Opel Insignia

Türk alıcısının sedan tutkusu, markaların sedan modellerinin Avrupa ülkelerinde almadıkları talebi ülkemizde almasına neden oluyor. Opel, Insignia ile 2010 yılında Vectra’ yı akıllardan silip atmıştı ve şimdi aynı model, daha güçlü bir imaj ile yollara yeniden çıkıyor. Insignia’ nın yaklaşık 3 yıllık serüveni, ülkemizde sedan versiyonu ile oldukça hoş geçti. Ömrünün ortalarında yeniden güçlenen Opel Insignia makyajlandı, artık daha keskin bakışlara, sade bir iç mekana, teknoloji konusunda gelişmelere ve 3 tekerleğe sahip. sahip.  3 tekerlek işin şakası, ancak markanın basın departmanı makyajlı modelin görsellerini hazırlarken “hafif” bir dikkatsizlik yaparak modelin 3 tekerlekli olarak görünmesine neden oldular. (aşağıdaki ön görünüm resmi) Bu bir yana, Insignia makyajlı hali ile Opel modellerinde iç mekanda bir devrime gidileceğinin sinyallerini veriyor olabilir. 2010 sonrası Opel modellerinde karşılaşılan kalabalık orta konsol problemi, sonunda 8 inçe kadar büyüyebilen dokunmatik ekranlarla çözülüyor.

Yeni modelin iç mekanında önemli yere sahip olan dokunmatik ekran orta panelde sadelik yaratıyor ve psikolojik etkisi ile daha ferah ortam oluşuyor. Modelin gösterge panelinde de orta konsoldakine benzer bir ekran kullanılmakta. 8 veya 4 inç renkli ekran, standart göstergeler arasında bulunmakta ve navigasyon ile medya bilgileri sunulmakta. Insignia, Türkiye’ de 6 motor seçeneği ile satılıyor. 1.4 Turbo ECOTEC 140 beygirlik motor, manuel şanzımanla alınabiliyor, Edition Elegance donanımında satılıyor. 1.6 SIDI Turbo ECOTEC 170 beygirlik seçenek, manuel ve otomatik seçeneklere sahip. Edition, Edition Elegance ve Cosmo donanımları ile alınabilmekte. 2.0 CDTI ECOTEC 130 beygirlik motor, 130 beygirlik versiyonu ile Edition, Edition Elegance donanımı seçeneklerine sahip, 163 beygirlik versiyon ise sadece Cosmo donanımında. İki güç versiyonu da otomatik şanzımanla geliyor. 2.0 BiTurbo CDTI ECOTEC 195 beygirlik motor seçeneği, Cosmo donanımında otomatik şanzımanla birleşiyor. OPC donanım paketi ile gelen 2.8 litrelik V6 Turbo ECOTEC 325 beygir 4×4 motor, Insignia’ nın en güçlü halini oluşturuyor, manuel veya otomatik şanzımanla seçilebiliyor. Motorların fiyatlarına bakmak için buraya tıklayabilirsiniz. Insignia’ nın halihazırda bulunan aydınlatma teknolojisi AFL+ güç kaybetmeden işlevini yerine getiriyor ve enerji tasarrufu sağladığı gibi yolda optimum aydınlık yaratıyor. Modelde kör nokta uyarı sistemi, Cruise Control, Ön çarpışma uyarı sistemi ve anahtarsız çalıştırma donanımları da mevcut.

Opel Insignia ÖnInsignia’ nın tasarım yenilikleri detaylı incelenmeye başlandığında, ön kısımda alçaltılan ve büyütülen ızgara dikkatli gözler tarafından fark edilebilir. Şekli beşgen olarak korunan ızgaranın köşeleri yumuşak krom çerçeveli. İçindeki krom çizgiler de alt kenarın yankıları gibi, onu tekrarlıyor. Marka logosunu tutan şerit ise eğimli durmakta ve yan kenarlarla birleşirken iki uçtan yukarı kalkıyor. Şeridin ortasındaki Opel logosu ise daha çıkık ve belirgin. Izgaranın iki yan kenarından çıkan çizgiler ise kaput boyunca devam ediyor. Izgara ortasından çıkan çizgi de kaputun ucuna devam ediyor, ki bu modelin simetri ekseni. Farlar, ızgaranın yukarısında ve arkaya uzarken gerilmiş gibi görünüyorlar. İçlerindeki detayların yenilendiği farlar siyah arkaplanlı ve içindeki Xenon aydınlatma, mercek bir parlak şerit üzerinde tutuluyor gibi görünmekte. Arka uçta bumerang şekilli LED aydınlatma ise geceleri aracın kimliği oluyor. Farların alt kenarlarının ızgaraya yakın yarısı ise içeri girintili. Burada yapılan derinlik makyajsız modelde bulunmayan bir detay. Derinliğe rağmen normal alt kenar çizgisi de devam ettiriliyor. Alt bölümde ise iki uçta yeni siyah yuvalarında sis farları görülüyor. Yana açılırken büyüyen şekildeki bu siyah alanların alt kenarları krom şeritlerle belirginleştirilmiş. Yan cepheye yakın duran sis farlarının yanında nokta formunda hava çıkışları yer alıyor. Izgara hizasında plaka geldikten sonra bir başka hava çıkışı yer alıyor.

