Crossover’ lar… Yerden yükselmek dışında arazi kabiliyeti anlamında çok şey sunamayan, ancak tasarımları ile çoğu SUV’ den estetik olan bu araçların modası daha uzun bir süre bitmeyecek gibi. Şehir içinde geçen yaşamlarına rağmen çoğu otomobil müşterisi artık bu tipteki araçları da listesine ekliyor, ki bu nedenle Crossover’ lar da şehirler için üretiliyor. Yavaş yavaş her markadan bir Crossover modeli gelirken, 2013 senesinin en önemli Crossover modellerinin Fransızlardan çıktığı söylenebilir. Ocak ayında Peugeot’ dan beklenen 2008 haberi geldi, ve birkaç gün sonra Renault da Captur yanıtını verdi. Bu sınıfa ilk defa adım atan iki marka da, deneyimsizliklerine rağmen oldukça tatmin edici iki modele logolarını koydu. İki farklı tasarım ve karakter, benzer alıcıların ilgisini çekiyor ve hangisinin daha uygun olduğunu bilmek zorlayıcı. Bu nedenle Peugeot 2008- Renault Captur karşılaştırması merakla bekleniyordu. Kritik rakamlar ise şöyle: 2008, 4159 mm, Captur ise 4122 mm’ lik uzunluğa sahip. 2008′ de 360 litre, Captur’ da ise 377 litre bagaj hacmi bulunuyor.
Detaylı İnceleme İçin Tıklayınız– 2008, yukarı kalkık gözleri, parlak ızgarası ve konsept haline çok benzeyen görüntüsü ile ilk izlenimde çoğu kişiyi tatmin ediyor. Peugeot hayranları da her markanın takipçileri gibi yeni görüntüyü benimsemezken, Peugeot yavaş yavaş yenilenen ürün gamına yeni modeli katmanın neşesi içinde. 208’ in açtığı yoldan ilerleyen yeni model, ilk “urban crossover” olduğunu iddia ediyor ve etkileyici görüntüsünün altında pratiklik ve yüksek sürüş kalitesi bulunduğunu söylüyor.
Peugeot 2008, arazi şartlarına ideal olmasa da Captur’ da bulunmayan, zor yol şartlarına karşı bir desteği var: Grip Control. Kar, Off-Road, Kum ve ESP OFF seçeneklerine sahip olan bu sistem, değişik zeminlerde ve durumlarda sürücüye yardımcı oluyor. 2008, gövdesinde uygulanan deneysel tekniklerle darbe emiş konusunda oldukça başarılı. Kabine az sarsıntı ve ses yansıtılıyor. Yol tutuş da 2008′ in güçlü yanlarından. Ülkemizde 3 motor seçeneği ile sunulan 2008′ in başlangıç fiyatı ise 42.500 TL olarak belirlenmiş. Araç, ülkemize Access, Active ve Allure şeklinde 3 donanım seviyesi ve 2 benzinli 1 dizel motorla ithal ediliyor.
Benzinli gamda, 1.2 VTi 82 beygir (manuel) ve 1.6 VTi 120 beygir (otomatik) motorlar bulunuyor. 1.2′ lik seçenek Access donanımında 42.500 TL ile 2008 başlangıç fiyatını oluşturuyor, Active donanımında ise 46.500 TL’ ye satılmakta- bu motor Allure donanımında alınamıyor.
Otomatik şanzımanlı 1.6 litrelik motorlu 2008′ ler ise Active donanımında 51.500 TL’ ye, Allure donanımında ise 55.500 TL’ ye satılmakta- bu seçeneğin Access donanımı bulunmuyor.
Dizel seçenek ise 1.6 e-HDi 92 beygirlik (otomatik-manuel) motor. Bu motor ile 2008, Access donanım seviyesinde manuel şanzımanla 49.100 TL’ ye, Active’ de manuel şanzımanla 51.500 TL’ ye, otomatik şanzımanla 54.500 TL’ ye, Allure’ da ise manuel şanzımanla 55.500 TL’ ye, otomatik şanzımanla 58.500 TL’ ye satılmakta.
