Audi A3 Sedan

Kompakt sedan sınıfının ülkemizdeki popülaritesi uzun zamandır devam etmekte, ancak Avrupa pazarı için de bu sınıfın yükselişe geçeceği dedikoduları yapılmaya başlandığından beri, tüm üreticiler hummalı bir çalışma ile kompakt sedan hazırlamaya girişti, veya olan kompakt sedanlarını güçlendirmeye başladı. Bunu Premium üreticiler bile gerçekleştiriyor. Audi’ nin kompakt sınıf modeli A3’ ün 5 kapılı modeli A3 Sportback tanıtıldı, ve 2013 yılında da Sedan versiyon ile tanışıyoruz. A3’ ün sedan bir türevi olacağı uzun zamandır biliniyordu ve bu modelin ortaya çıkışı ile A3 modeli tarihinde bir ilke imza atıldı. 4.46 metrelik uzunluğa sahip olan model, sınıfının diğer modellerinden çok az farkla kısa, ve 2.64 metrelik dingil aralığına sahip. A3 Sportback’ den yine az farkla geniş ve alçak olan model, tasarımında yan ve arka kısımda kendine özgü detaylar barındırıyor. Alışılan Audi yan camları ilk defa kompakt bir modelde görülüyor ve arka stop lambalarının yatay uzun formunun aracın yatay hatlarına vurgu yaptığı belirtiliyor. Bagaj kapağının üst kenarı ise ufak bir kabartı ile marka tarafından spoiler olarak adlandırılmış, ve ortaya adı kulağa hoş gelen bir karışım çıkmış: Bagaj kapağına entegre spoiler. Bunu ilk yapan Audi değil, ve bagaj kapağının da etkisi tartışılır ancak görüntüde sıkıntı yok. Aracın geliştirilmesi sırasında ağırlığın azaltılması için pek çok çalışma yapılmış, ki bunlar sağlamlığı da bozmuyor. Model S3 isimli spor bir versiyona da sahip ve onun motor seçenekleri farklı, ancak standart model başlangıçta 3 adet 4 silindirli motora sahip. Direkt enjeksiyon, turboşarj, sıcaklık yönetimi, start-stop gibi yenilikçi özellikler barındıran motor seçenekleri Avrupa’ da daha bol. Ülkemizde şimdilik sadece 140 beygirlik 1.4 TFSI – Cylinder on Demand, silindir kapatma sistemli (4,7 l/100 km yakıt tüketimi) motor seçeneği sunuluyor.Araç S tronic şanzımanla ve Attraction donanımıyla geliyor. Audi A3 Sedan’ ın fiyatı ise 86.216 TL. Çift kavramalı şanzıman sistemi, güçte azalma yaşatmadan vitesler arasında süzülürken, direksiyondaki kulakçık aracılığıyla da yönetilebiliyor. 16-18 inç arasında jant seçenekleri sunulmakta.

