Kia Carens

Kia Carens Türkiye’de satılmamaktadır.

Aile otomobilleri kapladıkları büyük alan ve sahip oldukları geniş yüzeyler nedeniyle ne kadar istense de belli bir düzeyde biçimlendirilip insan zevkine göre ayarlanabiliyor. Ancak bu durum son yıllarda bazı markalar tarafından aşıldı. Kia, Peter Schreyer ile tasarımda atağa geçmesinin ardından bütün modellerini birer birer yeniliyor ve şimdi sıra ülkemizde önceki nesli ile çok tanınmayan Carens’ a geldi. Yeni Kia tasarım anlayışının her modele uygulanması genellikle beğeni topladı, ve şimdi de bu durum geçerli. Geçtiğimiz yıl Paris Otomobil Fuarı’ nda tanıtılan Kia Carens, yeni neslinde cee’d ‘ e benzeyen bir görüntüye sahip ancak daha sevecen suratı onu daha aile dostu bir hale sokmakta. Önceki neslini bilmeyenler çoğunluktadır, bilmesinler. Pek de hoş olmayan köşeli hatları ve geometri projesini andıran yan tasarımı ile önceki Carens, rakipleri arasında kayboluyordu. Fonksiyon odaklı bu tasarım, yeni nesilde kendini kullanışlılığın yanında estetik de sunan bir görüntüye bırakıyor. Önceki modele göre daha kısa, daha alçak ve daha dar olmasına rağmen uzatılan dingil aralığıyla daha çok alan sunuyormuş gibi gelen Carens, sınıfının en alçak modellerinden biri oluşu ile sportif görüntüsünün kanıtlarına da sahip. Rakipler ise oldukça tanıdık ve zorlu: Peugeot 5008, Citroen C4 Grand Picasso, Seat Alhambra, Volkswagen Sharan, Opel Zafira Tourer gibi modeller. Ancak Kia yeni MPV’ sini rakiplerinden sonra sunması ile onlardan daha iyi durumda. Özelliklere dalınca görülen hoş detaylar arasında LED gündüz lambalarının standart olarak sunulması var. Arka kısımda da opsiyonel LED aydınlatmalar sunuluyor. 7 yolculuk kapasiteye sahip olan araç, 3. sıra kullanımdayken 103 litrelik bagaj hacmi sunuyor, 3. sıra kapalıyken ise 492 litrelik hacim kullanılabiliyor. 5 kapılı model 536 litre hacim sunuyor. Ön yolcu koltuğu öne katlandığında ise 2150 mm’ ye kadar uzun cisimler taşınabiliyor.

Arka yolcuların koltukları birbirinden bağımsız, 33/33/33 oranında katlanıyor. 3. sıra koltukları ise 50/50 oranında. Klima standart olarak sunulurken, otomatik veya manuel oluşu modele veya seçime göre değişiyor. Pencerelere perde seçeneği sunulurken standart depo alanları bol: Koltuk altı çekmeceler, orta konsolun geniş ve derin uzantısı, zeminde depo gözleri, geniş kapı cepleri yük taşımayı profesyonelce yapıyor. Alınabilecek bir özellik de ısıtmalı ön/ arka koltuklar. Orta konsola bakıldığında ise isteğe bağlı olan 4,2 inçlik HD LCD TFT ekran seçeneği ilgi çekiyor ve böyle bir araç alırken alınması gerektiğin düşündüğümüz donanımlardan. Araçta hız limitleyicili cruise control sistemi standart sunuluyor, isteğe bağlı elektronik park freni, start-stop düğmesi, 6 hoparlörlü ses sistemi, dış ayna altı aydınlatma alınabiliyor. Direksiyonun derinlik ve yükseklik ayarı yapılabiliyor, ve 3 sertlik ayarına sahip: Normal, Sport, Comfort. Carens’ın ülkemizde satılmasını zorlaştıran motor seçenekleri oluyor. Kia Optima ve Hyundai i40’ taki gibi 1.7 litrelik bir motora sahip olan ve bu nedenle yüksek vergi dilimine gireceği tahmin edilen dizel araçlar şöyle: 1.7 litrelik motorun 115 PS güç ve 260 Nm tork üreten, 136 PS güç ve 330 Nm tork üreten versiyonları. Benzinli modeller ise ise direkt enjeksiyonlu. 1.6 GDI motor, 135 PS güç ve 165 Nm tork üretiyor. Diğer 2.0 litrelik seçenek ise 166 PS güç ve 213 Nm tork üretiyor. Her motora 6 vitesli manuel şanzıman sunulurken, dizel ve benzinli motorların en güçlüleribe 6 vitesli otomatik şanzıman seçeneği sunulmakta. Otomatik şanzıman direksiyondan kulakçıklar aracılığıyla kontrol edilebiliyor. Araç için 16,17,18 inçlik jant seçenekleri bulunuyor. Güçlü çelik kullanımı ile EuroNCAP’ ten 5 yıldız alacağını iddia eden marka, aracında şerit takibi sistemi ve park asistanı da sunuyor. Opsiyonel geri görüş kamerası da sunulmakta ve HID Xenon farlar da bir seçenek. Araç oldukça dolu görünüyor ve rakiplerinden daha kompakt görünmesi ile daha hoş duruyor.

