Kia Soul

Günümüzde sınırları belirli ve kesin olan otomobil sınıfları nedeniyle aslında markalar kısıtlanıyor ve yeni fikirler daha nadir ortaya çıkıyor. Kendi sınıfını yaratan az sayıda marka ise cesaretlerinin meyvelerini bir süre sonra toplamaya başlıyor. Kia, 2008 yılı Paris Otomobil Fuarı’ nda tanıttığı Soul’ u 2010 yılında Avrupa’ da satışa sunarken onun değerinin farkında mıydı bilinmez, ancak araç kısa bir süre sonra çeşitli ülkelerde ikonik bir otomobil halini aldı ve otomotiv pazarında hala ilginç fikirlere yer olduğunu görmek mutluluk verdi. Aracın her ülkede başarılı olduğu söylenemez, ancak başarısız da değildi, ki Kia 2013 senesinde yeni nesil Soul’ u tanıttı. 2012 senesinde ortaya çıkan Track’ster konseptinden esinlenilerek güncellenen Soul, eski modelin dik duruşunu ve sivri omuzlarını koruyor, ancak bunlar dışında pek çok bölgesi yeni. Aracın boyutlarında da değişimler bulunuyor: 20 mm uzayan ve toplam 4140 mm’ lik uzunluğa kavuşan Soul, 20 mm daha uzun dingil aralığına sahip. 4140 mm’ lik uzunluk küçük sınıf otomobiller ile kompakt otomobillerin ortalama uzunluğuna yakın bir değer. Yerden yükseklik ve yüksek sürüş pozisyonu ise aracın küçük veya kompakt sınıf otomobillerden daha farklı bir kimliğe kavuşmasını sağlıyor. Daha canlı olmasına rağmen daha olgun görünen Soul, yeni nesil cee’d’ in platformunda yükseliyor. %66’ sında yüksek sertlikte çelik kullanılan aracın bükülmezliğinde %29 artış bulunuyor. Yeni Mac Pherson süspansiyon sistemi ve arka kısımda dikey olarak yerleştirilen darbe emiciler sayesinde araç daha sarsıntısız ve pürüzsüz sürüş vaat ediyor. Aracın iç mekanında daha kaliteli malzemeler kullanılıyor ve ses yalıtımı konusunda ilerlemeler var. Aracın süspansiyon sisteminin yeni yerleşimi sayesinde iç mekana yansıyan titreşimde de azalma var. Ön yolcu sırasında 20, arkada 5 mm arttırılan diz mesafesi ise daha çok konfor demek oluyor. 354 litrelik bagaj daha geniş ağzı ve zemin altı depolama alanı ile daha fonksiyonel.

Tasarıma yeniden bakıldığında, ön ve arkada LED destekli farların Track’ster konseptinden alındığı fark edilebiliyor. Ayrıca burnun altındaki ikizkenar yamuk şekilli ana hava çıkışı ve alt köşelerindeki yuvarlak sis farları da konseptin detaylarından. Soul’ un donanım listesine bakıldığında ise olgunlaşma sürecinin ona yaradığı fark ediliyor. Anahtarsız giriş sistemi, tek düğme ile çalışan motor, otomatik iklimlendirmeli klima sistemi, havalandırmalı ön koltuklar, panoramik cam tavan, uzun huzmeli farlar ve daha fazlası… Soul, bir kompakt sınıf otomobile alternatif olabilir mi acaba? Paralel park sistemi ve şerit takip sistemi elektronik yenilikler arasında yerini alıyor. Kia, Soul’ u kişiselleştirilebilir bir otomobil olarak tanıtsa da aslında üzerine alıcının oynayabileceği çok bir şey yok. Renault Captur’ da olduğu gibi çift renkli tavanı bulunan Soul, gövdesi için 11, tavanı için 3 renk seçeneğine (kırmızı, siyah, beyaz) sahip. Ayrıca iç mekan da çift veya tek renk düzeni ile alınabiliyor. Opel Adam’ la tanıştıktan sonra bu miktarda kişiselleştirme seçeneğinin az kaldığı söylenebilir. Soul, ayrıca Avrupa pazarına özel SUV Styling Pack adından bir çözüm paketi ile sunulacak. Adında geçtiğine bakmayın, çok bir SUV kimliği kazanmıyor. Fakat yan kısımlarda plastik kaplamalar ve cilalı görünen tamponların karizmatik etkisi oluyor. Alıcıların ve ilgilenenlerin büyük merak konusu motor seçeneklerine bakıldığında ise çok çeşitlilik görülmüyor. Ülkemizde şu anda satılan 1.6 CRDi motora ek olarak aynı motorun benzinli çeşidi GDi sunulmakta. Bu iki motor da manuel veya otomatik şanzımanla alınabiliyor fakat ülkemizde iki seçenek de sunulacak mı bilinmiyor.