2008′ in dokunmatik bilgi ve multimedya ekranı, Peugeot uygulamaları ile sürüşü zevkli hale getiren özelliklerden. İç mekanda beklentileri karşılayan düzeyde malzeme kalitesi bulunuyor. Çıkık orta konsol ile kontrollerin kullanımı kolaylaşırken, Peugeot’ nun yeni oyuncağı küçük direksiyon aracın yönlendirilmesini kolaylaştırıyor. Gösterge paneli ise tamamen farklı bir tarzda. Araç yeni Peugeot tasarım anlayışına sahip, ki bu önde paslanmaz çelik ızgara kullanılması anlamına geliyor. Değişik bakışlı farlar, ve yükselen tavan çizgisi 2008′ i rakiplerinden farklı hale getiriyor. Aracından tarz beklentisi olanlar ise Captur ile daha yakından ilgilenecektir:
Detaylı İnceleme İçin Tıklayınız- Farklı dünyaları birleştirmek. Renault Captur bunu gerçekleştirdiği iddiasıyla yollara çıkmaya hazırlanıyor. Renault’ un daha önce yer almadığı kompakt SUV, daha doğrusu crossover sınıfına yıllarca yaptığı gözlemlerle bir anda atlaması onun yararına mı olacak, bunu yaz aylarında göreceğiz ancak Captur oldukça modern ve sportif görünüyor- demek oluyor ki dersine iyi çalışmış. Captur, Clio platformu üzerinde yükseliyor ve markanın yeni tasarım anlayışına sahip üçüncü model.
Renault Captur, alışılmadık görüntüsü ve canlı turuncu rengi ile Crossover’ lar arasında daha eğlenceli duran bir model. Captur’ un Türkiye’ de 2008 gibi 3 motor seçeneği bulunuyor.
0.9 TCe 90 beygirlik motor, Touch donanımındaki 43.990 TL’ lik fiyatı ile Captur’ un başlangıç fiyatını oluşturuyor. Motor Icon donanımında ise 47.990 TL’ ye satılmakta. Bu motor manuel şanzımanla beraber geliyor ve Start-Stop sistemi sayesinde yakıt tüketimi oldukça düşüyor. 0.9 litrelik hacim oldukça düşük, güç kimi zamanlarda yetersiz kalabiliyor. Vitesle çok uğraşması gereken sürücü, bu motora sahip aracını sadece asfaltta kullanmalı.
1.2 litrelik TCe 120 beygirlik motor, EDC şanzımanla sunuluyor ve Start-Stop sisteminden yoksun. EDC şanzıman hızlı ve rahat vites geçişleri ile mutlu ederken, araç yakıt tüketimi konusunda başarısız. Bu motor Touch donanımında 49.490 TL, Icon donanımında ise 53.990 TL’ lik fiyata sahip.
1.5 dCi 90 beygirlik motor ise tek dizel seçenek. Manuel şanzımanla eşlenen bu motor, Start-Stop sistemine sahip. Touch seviyesindeki 49.990 TL’ lik fiyat, 1.2 litrelik motorun Touch donanım fiyatına oldukça yakın. Icon seviyesindeki fiyat ise 53.990 TL.
Captur, darbe emiş konusunda 2008′ in başarısından uzak, araç bozuk yollarda sıkıntı yaratabiliyor. Arka sıra yolcuları koltuk yapısı nedeniyle virajlarda savrulabiliyor. Araçta, 2008′ in dokunmatik ekranına benzer R-Link sistemi sunulmakta. Kullanımı kolay olan sistem, multimedya ve navigasyon fonksiyonlarını yerine getiriyor. Captur’ da CD oynatıcı sunulmaması ise şaşırtıcı. Araç, ailenin hanımlarını oldukça rahatlatan bir özelliğe de sahip: Koltukların kılıfları fermuarlı ve yıkanmak istendiğinde çıkarılabiliyor. Captur’ un torpido gözü çekmece formunda, ve alışılan torpido gözlerine göre oldukça kullanışlı. Bu çekmece formu, kullanışlılığı kadar büyük bir sorunu da doğuruyor, ön yolcu koltuğu doluyken kullanılamıyor. Aracın arka yolcu koltukları öne kayabiliyor. Aracın tasarımı incelenmeye başlandığında, genç müşteriler için 2008′ den daha uygun olduğu görülebilir. Renkleri ve çizgileri ile eğlenceli bir otomobil.
2008 ve Captur motor seçenekleri görmezden gelinerek karşılaştırıldığında, 2008′ in ailelere, Captur’ un ise gençlere ve çiftlere daha uygun olduğu görülüyor. Ancak bu tabi ki kişiden kişiye değişen bir görüş. Sürüş zevki konusunda iki modelden alınacak tatlar sürücüden sürücüye değişiyor. İki modelden göze hoş geleni, tabi ki sürüş sırasında da daha çok zevk veriyor. Sürüş konforu konusunda 2008 öne geçerken, eğlence konusunda görüntüsü ve reklamlarındaki imajının etkisiyle Captur etkiliyor. Motor seçenekleri işin içine dahil edildiğinde, iki model de ekonomik başlangıç fiyatı ile dikkat çekiyor fakat Captur’ un giriş seviyesi motoru çok da rahat kullanımlı değil. Bu durumda 2008 Captur’ dan düşük başlangıç fiyatı ve daha iyi giriş seviyesi motoru ile daha cazip hale geliyor. Özetle, durum biraz karışık, iki modelden hoşa gideni, yine de daha çok memnun edeni olacaktır.