260886Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında ön kısımda cee’d ızgarasının yumuşatılmış hali ve şişirilmiş cee’d farlarıyla karşılaşılıyor. Ortada bulunan ızgara, burnun en çıkık noktasında. Üst kenarları, yandan gelirken yukarı çıkar gibi duruyorlar ve ortada eğik bir basamak ile alçak bir çizgi çiziyorlar. Bu alçak alan yukarıdaki Kia logosunun hizasında. Üst kenarlar, yanda dışa açılır şekilde aşağı iniyor ve alt kenarlar aşağı hızla inerken, üstteki girinti gibi yukarı basamak çıkıyorlar. Bu tasarım Kia’ nın kaplan yüzü tasarım anlayışının temel elemanı. Izgaranın petekleri baklava dilimi şeklinde küçük hücrelerden oluşuyor. Izgara çizgisi parlak krom çerçeve ile belirginleştiriliyor. Kaputun ön sınırı Kia logosunun üzerinde. Yanlardaki farlar ise arkaya uzama hareketleri ile etkililer. Üst kenarlarını takip eden bir çizgi, ön cam yanı kirişlerden çıkarak geliyor ve ızgaraya birleşirken sonlanıyor, farın alt kenarını ise bir başka çizgi takip ederken sonlanıyor. Far içinde alt kenarın ufak bir kısmında LED aydınlatma görülürken, içeride modele bağlı Xenon aydınlatma da olabilir. Üst kenar dümdüz arkaya giderken, alt kenar basamak çıkıp ikinci bir dikey kenarla üst kenarı yakalıyor. Farların içindeki bolca detay onları bir mücevher gibi gösterirken, altlarında sis farları boyutları ile kendilerine dikkat çekiyor. Orta ızgara altındaki alçak ve uzun ızgaranın üst kenarının yükselip bağlandığı sis farları, dikdörtgen benzeri şekildeler ve siyah kenarla çevreleniyorlar. Alt kenarları ise gövde rengi alanda da devam ediyor. Alt ızgara hizasında yükselen alt çizgi, basit bir tampon şeklini önlüyor. Alt ızgarada altıgen şekilli petekler bulunuyor. İki ızgara arasında plaka yer alıyor, kaputta ise farların üst kenarını takip eden kenar dışında çizgi yok. Bu pürüzsüz alan hoşa gidiyor.

