Station Wagon tipi otomobiller, son yıllara kadar sedan otomobillerin çirkin türevleri olarak görülüyordu. Üreticiler son yıllarda bu modellerin tasarımına yeni yeni önem vermeye başladı, ve aslında tasarım beklentileri yüksek olan Station Wagon müşterilerine daha doyurucu alternatifler sunulmaya başlandı. Renault da müşterilerin beklentilerinin yeni farkına varan markalardan. Geçtiğimiz sene küçük sınıf modeli Clio’ yu yenileyen Renault, 2013 yılı şubat ayında da modelin ağabeyini tanıtmıştı. Ülkemizde Clio Sport Tourer adı ile pazarlanan model, ülkemizdeki az sayıdaki küçük sınıf SW modeller arasındaki belki de en iyi alternatif. Bu “en iyi” iddiası pek çok noktaya dayanıyor. Şekli ile etkileyen, ve kısa sürede beğeni toplayan Clio suratı ile akılda kalan Sport Tourer, Laurens Van Den Acker’ in Renault’ ya getirdiği yeni tasarım anlayışı etkisinde şekilleniyor. Yohann Ory tarafından özgün detayları belirlenen model, hatchback modelden bağımsız olarak geliştirilmiş oluşu ile öne çıkıyor. Günümüzde tanımı değişen, ancak geçmişte avlanmaya uygun geniş spor otomobiller için kullanılan Shooting Brake’ lerden esinlenilerek ortaya çıkarılan Sport Tourer, diğer sınıflardaki Station Wagon’ lar adına da önemli bir gelişme. Modelin yan kısımdaki kesintisiz bel çizgisi, özel bir profil yaratırken, dik sırt kısmı yüksek hacim hissini pekiştiriyor. 443 litrelik bagaja sahip olan aracın, arka sıra koltukları yatırıldığında 1380 litrelik alan ve düz bir zemin oluşuyor. Bagajın yerden 604 mm yüksekte oluşuna ek olarak 685 mm’ lik tavan yüksekliği yükleme işlemlerini kolaylaştırıyor. Ön yolcu koltuğu yatırıldığında ise 2,48 metre uzunluğunda nesneler taşınabiliyor. 4267mm uzunluğundaki aracın dingil aralığı hatchback model ile aynı. Clio modelinin en güzel özelliklerinden olan kişiselleştirilebilme, Clio Sport Tourer’ da da bulunuyor. Ülkemizdeki adlarıyla Change, Dots ve Sport olmak üzere 3 ana pakette farklı ruh hallerine giren araç, oldukça değişik renk seçenekleri ile büyük ihtimalle yollarda sizin de ilginizi çekmiştir. Kapı altı plastik, arka tampon şeridi, ön yüzde çıtalar, jantlar, ön panel ve kapı iç yüzleri, ve direksiyon simidi müşteri tercihine göre renkleniyor.