Kia Soul Ön 2Kia Soul’ un ilgi çekici dış tasarımı incelenmeye başlandığında onun tasarım tarihi hakkında bilgi vermeyi doğru buluyoruz. 2005 yılında yeni bir Kia çalışanı olan Mike Torpey’ in Kore’ ye beyin fırtınası yapmak amacıyla gönderilmesi ile oluşan Soul fikri, marka içinde kabul gördü ve çeşitli konseptlerle üretim versiyonuna kadar adından hep söz ettirdi. Peter Schreyer’ in markaya katılması ile yeni tasarım dili uygulanan aracın yeni neslinde ilk belirgin fark, farların altındaki siyah sürmelerin kaldırılması. Arkaya uzayan ancak çok da esnek bir şekle sahip olmayan farların üst kenarları arkaya uzuyor, arkada ona bağlanan kenar ise aşağı eğik biçimde inerek alt kenar hizasına geliyor. Düz alt kenar ise yine eğik bir kenarla üst kenara bağlanıyor. Farların üst kenarında LED aydınlatma bulunuyor, bunun altında ise kompleks görüntüde modern aydınlatma elemanları yer alıyor. İki far arasında bulunan kaplan yüzü ızgarasının yan kenarları farların yan kenarlarına paralel. Bu yalandan ızgaranın içi cilalı siyah bir kaplama ile doldurulmuş, ve şekli alışılan kaplan yüzü formatında. Üst ve alt kenar ortaya doğru içeri girinti yapıyor. Üst kenardaki girintinin yukarısında Kia logosu yer alıyor. Logodan sonra bir andan dümdüz hale gelen kaput, oldukça pürüzsüz. Kaplan yüzü ızgarasından sonra çıkıklaşan burnun devamında ana hava çıkışı bulunuyor. Gövde renginde kalın bir çerçeve ile sarılan bu hava çıkışı karesel peteklere sahip. İkizkenar yamuk şekilli ızgaranın alt köşelerinde yuvarlak sis lambaları, kalın gövde rengi çerçevenin parçaları olarak bulunuyor. Ayrıca kalın çerçeve üzerinde üst kenar hizasında dört adet ince hava çıkışı yer almakta. İkizkenar yamuk şeklinin altında başlayan siyah plastik kaplama aynı hizada yan kısımlara devam ediyor. Bu kaplama sayesinde arazici araç hissi yaratılıyor, ki Soul’ un bu araçlarla uzaktan yakından alakası yok.