Opel Insignia ArkaYan kısma geçildiğinde ise yan cam şeklinin korunduğu, ancak halen güzelliğini koruduğu kararına varılıyor. Mükemmel oranda çizilmiş bu şekilde kenar geçişleri göz tarafından fark edilmiyor. Alt kenar araya eğimli biçimde uzarken, arka kapı sonunda yukarı çıkar gibi yapıp kısa süre sonra tavan çizgisine paralel giden üst kenar yan cam şeklini meydana getiriyor. Aracın üst kenarı ile tavan çizgisinin uyumu göze hoş gelirken, kapı altlarında cam şeklini dengeleyen bıçak çizgisi görüntüyü tamamlıyor. Üst kenarın ön cam boyunca yukarı çıkışının benzeri biçimde aşağı inip yatay devam eden bıçak çizgisi, aynı zamanda son Opel modellerinin özgün detaylarından. Yan sinyal lambasının hala ön teker yanında oluşu ise anlaşılır değil. Kapı kollarının ortasından geçen çizgi ise arkaya uzayıp stop lambalarıyla birleşiyor. Stop lambaları da yenilenen bölümlerden. Ön kısma kapı ortası çizgisinden uzayan stop lambaları, ortalarına giren parlak şerit ile ikiye ayrılıyor. Bu şerit önceki Insignia’ daki ile Cascada’ dakinin birleşimi. Şeridin üst kısmında far daha içeri uzarken, alt kısımda bagaj kapağı sınırında duruyor. Insignia’ nın hatchback modeli ülkemizde satılmasa da kapak üzerindeki spoiler ile daha güzel durduğu gerçek. Kapak üzerindeki parlak şeridin ortasında marka logosu yer alıyor ve ön kısımdaki simetri ekseni çizgisi hala devam ediyor. Stop lambalarının en uç noktalarından başlayan bir çizgi ise bagaj kapağının altından geçerek diğer taraftan gelen eşiyle birleşiyor. Tamponda ise derinde yerleştirilmiş plaka görülüyor. Bu derin alan yan kenarları aşağı doğru açılan bir çizgi sınırında. Plakalığın altında ise çift egzoz çıkışı oldukça sportif bir etkide bulunuyor ve modelin güzelliğinin bir de sporcu tarafı olduğunu belli ediyor.

Opel Insignia İçBu sporcu yüzü ortaya çıkaracak sürücünün ortamına bakıldığında ise bahsettiğiniz yeni orta konsol ve gösterge panelinin oldukça tatmin ettiği söylenebilir. İç mekanda siyah plastik ve kahverengi kumaş eşliğinde oluşturulan görüntü oldukça hoş. Orta konsola bakıldığında, en üstte dokunmatik ekran ve yanında hava çıkışları görülürken, alt ve üste serpiştirilmiş hafif kontroller yer alıyor. Altta ise yaprak biçimli ekranlarında havalandırma bilgileri ve kontrolleri sergileniyor. Düzleşen zeminde ise şık vites kolu, krom parçalar ile sarılıyor ve arkasında multimedya sistemini kontrol amaçlı konulan touchpad yer alıyor. Harfleri direkt çizerek girebileceğiniz bu touchpad oldukça kullanışlı bir parça. Gösterge panelinin yakınına gelindiği direksiyon üzerinede daha çok düğme parçacığı olduğu görülebilir. Bunlar parlak çizgiler ile sarılmış durumda ve bu düğmeler üzerinden aynı anda birden fazla fonksiyonun yerine getirilebileceği belirtiliyor. Gösterge panelinde bahsettiğimiz 8 inçlik ekran oldukça büyük yer kaplıyor ve Insignia’ ya kendinden beklenmeyen teknolojik havayı katıyor. Kapı iç yüzlerine bakıldığında ise kapı kollarını saran yüzeyin ön panele uzaması etkisinin yaratıldığı fark ediliyor. Kahverengi deri kapı iç yüzlerinde de kullanılmış. Akışkan çizgiler zamanla daha çok dikkat çekiyor: Orta konsolun  altından çıkıp yatay olarak yanlara açılan çizgiler gibi. Insignia’ nın arka sırası oldukça geniş ancak bir Skoda Superb değil. Modelde 500 litrelik bagaj hacmi sunulmakta ve koltuklar yatırıldığında bu 1015 litreye çıkıyor. Aile otomobili olarak gayet yeterli olan sedan Insignia, 87.393 TL’ lik başlangıç fiyatına sahip. Yenilenerek bir 2 yıla daha hazır hale gelen model, Opel gamının amiral gemisi ve görevini daha bir süre daha yerine getirecek. Sınıfının üyelerine yaşıt olduğu söylenebilecek Insignia’ nın şu andaki en avantajlı rakibi belki de bir türlü gelemeyen yeni Ford Mondeo.

3 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s