Renault Zoe

Otomobil markalarının günümüzde geleceğe yaptığı en büyük yatırımlar elektrikli otomobiller için oluyor. Daha önceki pek çok elektrikli araç incelemesinde belirtildiği gibi, eninde sonunda şu anda burun kıvırdığımız elektrikli otomobilleri kullanmak zorunda kalacağız. Özellikle Avrupa, ve Amerika’ da son yıllarda büyük hız kazanan elektrikli otomobil geliştirme çalışmalarından deneysel modellerin yanında harika sonuçlar da çıkıyor. Renault, 2008 yılında ortaya atılan bir elektrikli ürün gamı fikri ile başladığı elektrikli otomobil yolculuğunda ilk meyveleri topluyor. Dost canlısı ve güvenilir bir modelin hedeflendiği bu “büyük” projede, Zoe en çok ilgi çeken araçtı denebilir. 2010 yılında Paris Otomobil Fuarı’ nda %90’ ı üretim modeli ile aynı olan konseptin ardından 2012 yılında son hali ile karşımıza çıkan Zoe, şu anda pazardaki elektrikli otomobil eksikliğinden yararlanarak çevreci alıcıları etkilemeyi başarıyor. BMW i3, Opel Ampera gibi en az kendisi kadar cazip rakipleri olmasına rağmen Zoe, kolay kullanımı ve düşük fiyatı sayesinde sevimliliğini koruyor. Jean Semeriva’ nın bir çiziminden ortaya çıkan ve Laurens van Den Acker’ in geliştirdiği yeni Renault suratına kavuşan Zoe, ülkemizde satışa sunuldu. Elektrikli otomobil fikrine henüz ısınamayan toplumumuz Zoe’ ye ne kadar ilgi gösterecek merak konusu. Zoe’nin fiyatına gelince: 66.500 TL’lik anahtar teslim araç fiyatı yanında, aylık kilometreye göre değişen pil kiralarının ödenmesi gerekiyor. Fiyat listesi için tıklayınız. Pahalı ha? Unutulmamalı ki hiçbir yakıt masrafınız olmayacak. Peki Zoe ne kadar yetenekli? En harika havada, en muhteşem asfaltta ve aracın en ideal durumunda 210 km’ lik bir menzil mümkün. Peki günlük hayat? 100-150 km arası. Şehir içi kullanıma uygun denebilir.

Bu menzilin elde edilmesinde en büyük katkı Range OptimZEr sisteminin. Bu sistem 3 yapıtaşına sahip. Fren enerjisi geri kazanım sistemi, hızlanma ve yavaşlama durumundaki kinetik enerjiyi pillerde depoluyor. Sıcaklık pompası sistemi, dış ortamdaki havanın kalorilerini hapsederek iç mekanı ısıtmada kullanıyor, enerji tasarrufu yapılıyor. Michelin Energy E-V lastikleri ise direnci azaltıyor ve daha az ısınıyor. Ayrıca ECO modu da araç içi enerji yönetimini kontrol altına alıyor. Bu destekleyici sistemler sayesinde elde edilen 100-150 km arası menzil elbette sürücü sayesinde artabiliyor. R-Link multimedya ekranı şoföre önerilerde bulunuyor. Hazır R-Link denmişken… Zoe’ de R-link standart sunuluyor ve elektrikli bir araca özel ekstralara sahip. Navigasyon sistemi aracın menziline göre çalışıyor örneğin. R-Link ülkeye göre uygulamalarla daha etkin kullanılabiliyor. İç mekanda dikkat çeken bir başka özellik ise TFT gösterge ekranı. Bu ekran, menzil ve hız bilgilerini yansıtıyor, ayrıca sürüş tarzınıza göre de renk değiştiriyor. (tahmin edilebilir, sportif=kırmızı) İç mekan önceden ısıtılabiliyor ve hava filtreleri ile toz ve polenden korunuyor. Araç ile standart edinilen ZE Connect paketi sayesinde telefon veya bilgisayardan aracın şarj durumu ve istatistikleri hakkında bilgi alınabiliyor. Zoe’ nin şarj olma durumu incelendiğinde Chameleon Charger sistemi dikkat çekiyor. Daha hızlı şarjı mümkün kılan bu sistem, farklı güçte olan şarj istasyonlarının araca zara vermesini engelliyor. Elektrikli motor, 88 beygir güç, 220 Nm tork üretiyor ve güç devir düşürücü ile tekerleklere aktarılıyor. Bu sistem sayesinde araç pürüzsüz bir otomatik şanzımana sahip hissi yaratıyor. Zoe’ de standart yokuş kalkış desteği bulunuyor. Elektrikli motor, 5 yıllık garantiye sahip, ve piller kapasitelerinin %75’ inin altına inince yenisiyle ücretsiz değiştiriliyor.