Clio Sport Tourer’da, aynı zamanda Renault’ nun sevilen multimedya ve bilgi sistemi R-Link de tablet formatında sunuluyor. Aslında ortada tablet falan yok, fakat bu günümüzde büyük bir satış taktiği. Orta konsolda çıkık bir yüzeyde, havada duran bir tabletsi parçada yer aşan 7 inçlik ekrandan, radyo, multimedya ve telefon işlevleri kullanılabiliyor. Tomtom navigasyon sistemi, canlı trafik bilgisi, hava durumu ve mekanlara dair bilgi sunuyor, ve R-Store’ dan uygulamalar yüklenebiliyor. Toplamda 50 adet uygulama bulunan mağaza, R-Link’in kapalı bir işletim sistemine sahip olması nedeniyle çok gelişemiyor. Aracın multimedya sistemi, ses ile Türkçe de kontrol edilebiliyor. Clio’ da derinlik ayarlı direksiyon standart olarak sunulurken, opsiyonel otomatik iklimlendirme sistemi seçeneği de mevcut. Renault Bass Reflex sistemi ise müzik tutkunlarını otomobillerinde de harika bass sesi ile mutlu edecektir. Sport Tourer’ da elektronik direksiyon sistemi sunuluyor. Yokuş kalkış desteği, cruise control (standart), ESC denge kontrolü, çekiş kontrolü sistemleri de sunulmakta. Araca anahtar yerine Renault kartı ile kolayca girilebiliyor. Aracın ülkemizdeki motor seçenekleri ise bir Station Wagon’ a göre oldukça bol. Benzinli seçenekler şu şekilde: 0,9 litrelik Turbo 90 beygirlik Start-Stop sistemli model, 3 silindirli motora sahip ve 100 km’ de 4.5 litre yakıt tüketiyor, manuel şanzımanla sunuluyor. Sadece Icon donanımında satılmakta. 1.2 litrelik 16v 75 beygirlik seçenek, manuel şanzımanla 100 km’ de 5.5 litre yakıt tüketiyor. Joy donanımında satılmakta. Son benzinli seçenek ise 1.2 Turbo 120 beygirlik model. EDC otomatik şanzımanla geliyor ve 100 km’ de 5.2 litre yakıt tüketiyor, Icon donanımında alınabiliyor. Dizel seçeneklerin ilki ise 1.5 dCi 90 beygirlik seçenek. Start-Stop sistemli bu model, manuel veya otomatik şanzımanla Icon donanımında seçilebiliyor. 1.5 dCi 75 beygirlik manuel şanzıman ile Joy donanımında satılmakta. Renault Clio Sport Tourer’ ın fiyat listesi için tıklayınız.
Aracın tasarımı detaylı incelenmeye başlandığında, güvenilir Clio yüzü mutluluk veriyor. Burnun ortasında bulunan büyük Renault logosu, kalın siyah kontur ile çevreleniyor. Kontur, aslında ızgara ve bu ızgara logonun yanlarından farlara doğru uzuyor. Yanlara uzarken gerilme hareketi yapan kollar, gizlice burnun ortasını daha çıkık göstererek marka logosunu vurguluyor. Farlara uzarken yükselen ve farlarla bağlanan kolların üzerinde parlak çıtalar bulunmakta. Kolların ortasında yer alan çıtaların farlara değen kısmında LED aydınlatmalar yer alıyor. Farlar, düz üst kenara ve üçgensi şekle sahip. Alt kenarı kollara doğru giderken yukarı kalkıyor ve üst kenarla birleşiyor. Yan kısma bakan kenar ise kavisli yapıda. Farların içindeki aydınlatma elemanlarının sunumu da oldukça başarılı. Farların alt kenarı hizasında bulunan siyah şeritler, farın alt kenarının şeklini izleyerek kollara birleşiyor. Burnun alt kısmına bakıldığında, bir ızgarada tüm detayların toplandığı görülüyor. Üst kenar, yanlara doğru aşağı inmeye çalışıyor. Alt kenar da benzer şekilde sonlara doğru yukarı kalkıyor. Dolayısıyla, alt ve üst kenarlar ara kenarlara ihtiyaç duymadan birleşiyor. Üst ve alt kenarın eğik kısımlarının yanındaki üçgensi alanda sis farları yer almakta. Sis farları gümüş yuvarlak çerçevelere sahip. İki sis farı arasında hava çıkışı yer alıyor ve hava çıkışının önündeki çizgiler eğimli yapıda. Izgaranın alt kenarında plaka yer alıyor. Izgaranın altına giren gövde rengi çizgi ise plaka hizasında inceliyor. Kaputa bakıldığında, farların gerisinde ama onlar hizasında kalan alanda çıkıklıklar görülüyor.
