni topluyor. İki çember arasındaki renkli bilgi ekranı temel sürüş bilgilerini sunuyor. Göstergelerin dümdüz siperliği eğimle aşağı iniyor ve orta konsol başlıyor. Parlak renkli zeminde bulunan 3 basit şekilli havalandırma çıkışı biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Bunların altında, dümdüz orta konsolda 8 inçlik dokunmatik ekran bulunuyor, altında ise uzay gemileri kontrollerini andıran biçimde yerleştirilmiş havalandırma kontrolleri mevcut. Bir anda düzleşen zeminde, vites kolu ve bardaklıklar yer alıyor. Orta konsolun en üstünde ise, yandaki yolcu koltuğu önünde tıpkı göstergelerin siperliği gibi bir başka siyah yüzeyin kalktığı görülüyor. Bu yüzey de kalktıktan sonra dümdüz şekilde kapıya uzuyor. Kapı iç yüzlerinde de yine eğimli hatlar yerine  yatay çizgiler yer alıyor. Belki de biraz iç kıyıcı olan iç mekan tasarımı, malzeme kalitesi konusunda Avrupa müşterisinin beklentisini karşılayabilir mi, bu zamanla öğrenilecek. Mustang, yeni yüzyılda belki de eski halinin cazibesini kaybetti ancak yeni model eskisinin tasarım tatsızlığını unutturuyor. 2014 Bahar aylarında Avrupa’ ya gelmesi beklenen Ford Mustang’ in ne zaman Türkiye’ ye geleceği ise çok net değil. Sipariş olması durumunda, Mayıs ayı gibi ülkemizde görebiliriz. Mustang ne kadar mı? 180-250.000 TL aralığında bir fiyat beklemek mantıksız olmayacaktır. Bu kadar geniş aralığın sebebi, ülkemizde hiç Ford tarafından Mustang satılmamış olması. Her neyse, o spor otomobil dostunu doyuracak, hatta Ecoboost motoru ile tasarruf ettirecek bir otomobil. Yeni Mustang, bir geleneğin devamı, ve bayrağı bir 8-9 yıl taşıyacak.

2 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s