Renault Zoe ÖnZoe’ nin tasarımı incelenmeye başlandığında, ön kısımda agresif bakışlar görülüyor. Audi A1’ i andıran “daha büyük olmak istiyorum” ifadesi hoşa gidiyor. Arkaya uzayan farlar, orta bölgelerinde kalınlaşıyor, uçlara doğru inceliyor. Yana bakan uçları sivri olan farların içe bakan uçları küt, ve siyah kolla birleşiyorlar. Kısa sayılabilecek siyah kollar, burnun ortasında siyah şeritle çevrelenen Renault logosuna birleşiyorlar. Kolların ve farların belirgin bir yukarı çıkma hareketi yapması kanat efekti yaratıyor. Renault logosu bir kapak aslında, ve bu kapak yana doğru açıldığında şarj kablosu girişi görülüyor. Burnun alt kısmında gereksiz kaba hava çıkışlarından kurtuluyoruz. Tek ve şık bir hava çıkışı, yumuşak köşeleri ve mavi çerçevesi ile dikkat çekiyor. Mavi rengi araç boyunca sıkça görülüyor. Marka logosundan farlara, yan camlarda bile mavi gölgeler bulunuyor. Zoe, böylece hafifçe “çevreciyim ben” diye fısıldıyor. Burnun altındaki yumuşak şekilli hava çıkışının önündeki ızgaranın şeklini iyi gözler görebilir. Tıpkı izohipsler gibi iç içe geçmiş aynı şekiller hoşa gidiyor. Zoe’ nin gamzeleri var. Bu hava çıkışının yukarıda çaprazlarında “(“ ve “)” şekilli iki adet LED aydınlatma görülüyor. Bu aydınlatmaların şekli, gövde rengi yüzeyde de yankı olarak devam ediyor. Son derece sevimli, gülümsememesine rağmen “cici” burundan sonra yan kısma geçildiğinde yine özgün bir tasarım detayı ile karşılanıyoruz.

Renault Zoe ArkaYan camın arka ucundaki yan kenar, ortadan öne uzayan bir şekle sahip ve bu otomobillerde çok sık karşılaştığımız bir çizgi değil. Bu çizgi daha önce Hyundai i40 SW’ de bir kere daha görülmüştü. Bu değişik yan cam şekli, arka kapı tarafından da izleniyor. Kapılar, tavana kadar uzuyor, üst kenarları camların üst kenarı ile aynı değil. Yan camın alt kenarı ayna altındaki düz başlangıç ardından yumuşakça yükseliyor, üst kenar ise tavana paralel yan kenarla başlangıç noktasını bağlıyor. Cam geçişlerinde kapı üzerinde mat siyah malzeme kullanılmış. Arka stop lambasından yana uzayan soluk bir çizgi, ön kapı koluna bağlanıyor, arka kapının kolu ise, yok. Yan cam üzerine konulan kapı kolu aynı zamanda çok da özel bir detaya sahip. İçeri katlanan parçanın bir köşesinde bulunan dairesel girinti, parmak yerleştirmek için yapılmış gibi görünüyor. Bu doğru, ancak bu girintide aracın ilk çizen Jean Semeriva’ nın parmak izi yer alıyor! Kapıların altında içeri yapılan yumuşak bir girinti bulunuyor ve pürüzsüzce normal yüzeylerle birleşiyor. Tekerlekler arkaya ve öne oldukça yakın konumda. Yan sinyal lambası yan aynalar üzerinde yer alıyor. Arka kısma geçildiğinde arka camın yan cam şekline uyduğu dikkatten kaçmıyor. Yan kenarları dairesel şekilde yana uzayan arka cam, yan camın dik yan kenarına uyumlu. Cam altında bulunan marka logosu ve model adı da mavi. Model adının yer aldığı parça altındaki derinlikte yer alan plakanın ardından arka kısımda detay yok denecek kadar az. 45 derece döndürülmüş karelere benzeyen stop lambalarında hiç kırmızı gölgeler görülmüyor. Model adının yer aldığı parçanın yan kenarları bu stop lambalarının iç alt kenarına paralel. En altta bulunan siyah kaplamanın yanında bulunan kedigözleri ile arka tasarım turu sonlanıyor.

Renault Zoe İçİç mekana girildiğinde ise Clio’ dan esintiler fark ediliyor. Aslında, Zoe’ nin tanıtım tarihi nedeniyle, Clio ondan esinleniyor. Direksiyon çok az düğmeye sahip, ve arkasında dijital gösterge bulunuyor. Orta konsol hizasında, “tablet” görülüyor. R-link ekranının başta bulunduğu bu çıkık kontrol panelinde mavi aydınlatmalı havalandırma kontrolleri değişik şekil ve yerleşimleri ile beğeni topluyor. Ön yolcunun karşısında belli olan beyaz kaplamalı yüzey, üst kenarında mavi şeride sahip. Kapı iç yüzlerine beyaz çerçeveli ve kaplamalı detaylar kendilerini fazlaca belli ediyor. Aracın arka sırasında fazla diz ve baş mesafesi sunulmuyor, ancak küçük-minik sınıf arası elektrikli bir otomobilden beklenti yüksek de olmamalı. Zoe, iç mekanda ortalama düzeyde bir malzeme kalitesine sahip. Renault, şu anda pazardaki en sevimli ve kaliteli çevreci otomobillerden birine sahip. Türk müşterisi bu tip yeniliklere geçici bir ilgi gösteriyor, ancak kendi ülkemizde üretilen Fluence Z.E.’ yi bile yaşatamadığımız gerçeği, Zoe’ nin geleceğine umutla bakmamızı engelliyor. Araç fiyatının üzerine kira ödeme sistemi pek çok alıcıya saçma gelecektir, ancak elektrikli otomobillere “gönülden” bağlı müşterilerin aklına yatacaktır. Yanda bir de Clio gibi bir alternatif dururken… Her şeye rağmen Renault Türkiye’ nin elektrikli otomobilleri ülkemizde yaygınlaştırma çabaları takdir edilesi. Zoe, son derece başarılı bir elektrikli otomobil ve aslına bakarsanız değerini hak ediyor.

2 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s