Mercedes-Benz GLA makyajlandı. Makyajlı modelin her yönden detaylı incelemesi için tıklayınız.
Son yıllarda Türk otomobil müşterisinin iki büyük arzusu var: Yerden yüksekte ve daha prestijli bir otomobile sahip olmak. Benzer şeyler arayan alıcılara müjde şimdi de Mercedes cephesinden geliyor. Giderek popüler hale gelen crossover ve kompakt SUV’ lere, Mercedes alternatifi yola çıkmaya hazır. Markanın kompakt sınıf atağının 4. adımı olan bu model, GLA ismine sahip. Markanın 5. arazi aracı olan GLA, 4417 mm’ lik uzunluğa sahip, ki bu rakiplerine oldukça yakın, ortalama bir değer. (BMW X1 4477 mm, Volkswagen Tiguan 4426 mm’ lik uzunlukları ile GLA’ dan az farkla uzun iken, bu tip araçların atası sayılabilecek Nissan Qashqai 4330 mm ile rakiplerinin gerisinde kalıyor. ) 421 litrelik bagaj hacmi, koltuklar yatırıldığında 836 litreye ulaşıyor. Ayrıca Load Compartment paketi alındığında arka koltuklar dik hale getirilip 60 litre yer kazanılabiliyor. Araç, değişik şekli ve gelenek, duygu, ilerleme değerleri ile şekillendirilen gövdesi ile 0.29 cd’ lik rüzgar direncine sahip. Öndeki girinti- çıkıntılar, yan aynalar ve arka spoyler aracın aerodinamik başarısını sağlayan detaylar. Aracın tasarımının avant-garde stilinin modern çizgilerle birleştirdiği belirtiliyor. GLA, rakiplerine kıyasla ayrıca daha yüksek arazi kabiliyetine sahip. Türkiye’ de henüz sunulmayan 4MATIC dört tekerlekten çekiş sistemi ile araç hafif arazi şartlarında daha kolay yol alıyor. 4MATIC modellerinde DSR (yokuşta hız yönetimi sistemi) ve off road şanzıman modu standart olarak sunuluyor. DSR dik yokuşlarda güvenle ilerlemeyi sağlarken, off road şanzıman ile zor yollara uyum artıyor.
GLA, Türkiye’de 3 motor seçeneğine sahip. Tüm seçeneklerde ECO start-stop sistemi standart sunuluyor ve yakıt tüketimi azaltılıyor. GLA 180 CDI, 1.5 litrelik 109 PS güç üreten dizel motora sahip ve Urban ile AMG donanımlarında 7G-DCT otomatik şanzımanlı sunuluyor. GLA 200, 1.6 litrelik hacme sahip ve 156 beygirlik güç üretmekte. Urban, AMG ve Edition 1 donanımlarının hepsinde 7G-DCT otomatik şanzımanla geliyor. GLA modellerinin en güçlüsü GLA 45 AMG, 2.0 litre hacimli 360 PS güç üreten motoru ile performans meraklılarına göz kırpıyor. Fiyat listesi için tıklayınız. 130.000 TL civarındaki başlangıç fiyatı sınıf ortalamasının üzerinde, ancak bir Mercedes için beklenmedik değil. GLA, iç mekanında da sınıfındaki modellerin sunmadığı düzeyde malzeme kalitesi ve çeşitliliği sunuyor, bunların yanında ayrıca özel multimedya donanımları yer alıyor. Orta konsol üzerindeki bağımsız ekran, hoş görüntüsü ile birlikte sosyal medyaya ve canlı trafik bilgisine erişim sunuyor. GLA, iPhone entegrasyonu imkanına sahip ve Siri özellikleri kullanılabiliyor. Özel telefon uygulamaları sayesinde daha çok internet imkanı sunan araçta, COMAND Online sistemi ile daha gerçekçi haritalardan navigasyon sisteminde yararlanılabiliyor. GLA’ nın güvenlik donanımları eksiksiz. Yorgunluk dedektörü, şerit takip sistemi, otomatik park sisteminin yanında, Çarpma önleme sistemi Collision Prevention Assist yer alıyor. Bu sistem 7km/s hızda bile çarpışmaların önüne geçebiliyor. Bunun üzerine DISTRONIC PLUS eklenirse, Collision Prevention Assist Plus oluşuyor ve 200 km/s hıza kadar araç kendi kendine frenleyebiliyor. Şu ana kadar oldukça dolu bir paket gibi görünen GLA’ nın tasarımına dalındığında markanın abarttığı kadarının olduğu görülüyor.
Ön kısımda, farlardan daha önde, çıkıklaştırılmış şekilde duran ana hava çıkışı ortasında 3 kollu yıldız ilk bakışta güven uyandırıyor. Yan kenarları yukarı yükseldikçe yanlara açılan bu hava çıkışının içinde iki adet parlak şerit yer alıyor ve bu ikisi ortadaki marka logosunu tutuyor. Mercedes logosunun kolları arasındaki boşluklar dolgulu. Bu hava çıkışının gerisindeki farlar, GLK ile A-Serisi farlarının bir karışımı gibi. Arkaya uzayan ve arkadaki uçları dairesel olan bu farların ızgaraya bitişik kısımları da aşağı uzuyor. Farların üst kenarının hava çıkışının köşesine denk gelmesi nedeniyle farların bitiş yan kenarları kıvrılma hareketi yapıyor. Farların içinde Bi-Xenon aydınlatma mercekleri arka kısımda derinde görülürken, onların üzerinden geçip kıvrılan parlak şeritler aracın genel görüntüsünde büyük etki yaratıyor. Bu şeritlerin üzerinde, LED aydınlatma parçacıkları yer alıyor. Kaputa bakıldığında, hava çıkışının üst kenarının köşeleri hizasından çıkan çizgilerin ön cama kadar uzadığı görülüyor. Burnun alt kısmında iki yanda sis farı yuvaları ve aralarında geniş hava çıkışı görülüyor. Araçta opsiyonel sunulan sis lambaları nedeniyle bu yuvalar kimi zaman sadece boş bir derinlik olarak kalıyor, gamze gibi. Derinliğin içinde siyah kaplama bulunuyor, ve üst kenarının yukarısında bir çentik yer alıyor. İki gamzenin arasındaki geniş hava çıkışı ise gereksiz çıkıntılardan arınmış şekilde duruyor. Kalın parlak çerçeve, yan kenarlar hizasında daha da kalınlaşıyor. Hava çıkışı önündeki ızgara, elmas şeklinde deliklere sahip. Bu hava çıkışını saran parlak şeridin dışında bir de siyah plastik kaplama yer alıyor, ki bu kaplama sonradan alçalıyor ve yanlara uzuyor. Parlak şeridin alt kenarında hafif girinti ve çıkıntıların olduğu görülebilir, benzer bir detay yan kısımda da bulunuyor.
Önden gelen ve tekerlekleri saran siyah plastik kaplamanın kapılar altındaki kısmında yine kepçe dişine benzer çizgiler görülüyor. Bunun üzerinde, kapılar hizasında bir kısmı önden gelen düzensiz çizgiler ile sportif görüntü yaratılıyor. Yan cam şeklinin alt kenarı de bu çizgilere benziyor. Önden yukarı çıkan, ardından sonda eğim değiştiren bu çizgi, oradan yukarı çıkan ve tavana paralel öne dönen çizgiler ile tamamlanıyor. Kapı kolları alışılan Mercedes tasarımı, ve eğimli durmaktalar. Aracın jant opsiyonları oldukça şık. Arka kısma geçildiğinde ise arka camın yan kenarlarının, yan camın dik yan kenarına paralel olduğu görülüyor. Arka cam üzerinde bulunan spoylerden daha önce bahsetmiştik. Düz alt kenarı erken gelen arka cam, görüş sorunu yaşatabilir. Altında bulunan iki parçalı stop lambaları, yana uzarken kalınlaşan şekilde. İçlerinde bulunan beyaz şerit, bagaj kapağı üzerinde krom bir şerit olarak devam ediyor ve iki lamba bağlanıyor. Bu şeridin üzerinde marka logosu ve model adı yazıyor. Şeridin altında ise daha derinde plaka yer almakta. Yükleme eşiği düşük olan kapak içindeki geniş hacmi kullanışlı hale getiriyor. Alt kısımda parlak siyah kısımda parlak çift egzoz çıkışları görülüyor ve aracın sportif yanına yeniden vurgu yapılıyor. Siyah kaplamadaki girinti çıkıntılar ile vahşi görüntü pekiştiriliyor.
GLA’ nın iç mekanında ise ahşap ve kromun uyumu görülüyor. Pek çok malzeme seçeneği bulunuyor ancak ahşap olmazsa olmaz. Direksiyon hizasına bakıldığında, okunaklı yazı tipine sahip göstergeler dikkat çeliyor ve ikisi arasında bulunan renkli bilgi ekranı takdiri hak ediyor. Direksiyon 3 kollu ve 12 fonksiyona sahip. Parlak orta kol ile malzeme çeşitliliğine katkıda bulunuyor. Orta konsol hizasında ahşap zeminde 3 hava çıkışı görülüyor ve bunların üzerinde bulunan renkli dokunmatik ekran ilgi çekiyor. Ahşap zemin üzerinde bulunan kumaş alan, oldukça kalın ve ön cama kadar uzuyor. Bu kumaşın rengi, koltuklar ve kapı iç yüzlerinde de yer alıyor. Kapılar üzerinde hafızalı koltuk ayarlama düğmeleri sınıfta bir ilk demek oluyor. Aynı zamanda kapılarda aydınlatmalar da olabiliyor. Orta konsolda, hava çıkışlarının altında radyo ve havalandırma kontrolleri yer alıyor. GLA, rakiplerine kıyasla çok daha donanımlı ve kaliteli hissettiriyor. 130.000 TL seviyesindeki başlangıç fiyatı şaşırtıcı değil. Crossover meraklılarının radarına giriyor, ancak fiyatı onun satış rekorları kırmasını biraz zorlaştırıyor.
[…] Mercedes-Benz GLA hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] nda tanıtılan “büyük crossover üçlüsü” – Renault Captur, Peugeot 2008 ve Mercedes GLA bu yılın en çok okunulan yazıları […]
BeğenBeğen
[…] Mercedes-Benz GLA konsepti aynı adla hayata geçti. İnceleme için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] 2014 Cenevre Otomobil Fuarı’ nda resmi olarak tanıtılabilir, veya karşımıza ilk olarak GLA‘ da yapıldığı gibi bir konsept olarak […]
BeğenBeğen
[…] Mercedes-Benz GLA […]
BeğenBeğen