7 Kişilik Citroen Grand C4 Picasso hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız.
Konu aile otomobilleri oldu mu seçenekler birden öyle renkleniyor ki, alıcılar hangi tarafa gideceklerini şaşırıyor. Bu karmaşa içine Citroen’ in kompakt MPV modelinin yeni nesli de ekleniyor ve işler iyice kızışıyor. Avrupa pazarı için oldukça kritik olan bu modeller ülkemizde de çok seviliyor ve C4 Picasso bu sınıfın en değerli modellerinden. Citroen’ in iki parçadan oluşan MPV gamında küçük model olarak kalan C4 Picasso’ nun Grand C4 Picasso adlı ağabeyinin yeni nesli gecikmeli olarak tanıtıldı, ancak Technospace konsepti ile C4 Picasso kendini çoktan göstermişti. Üretim versiyonunda konsept modelden görülür boyutta farklar bulunmuyor, ve yeni nesil de çok daha şık ve özgün görünmekte. Markanın zamanla değişen tasarım anlayışına uyum sağlamak için değil de yeni logoyu yerleştirmek için makyajlanan C4 Picasso beklenen performansı sunamadıysa da, yeni model artık mobil bir ev durumuna gelmiş. Tasarım konusundaki gelişmeler bir yana, konfordaki ilerlemeler ve yepyeni özellikler mutluluk verici. Modelin ön kısmına bakıldığında ince farlar dikkat çekerken, yan kısımda aracın kimliğini oluşturduğu belirtilen C şekilli krom parça görülmekte, arka kısımda ise markanın Tubik, Survolt ve Revolte gibi konsept modellerinden esinlenilerek yaratılan 3 boyutlu görünen stop lambaları dikkat çekmekte. Köpekbalığı ve alüminyum grisi, Hickory kahverengi, Onyx siyah, Rubi kırmızı, Teles ve Kyanos mavi gibi 8 renk seçeneğine sahip olan model, 16, 17 ve 18 inçlik jant seçeneklerine sahip. Standart olarak panoramik ön cama sahip olan model, cam tavan ile ferahlık bakımından çok daha üst düzeylere çıkabiliyor. Lounge paketi ile masaj özellikli koltuklar, ön sıra için bacakları geren “Relax” koltuklar, her koltuk için boyuna tam destek sağlayan “Relax” kafalıklar geliyor. Aracın iç mekanı hakkında markanın belirttiği bir özellik ise “Loft Style”’a sahip olması. Asimetrik ön panel, birçok renk ve malzemeden oluşmakta ve sürücü tarafı siyah ağırlıklıyken, yolcu tarafına doğru renkler çoğalıyor. Daha önce olduğu gibi merkezi göstergeler tercih edilmiş ve bu nedenle geniş kumaş alanlar oluşmakta, Citroen de sim efektli kumaşlar sunarak ortamı daha da özelleştirmeye çalışıyor. Orta konsolda piyano siyahı materyaller ve krom parçalar kalite algısını yükseltmekte, ve kapı içlerindeki dikey destek kolu üzerindeki desen de lazer ile işelenen özel bir detay.
Ön koltukların tasarımı ise ilgi çekici, iki koltuk birbirinin desenini tamamlıyor, normalde iki koltuk da birbirinin simetriği olurdu. Tepeden aşağı inen kıvrım bitirilmiyor ve simetriği olan koltuk da gelince desen simetriği aracılığıyla sonlanıyor. Nappa deri seçeneği de koltuklar için sunulmakta. Arka sıranın koltukları ise ne 40:60 oranında, ne de başka bir orana sahip. Üç bağımsız koltuktan oluşan arka sıra, her yolcu için maksimum konfor ve bağımsız alan sunduğu gibi daha farklı yük taşıma olanakları yaratıyor. Orta konsolda 7” dokunmatik ekran yer alırken, ortadaki merkezi gösterge de 12” ‘lik bir HD panel, ve burada temelden detaya her tür sürüş bilgisi yansıtılıyor, üstelik USB ile bir arkaplan resmi yüklenebiliyor. Peki USB nereye geliyor? Orta konsolun altındaki kapakta USB girişi dışında 220 V’ luk bir soket bulunuyor. Anahtarsız çalıştırma sistemi ve otomatik açılan bagaj gibi seçenekler de bulunuyor ve 4 kameraya sahip 360 Vision donanımı da önemli. Kuş bakışı, önden panoramik görüş ve arka görüş bu sistem ile sunulmakta. Otomatik park ise zamanın gereği. Öndeki aracın uzaklığına bağlı olarak sürücüyü uyaran hız sabitleme sistemi, kemerleri gerektiğinde sıkan motorlar ve sürücünün kemerini şerit ihlali durumunda titreştiren sistem ise güvenlik konusunda göze çarpıyor. Kör nokta uyarı sistemi dışında uzun