Fren diskleri ise içten soğutmalı. ESC isimli elektronik stabilite kontrolü sistemi, elektronik diferansiyel kilidi sayesinde virajlarda içte kalan ön tekeri frenleyerek kaymayı önlemekte. Sürücü bilgi sistemi renkli alındığındaki kaliteli 3 boyutlu grafikler etkileyici. MMI Radio ile başlayan MMI sistemi seçeneklerinin hepsinde, o meşhur ekran elektronik olarak katlanıyor ve açılıyor. A3 Sedanda da MIB sistemi kullanılmakta ve en üst MMI  sistemi olan MMI Navigation Plus’ ta 64 GB’ lık SSD hard drive, DVD okuyucu, sesli kontrol ve 3 boyutlu grafikler sunulmakta. MMI touch sisteminde, ekran yatay duran bir tekerlekten kontrol edilmekte, ancak ekrana harf girilirken bu tekerleğin üzerindeki yüzeye parmakla harfler yazılıyor, bu eskiden tekerlek ile tüm alfabeyi dolanıp harfleri seçmekle yapılıyordu. Cep telefonu ile araba anteni bağlantısı kurulabilme olanağı dışında Bang& Olufsen ses sistemi de etkileyici donanımlar arasında. LTE aracılığıyla telefondan internete bağlanılabiliyor ve artık internet hızı çok daha fazla. Araç bir Hotspot yaratıp tüm cihazlara internet bağlantısı sunabiliyor, sürücü içi sunulan Google ve Audi navigasyon hizmetleri dışında Facebook ve Audi’ nin park uygulaması dikkat çekiyor. Park uygulamasında boş garajlar görülebildiği gibi ücretlere göz atılabiliyor. Ambition donanımda spor süspansiyon, 17” jantlar, spor koltuklar ve drive select sistemi sunulmakta, Ambiente donanım paketinde ise bunlara ek olarak LED iç mekan aydınlatması ve arka park asistanı gibi dikkat çeken üst düzey özellikler sunulmakta. Opsiyonel donanımlarda en göze çarpanlar ise panoramik cam tavan ve Xenon ön farlar. Arka radar sistemi şerit değiştirme sistemine katkıda bulunurken, şerit değiştirme sisteminin kendisi de trafik işareti algılama sistemine yardımda bulunuyor. ACC, Actice Cruise Control sistemi ise öndeki araçla olan mesafenin korunmasına yardımcı oluyor, pre sense basic güvenlik pakentindeki pre sense front özelliği ise ACC ile zaten sunuluyor. Pre sense front sistemi kaza durumlarında hazır stratejileri uygulamaya koyarken, ikincil kazaları önleyebiliyor veya kullanıma el koyup aracı frenliyor. S3’ e bakıldığında 300 beygirlik güçlü motor, egzoz manifoldu ile silindir başlığı bağlantısı ve iyileştirilmiş sıcaklık yönetimi ile tam bir performans arabası haline geliyor.

Audi A3 LimousineTasarım detaylı incelenmeye başlandığında ise ön kısımda  dediğimiz gibi A3 ailesinin diğer modellerinden izler yoğun. Altıgenliğini çok belli etmeyen ızgaranın üst kenardan yan kenarlara geçerken kullandığı çapraz aracı kenarlar, ön farların içe bakan yan kenarlarına paralel, ızgaranın yan kenarları aşağı doğru kapanarak iniyor ve alt kenar düz. Izgaranın çerçevesi parlak, içindeki siyah renkli çizgiler ise bazı modellerde olduğu gibi çok şık durmuyor. Izgaranın ortalarında hava çıkışı duruyor ve plastik zemin üzerinde plaka görülüyor. Farlara bakıldığında ise içlerindeki detaylar olması onların bir şey etmeyeceği anlaşılıyor. Üst kenarı bazı modellerdekinin aksine eğimli olan ve arkaya doğru giderken hafifçe aşağı inen farın iç yan kenarının ardından gelen yatay kenar, bir basamak iniyor ve bir süre sonra dış yan kenar ile üst kenara bağlanıyor. İçe bakan kenarın bağlantıları dışında sivri köşenin olmadığı farların yine iç yan kenarı ve üst kenarında LED aydınlatma bulunuyor, alt kenarın basamağı öncesindeki alanda sık çizilmiş yatay çizgiler ise ilginç görünüyor, onların en üstündekinin aşağıya inmesi ile üst kısımda daha temel aydınlatma elemanlarına yer açılıyor. Farların dış yan kenarının ardından içe doğru düz bir çizgi geliyor ve o da ızgaraya doğru inerken sonlanıyor. Izgara altında ince bir hava çıkışı daha yer alıyor ve bu da aşağı doğru  inen yan kenarlar ile yavaşça sonlanıyor, ancak alt kenarı burnun iki ucuna uzanıyor. Normalde sis farlarını görmeyi beklediğimiz alanda sadece siyah kaplamalar bulunuyor ve bunların üst kenarı ızgaraya temas ederken, onun altında kalan alanda üç adet siyah çizgi daha görülüyor ve bunlar da arkalarındaki siyah arkaplanın biraz dışına uzuyor. En uçta ise dik bir alan bulunuyor. Bu siyah bölümün üzerinde bir yumuşak çizgi daha bulunuyor ve ızgaraya temas edip burnun yanına doğru giderken sonlanıyor. Kaput üzerinde ızgaranın üst kenarının uçları hizasında iki çizgi bulunuyor.

Audi A3 LimousineYan kısma geçildiğinde ise Audi sedan modellerindeki standart yan cam şeklinin köşeleri sivriltilmiş hali görülüyor. Alt kenarı düz olan ve üst kenarı olabildiğince dairesel çizilen yan camın tüm kenarların parlak bir çerçeve ile sarılıyor ve camlar ile kapı sınırları arasında kalan bölümler parlak siyah malzeme ile kaplanmış. Yan sinyal lambası yan ayna üzerinde bulunuyor ve bir çizgi biçiminde. Ön farın en ucundan çıkan çizgi ise yan kısımda kapı kolları üzerinden geçerek arka stopla birleşiyor omuz çizgisi belirleniyor. Bu çizgiden sonra daha dik devam eden kapı yüzeyleri in alt kısmında yukarı çıkan bir çizgi görülüyor ve o da farklı eğimde bir yüzey yaratıyor. Tekerleklerin yuvaları daha da belirgin hale getirilmiş ve jantlar oldukça şık, basit. Ne gerek var o karmaşık detaylı tasarımlara? Bu kadar basit bir görüntüye yakışan jantların ardından arka kısımda da stop lambaları dikkat çekiyor, zaten başka da bakılacak detay yok. Bagaj kapağının sözde spoiler’ ının altındaki marka logosu ve onun altında iki stop lambasını birleştiren çizginin ardından daha derin bir yüzeyde plaka bulunuyor. İki stop lambasının üst ve alt kenarı üste ve alta açılıyor, ancak alt kenar daha bir hevesli. İç yan kenar çok daha yatıkken, dıştaki kenar daha dike yakın şekilde sonlanıyor ve içeride ışık tüpü ile çizilen şekil çok hoşa gidiyor. Bagaj kapağı kilidi açıldığında otomatik açılır şekilde tasarlanmış. Kapağın sonunun gelmesinin ardından bir süre boş devam eden yüzeyin iki uzunda kedigözleri görülüyor, hemen sonra başlayan siyah yüzeyin sol kısmında iki dairesel egzoz çıkışı ilgi topluyor. Sportif özelliklere vurgu yapan bu detay ile sonlanan dış kısmın ardından içeri girildiğinde ise diğer modellere göre sade bir görüntü ile karşılaşılıyor.

Audi A3 Sedan İçUzun ve detaylı orta konsollarına alışık olduğumuz Audi, ilk defa bir sedanda bu kadar basit bir orta panel sunuyor. Ama önce direksiyona bakıldığında basık yazı tipli göstergeler ve aralarındaki bilgi ekranı, onun üzerindeki değişik şekil beğeni topluyor. Direksiyonun iki yana uzayan kolunda düğmeler bulunmakta. Orta konsol üstünde ve iki yanda bulunan dairesel, uçak motorunu andıran hava çıkışları çok hoş. Parlak çerçeve ve yuvarlak içine yuvarlak detayları ile yeterince şık olan bu çıkışlar çevrelerinde siyah zeminin onları kavraması ile belirginleşiyor. Ortadaki iki çıkışın üzerinde MMI ekranı görünüyor, hava çıkışları altındaki ince uzun düğme sırası ise orta konsol ardından parlak bir şerit olarak devam ediyor. Alttaki düz ve ince havalandırma kontrolleri ile küçük yuvarlak düğmeler ile hoşlaşıyor. Düzleşen konsolda bardak tutucular ve vites kolu görülüyor. Vites kolunu saran parlak çizgi arkaya giderken MMI kontrol tekerleğini de sarıyor. Kapı iç yüzlerinde basit kapı kolları ve renkli deri görülüyor. Oldukça şık olan iç mekan, az düğme sayısı ile takdiri hak ediyor. Arka sıra ise 3 yolcunun rahatlıkla yolculuk yapabileceği genişlikte. Bagaj hacmi 425 litre olan araç, Premium bir kompakt model isteyenlere ülkemizde ideal araç olacaktır, zaten sedan seviyoruz ve Premium marka satışları oldukça yükseldi. Modelin sadece tek donanım, tek motor ve yakıt tipi ile gelmesi ise satışların önünü kesecek büyük dezavantaj.

2 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s