Aracın yan kısmında geçildiğinde, ön kapıda başlayan yan camın alt kenarının, önce yukarı çıkmaya başladığı, sonradan arka kapıda düzleşmeye başlayarak arkaya geçtiği görülüyor. Arka camın alt kenarı haline gelen bu kenar, bagaj kapağının ortasında da aşağı inerek arka cam alanını genişletiyor. Arka camın üstünde bulunan rüzgarlık, yan kısımda camların üst kenarı haline geliyor. Üst kenar, arka kapı üzerinde yükselmeye başlıyor, ön cama doğru inişe geçiyor ve alt kenarın başlangıç noktasına ulaşıyor. Yan camların alt kenarında krom çizgi bulunmakta. Cam geçişlerinde cilalı siyah kaplama kullanılmakta. Hatchback modeldeki gibi arka kapı kolu cam hizasında gizlenmiş durumda. Kapıların altında geniş üçgensel bir siyah plastik bulunuyor. Bu üçgen alanda, parlak bir şerit yer alıyor ve şeridin uç noktası kalınlaşıyor. Bu üçgensi detay ile kapıların alt canlanıyor. Tekerlekler çıkıklaştırılmış ve arka tekerleğin üzerinden stop lambası görünmeye başlıyor. Arka kısma geçildiğinde şekli anlaşılan stop lambaları, yan yüzeyde maksimum kalınlığına ulaşırken, bagaj kapağının içinde inceliyor. Alt yarısı beyaz, üst yarısı kırmızı olan stop lambalarının altından geçen çizgi, bagaj kapağının ortasında da devam ediyor, ve çizginin üstünde marka logosu yer alıyor. Büyük logo altında bulunan model adından sonra bagaj kapağının alt yarısı başlıyor. Alt yarıda derinlikte bulunan plakanın ardından siyah tampon geliyor. Cilalı görüntüde olan tamponda parlak bir şerit bagaj kapağı hizasında yer almakta. Siyah yüzeyin en uçlarında kedigözleri yer alıyor.
Sport Tourer’ ın iç mekanına geçildiğinde ise kişiselleştirme durumuna göre çok farklı ambiyanslarla karşılaşılabileceğini belirtmek gerekli. Orta konsolun arkasında ve göstergelerin üzerinde de bulunan ön panel kaplaması, renkleri ile canlı bir ortam yaratıyor. Koltuk kumaşlarındaki üçgen taramalı desen ise oldukça beğeni topluyor. Direksiyon hizasına bakıldığında, öncelikle hatchback modeldeki göstergelerin kullanıldığı görülüyor. İki çıkık yuvarlak ve onları bağlayan elipsten oluşan gösterge paneli, sıradışı yapısı ile tutucu müşteriler tarafından eleştirilebilir. Şık yazı tipi ve elipsteki dijital ekran ile sorunsuz bilgi aktarımı yapan panelin üzerinde, şapka üzerindekilere benzer bir siperlik yer alıyor. Direksiyon, üç kollu yapıda ve alt yarısı kaplamalar ile renkleniyor. Orta konsol hizasında, o meşhur “tablet” görülüyor. Parlak çerçeve ile sarılan bu kıvrımlı ama simetrik olmayan şekilli tabletin üst kısmında dokunmatik ekran yer alırken, altında sıradışı şekilli havalandıra kontrolleri bulunmakta. Tabletten sonra düzleşen zeminde sade şekilli vites kolu bulunuyor. Kapı iç yüzlerinde yüksekteki uzun kol dayama alanları dikkat çekerken, ön panel kumaşının kullanılması iç mekanı aydınlatmaya devam ediyor. Özetlendiğinde, Clio Sport Tourer, ülkemizdeki en iyi Station Wagon’ lardan ve tasarım anlamında tüm SW dünyasında ders olmalı. Bu sınıfta çok opsiyon olmadığı düşünülürse, uygun motor seçenekleri ile Sport Tourer makul bir seçenek.
[…] Renault Clio Sport Tourer (Estate) hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen