Ekonomik otomobil üreticilerinin bile imajlarını güçlendirmek adına çalışmalarını arttırdığı günümüzde, Skoda gençlere ve ailelere odaklanıyor ve 6 ayda bir yeni model çıkarma politikası sayesinde her zaman canlı kalıyor. Bu politikanın son ürünü, Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan olan Rapid Spaceback. 2012 yılı sonbaharında Seat Toledo ile beraber tanıtılan ~küçük sedan Rapid, şimdi Station Wagon bir ağabeyden çok hatchback bir kardeşe kavuşuyor ve marka için büyük değer taşıyor. Rapid, Fabia ile Octavia arasında küçük sınıf ile kompakt sınıf arasında bir sedan olarak tanımlanmışken, marka Rapid Spaceback’ i kompakt model olarak görüyor. Skoda’ nın uzun yıllardır sadece sedan bir modelle yer aldığı kompakt sınıfa bir hatchback model katması marka gelişimi ve satışlar adına oldukça önemli bir adım. Tabi marka Skoda oldu mu, son zamanlarda hep olduğu gibi hacim konusunda beklentiler büyük oluyor. Modellerinin genişliği ve pratik kullanımları ile yeni bir imaj yaratan Skoda, yeni geleneğini bozmuyor. Rapid Spaceback, Sedan modelden 18 cm kısa olmasına rağmen iç mekanda sunduğu ferahlıkla memnun ediyor. Hatta marka modeli yüksem hacimli kompakt sınıf üyesi olarak da tanımlıyor. Arka sırada 64 mm’ lik diz mesafesi ile sınıf liderliğini kapan Spaceback’ in bagaj hacmi 415 litre, koltuklar yatırıldığında ise bu hacim 1380 litreye çıkıyor.
Alan konusundaki beklentiler karşılanıyor tamam da, gençlere hitap etme isteği Rapid Spaceback ile gerçekleşecek gibi değil. Önden görüntüsü günümüzdeki kompakt modellere göre yaşlıca olan Rapid Spaceback, markanın kişiselleştirme olarak adlandırdığı bazı opsiyonel donanımların eklenmesi ile de çok özgün olamıyor. O basit ve temiz çizgileri ile küçük ailelere daha uygun durumda gibi. Ancak kişiselleştirme adına sunulan opsiyonel panoramik cam tavanın ise modele hafif bir çekicilik kattığı bir gerçek. Ön camdan arka cama kadar uzayan ve tabanı simsiyah yapan cam tavanla birlikte arka cam üzerine bir siyah spoyler ekleniyor ve arka cam 10 cm daha aşağı uzayarak Skoda logosunu üzerine alıyor. Aracın pratik özelliklerine bakıldığında ekonomik otomobil arayan hobi sahiplerine de bir alternatif olduğu görülüyor. Büyük bagaj, çift zeminle kullanılabilmesi ile etkilerken, bagaj zemin kaplamasının çift yüzlü olması da taşınacak eşyaların aracı kirletmesini engelliyor. Skoda’ nın yeni nesil modellerinde karşılaşılan detaylardan olan yakıt kapağı iç yüzündeki buz kıracağı ve sürücü koltuğu altında fosforlu yelek alanı Rapid Spaceback’ te de karşımıza çıkıyor. Araç içinde bardak ve multimedya cihazı tutucuları ve yan kapılarda çöp kutuları bulunuyor. Rapid Spaceback’ de Xenon aydınlatma, lastik basınç göstergesi ve yokuş destek sistemi gibi ek donanımlar da sunulmakta. Avrupa’ da 4 benzinli 2 dizel motorla satışa sunulacak olan Rapid Spaceback, ~73 beygirden ~120 beygir arasında güç sunan versiyonlara sahip. Ülkemizde Rapid Spaceback’ in giriş modeli 1.2 75 PS motora sahip, sadece Ambition donanımında satılıyor. 1.2 TSI 105 PS ise Elegance donanımında alınabiliyor. 1.4 TSI 122 PS motor sadece DSG şanzıman seçeneğine sahip, Elegance donanımlı. Sevilen dizel otomatik ikilisi ise 1.6 TDI CR 90 PS DSG seçeneğinde hayat buluyor, ve yine Elegance donanmında. Son seçenek 1.6 TDI CR 105 PS motor seçeneği ise Ambition ve Elegance donanımında tercih edilebiliyor. Rapid Spaceback’ in fiyat listesi için tıklayınız.
Aracın tasarımı detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısımda Rapid sedan ile aynı çizgiler görülmekte. Yanlara doğru yukarı kalkan ve kalınlaşan ızgaranın parlak çerçevesinin içinde dikey kanatlar yer almakta. Üst kenarında içeri bir girinti bulunan ızgaranın tam da burasının yukarısında Skoda logosu yer almakta. Logonun yanlarında bulunan iki çizgi, ön cama doğru uzamakta, ızgara yakınlarında ise soluklaşmakta. Izgaranın iki yanında, ona bitişik farlar yer almakta ve üst kenarları ızgaranın üst kenarları hizasından devam ediyor. Arkaya doğru uzayan dikdörtgensel farların ızgaraya birleşim noktalarında derinlik farkı görünüyor. Izgaranın yan duvarı farların hemen önünde görülerek farların daha derinde yer aldığı ipucunu veriyor. Farların içlerinde normalde basit aydınlatma detayları bulunurken, Xenon seçeneğinin bulunması teknolojik bir görüntü yaratıyor. Alt kısımda Octavia’ dakine benzeyen uzun bir hava çıkışı ve sis farları yer alıyor. Üst ve alt kenarı düz olan hava çıkışının siyah alanı, sis farları ile yana kaymaya ve alt kenardan yukarı çıkmaya başlıyor. Sis farlarının bulunduğu bölüm, parlak çerçeve ile belirginleştirilmiş. Sis farları yuvarlak formları ile diğer modellere göre daha küçük. Aracın kaputu üzerinde ön cam yanı kirişten gelen bir çizgi bulunuyor ve ızgara ile farların birleşim noktasına uzuyor.
Yan kısma geçildiğinde, markanın “hatta coupe’ ye bile benziyor” dediği ancak pek alakası olmayan silüet ve çizgilerle karşılaşılıyor. Ön kapıdan itibaren sedan modelden farklılaşan aracın tavanı arkaya kadar olabildiğince düz devam ediyor ve cam şekli de buna bağlı olarak değişiyor. 3. bir cam yan cam ekleniyor. Camların toplu görüntüsü gerekli enerjiye sahip olmamasına rağmen huzur veriyor: önden arkaya düz giden ve sona doğru yukarı kalkan alt kenarın ardından öne eğik yan kenar tavana kadar çıkıyor ve tavan hattını izleyen üst kenar başlangıç noktasına dönüyor. Kapıların çerçeveleri ince ve cam hizasındaki kapı birleşim yerlerinde kaygan siyah malzeme kullanılmış. Ön farların üst dış köşelerinden çıkan çizgi, arka stop lambalarına kadar uzuyor ve omuz çizgisi görevi görüyor. Bunun altında bulunan kapı kolları sade şekilli. Kapıların altında içeri yapılmış dikdörtgensel bir girinti yer alıyor. Tekerlekler oldukça şık jantlara sahip ve ön tekerleklerin üzerinde yan sinyal lambası yer almakta. Yan aynalar panoramik tavan seçeneği ile siyah olabiliyor. Arka kısma geçildiğinde, 3. yan camın yan kenarına paralel olan arka cam eğimi ile yaratılan uyum görülüyor. Bu yeni bir detay değil ancak bu tarz özelliklerle Rapid Spaceback güzel görünüyor. Karartılmış stop lambaları, sedan modeldekilere çok benzer şekilde durmaktalar ve “C” şekilli kırmızı bölüm ve içindeki beyaz alan da korunuyor. Uzatılmış arka cam, stop lambalarının içlerindeki beyaz alanın üst kenarı hizasına kadar iniyor. Stop lambalarının alt kenarından bagaj kapağının içine geçişte ise üçgen şekli göze çarpıyor, ki bu da yeni nesil Skoda modellerindeki detaylardan. Üçgenler arasındaki düz zeminde plaka yer almakta ve onun da altında düz bir çizgi stopların alt kenarını devam ettiriyor. Bagaj kapağından sonra çıkıklaşan tamponun alt kısmında siyah bir alan bulunmakta ve bu aracın panoramik tavanla gelen siyah alanlarına eklendiğinde güzel bir görüntü oluşuyor. Kedigözleri bu siyah alanın iki ucunun üst kısmında yer alıyor.
Sade ve gençlere yönelik olmasa da kendine has bir güzelliğe sahip olan dış kısmın ardından iç mekana geçildiğinde renk seçimleri ile sedan modele göre daha başarılı bir iş çıkarıldığı söylenebilir. Direksiyon, 3 kollu şekli ile sedan modeldekinden farklı. Direksiyonun bir kısmını saran açık renkli kontur hoşa gidiyor. Arkadaki gösterge panelinde, okunaklı yazı tipine sahip iki ana daire içinde toplanmış göstergeler yer alıyor. İki daire arasında ise bir bilgi ekranı yer alıyor. Göstergelerin siperliği yumuşakça yanlara iniyor ve hemen altında parlak bir şerit yer alıyor, ya da kumaşlardan farklı renkte bir malzemeden bir şerit. Bu şerit, göstergelerin solunda ve sağında hava çıkışlarını üzerinde barındırıyor. Orta konsola bakıldığında şeridin altında müzik ve havalandırma sistemi kontrollerinin yer aldığı görülüyor. Bunların ardından düzleşen zeminde basit şekilli vites kolu yer almakta. Aracın kapı yüzlerinde geniş cepler ve şık kapı kolları yer alıyor. Nedense sedan modele göre farklı bir cazibesi var Spaceback’ in. Gençlerin seçiminde de ilk sıralarda belki fiyatı ile yer alabilecek bir model olan Rapid Spaceback, akıllı alan çözümleri ile kompakt sınıf modeller arasında iyi bir yere sahip olabilir. Başlangıç fiyatı 45.000 TL seviyesindeki model, gereksiz gösterişli, dolayısıyla gereksiz pahalı kompakt modeller arasında parlıyor. Akıllılık edin ve onu da listenize ekleyin.