260885Yan kısımda farklı yan cam şekli, Opel Zafira Tourer’ ı hatırlatıyor, hatta aracın eskiz görüntüleri ilk paylaşıldığında Zafira ile kardeş model olduğunun düşünülmesine neden olmuştu. Önden arkaya hafifçe yükselerek çıkan yan camın alt kenar, arka kapıda bariz bir şekilde eğimleniyor ve 4. parça camda eğik biçimde yükselip, önde ön cama terse eğimle dönüyor. Tavanı takip eden üst kenarla sonlanan yan camın alt ve dike yakın yan kenarı parlak çizgilerle vurgulanıyor. Ön farın uzantısının alt kenarı, yan kısımda devam edip arka stoplarla birleşiyor. Kapı kolları bu çizgi altında bulunuyor. Çıkık tekerlekler, şık jant tasarımları ile gözleri kendilerine çekiyor. Kapıların altındaki alanda içeri yumuşak ve belli belirsiz dalgalanmalar yapılmış. Yan sinyal lambası yan ayna üzerinde, kapı birleşme noktaları ile camlar arasında mat siyah malzeme kullanılmış. Arka kısımda ise çekirdeğe benzer geniş stop lambaları LED aydınlatma ile çok daha hoş duruyor. Önü işaret eden bu farların içinde beyaz kısmın üzerinde bir üçgen şekli çizen LED aydınlatma, aracın ışıltılı havasını pekiştiriyor. İki stop lambası parlak bir çıta ile bağlanıyor ve ikisinin arka köşeleri arasındaki yumuşak çizginin ortasında marka logosu yer alıyor. Parlak çıta altında başlayan derinlikte plaka görülüyor, ardından yeniden çıkıklaşan kapak sonlanıyor, tampon geliyor. Alttan yukarı uzayan siyah kaplamanın iki yan ucunda kedigözleri yer alıyor. Arka camın alt kenarı ise stop lambalarının üst kenarını takip etmesi nedeniyle düz değil, üstte de bir rüzgarlık bulunuyor. Oldukça sportif ve bir aile otomobili için çok şık bir tasarıma sahip olan Carens, iç mekanda kendi tarzına sahip.

Kia Carens İçDireksiyonun siperliği, sonlanmadan yumuşakça düzleşip, orta konsolu geçip, aracın öbür ucuna varıyor. Aynı hareketi sol tarafa da yapıp direksiyon yanı havalandırma çıkışının da üstünden geçiyor. Ardından üst kenar, alta kıvrılıp piyano siyahı alanın dış sınırlarını belirliyor. Bu hoş detayın ana ögesi olduğu iç mekanda, kapı iç yüzleri oldukça basit. Göstergeler okunaklı ve iki daire arasında bir renkli ekran yer alıyor. Orta konsolda ise iki havalandırma çıkışı arasında bahsettiğiniz ekran ve çeşitli kontroller bulunuyor. Piyano siyahı zeminin altında ise havalandırma kontrolleri az düğme sayısı ile dikkat çekiyor. Orta konsol hizasında bulunan vites kolu ve onu saran kolların ardından iki koltuk arası depo gözü görülüyor. Direksiyon üzerinde de piyano siyahı dokusu kullanılmış ve diğer düğmeler basit görünüyor. Arka sıra ise yeterince geniş ve 7 koltuklu bir araçtan beklenen ferahlığı sunuyor. Carens, oldukça iyi bir MPV. Daha şık ve modern görünen rakipleri olmasına rağmen daha kompakt duruşu ile farklı zevkleri çeken Carens, Kia’ nın atağının yeni elemanı ve ülkemizde olmasa bile Avrupa’ da kritik öneme sahip.

3 yorum var.

  1. M.Ozdamar

    2003 modelini kullanıyorum. Dış görünümü ve iç dizaynı burada yeralan fotoğraftakinden oldukça farklı. Hatları daha yuvarlak. Göbekten vitesli(otomatik). Son derece kullanışlı. Çok amaçlı bir aile arabası. Bence carens’in gövde büyüklüğü, fiyatının yüksekliği ve Türkiye’de yaygın sedan araba alışkanlığı gibi faktörler bu modelin yaygınlaşmasına engel oldu .

    Beğen

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s