Kia Soul Arka 2Yan kısma geçişte kendilerini vurgulayan tekerlekler, oldukça çıkık yuvalara sahip. Yeni jant tasarımlarına kavuşan Soul, jant tasarımına göre farklı ruh hallerine bürünüyor. Tekerlek yuvalarının çıkıntıları, kapıların üzerinden geçen bir çizgi ile birbirine bağlanıyor. Farların üst kenarından uzayan kaput çizgisinin sonuna doğru siyah bir parçada marka logosu görülüyor. Ön camın devamı şeklinde olan yan camlar, ön camın üst ve alt kenarının devamına sahip. Üst kenar aşağı inerken, alt kenar hafifçe yukarı çıkıyor ve aracın arkasına doğru bu kenarlar dikey bir kenarla birleşiyor. Bu dike yakın kenarın üst kenarla birleşiminden çıkan bir çizgi, gövde rengi alan üzerinde aşağı iniyor ve camın alt kenarının altından geçiyor. Aracın yan sinyal lambası yan aynalar üzerinde bulunuyor ve kapı kolları da gövde renginde. Arka kısma geçildiğinde ise uzun ve dikey yerleştirilmiş stop lambaları araca güçlü bir hava kazandırıyor. Dış kısmında kırmızı C harfi ve içindeki boşlukta beyaz alan bulunan stop lambaları, arka camın üst kenarına kadar uzuyor, ki bu bayağı yüksekte. Stop lambalarının eğik alt kenarı ise yumuşakça bagaj kapağına geçiyor ve iki stop lambasını birbirine bağlıyor. Bagaj kapağında arka cam sonlandıktan sonra şerit siyah kaplamalar onu devam ediyormuş gibi gösteriyor ve stop lambalarından uzayan çizgiler bu siyah alanın sınırını belirliyor. Şeritlerin ortasında bulunan dikdörtgensel kırmızı alanda marka logosu ve model adı yer almakta. Bagaj kapağından sonra çıkıklaşan tamponda siyah alanda plaka bulunuyor. Siyah alanın alt köşelerinde ise dairesel kedigözleri yer almakta. Bu tasarım ön kısımda hava çıkışının tasarımını kopyası. Kedigözleri yuvarlak yuvaları içinde ayrıca parlak bir çerçeve ile sarılıyor. İki kedigözü arası siyah kaplama üzerinde ince bir parlak şerit bulunmakta. Böylece sonlanan ilgi çekici dış tasarım herkesi mutlu etmeyebilir ancak araca özgünlük kattığı ve kimlik kazandırdığı gerçek.

Kia Soul İç 2Soul ‘un iç mekanına geçildiğinde ise düz bir ön panel ile karşılaşıyoruz. Orta konsolun en üstünde çıkık siyah havalandırma çıkışları bulunuyor. Bunların altından geçen kumaştan sonra asıl kontrollerin bulunduğu karesel siyah alan geliyor. Ancak köşeler hep yuvarlak. Ortada bulunan navigasyon ekranı çevresinde bulunan küçük düğmelerle oluşan bu kontrol bölgesinden sonra ön panel sonlanıyor. Orta konsol hizasında zeminden çıkan vites kolu bulunuyor. Yuvarlak bir yuva içinde konumlandırılan vites kolu çevresinde az sayıda düğme yer alıyor. Direksiyon çevresinde bakıldığında ise derinde bulunan basit göstergelerin arasındaki bilgi ekranı zorlukla fark ediliyor. Gösterge panelinin üzerindeki siyah siperlik, beyaz yüzeye sonradan eklenmiş bir tente gibi görünmekte. Direksiyon üç kollu ve ortasındaki yuvarlak parça çevresinde pek çok kontrol yer almakta. Kapılara bitişik olan dikey yerleştirilmiş havalandırma çıkışları ise değişik şekilleri ile ilgi çekiyor. Kapı iç yüzlerinde de ön panel renginde kaplamalar yer almakta. İç mekanında da tarzını koruyan ve eski modele göre daha iyi durumda olan Soul, ülkemizde çok yüksek satış rakamlarına sahip olmasa da beklenen fazla görülüyor. Yeni model için yapılacak olan bir reklam kampanyası ile Nissan Juke ve Qashqai müşterilerinin ilgisi çekilebilir. Küçük sınıf müşterisi gençler için de düşünülebilir. Peki 2014 Kia Soul ne zaman gelecek ? Ülkemize gelmesi beklenmiyor maalesef. Cee’d ve Rio ile küçük ve kompakt sınıfta savaşan Kia, Soul ile büyük fark yaratamayacak. Getirilmesi düşük bir ihtimal, ancak aracın değeri 50.000 TL civarında.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s