huzmeden normale otomatik geçen farlar da höse giden opsiyonlar. Citroen eTouch sistemi ile bazı ülkelerde acil yardım sunulmakta ve aracın donanımları da giderek artmakta. Yeniden iç mekana dönüldüğünde 159 mm’ lik arka sıra diz mesafesi huzur verici. Koltuk altlarında depo gözleri, ağlar ve fileler gibi fonksiyonel özellikler bu sınıf bir araçtan beklenen özellikler. Eski nesline göre 140 kg daha hafifleyerek C3 Picasso’ nun ağırlığına ulaşan modelin motor seçeneklerine bakıldığında ise neredeyse her dizel motorda start-stop sisteminin standart olduğunu görmek sevindirici. Ancak henüz ülkemizde tek motor seçeneğinin sunulması kısıtlayıcı bir faktör. Türkiye’ de 2014 Citroen C4 Picasso 115 beygir güç üreten 1.6 e-HDi dizel motor ve ETG6 otomatikleştirilmiş şanzımanla, Dynamique ve Intensive donanımlarında sunuluyor. ETG 6 şanzıman ise manuelden otomatiğe anında geçiş sunabildiği gibi, vites geçiş hızı ile etkiliyor. Araç, iki donanımda da standart Start-Stop ve ESP sistemine sahip. Fiyat listesi için tıklayınız. Aracın heyecanla beklenen özelliklerinden 12 inçlik ekran ise Intensive donanımıyla gelirken, Dynamique’ de 7 inç ekran sunulmakta. İleri düzey aydınlatma donanımları da genelde Intensive paketinde yer alıyor.
Tasarım detaylı incelenmeye başlandığında ise ön kısımda Chevron’ ların farklı yerleşimi ve küçük detaylarla kocaman bir burnun ne kadar güzel gösterilebileceği görülüyor. Eğimli yüzeyden dik yüzeye yumuşakça geçiş yapıldığı yere, Citroen logosu konulmuş ve logonun iki parçasının da iki yanından uzantılar çıkmakta. Üstteki okun kolları daha uzun devam ediyor ve LED gündüz lambasına üst sınır oluyor, alt okun kolları ise bir süre üsttekine paralel gidip yukarı kıvrılıp üsttekinin altında yok oluyor. Yok olduğu andaki eğimi ise gündüz lambalarının iç yan kenarlarına paralel. İki kol arasındaki alanda mat siyah alan görülmekte. Üst kol gündüz lambası bittikten sonra kısa süre devam edip sonlanıyor. Gündüz lambalarının küçük olması yetmiyormuş gibi normal farlar da oldukça küçük tutulmuş. Alt ve üst kenarı LED gündüz lambasına paralel olan ana farın dış kenarı dik, iç yan kenarı ise eğimli. İçinde görünen modern aydınlatma elemanları mutlu ediyor. Alttaki geniş hava çıkışının üst kenarı düz, yan kenarı önce aşağı inerken açılıyor, sonra kapanmaya başlıyor ve düz alt kenar geliyor. Üst kenarın altında ince bir çıkış var, onun altındaki parlak siyah alanda plaka bulunuyor ve altta kalan hava çıkışının önünde ızgara, dışında ise parlak çerçeve yer alıyor. Altıgen hava çıkışının alt kısmını yanlarında sis lambaları bulunmakta ve onların da iç yan kenarları eğimli, o kenarların üzerinden bir vurgu geçmekte. Sis farlarının yuvalarının şekli gidişata uyumlu ve kendileri de yuvarlak şekilli. Kaput üzerinde logonun alt kolunun sonlandığı hizada dik çizgiler görülüyor, ancak genelde sadelik hakim. Ön cam tepeye devam ederken, yandan gelen kiriş kaputa iniyor.
Yan kısımda ise 4 parçalı yan cam ve şüphesiz krom parça dikkat çekiyor. Basit bir yan tasarımdan kaçınmak adına önceki nesildeki gibi sıradışı bir yol kullanan Citroen, C şekli çizen krom parça ile beklenen hareketi kazandırıyor. Oldukça özgün olması ile hoşa gitmesine rağmen bazı gözler düz bir yan camı tercih edebilir. Öndeki ters üçgen şekilli camın alt kenarı kapı camlarında devam ettirilmiyor, daha alttaki alt kenar ve daha yüksekteki üst kenar ile C harfinin sardığı kapı camları daha da vurgulanıyor. Krom parça, arka kapının yanında aşağı doğru inerken kalınlaşıyor ve kenarlara doğru kıvrılıyor. Ön kapının öne bakan kenarında ise krom parça bulunmuyor. Arka kapıdan sonraki cam parçasının alt ve üst kenarı da öndeki cam gibi daha içeride. Yumuşak köşelerle uyumlu görünen C harfi dışında parlak kapı kolları ve kapıların altındaki girinti boşluk hissini önlüyor. Yatay olarak bir bıçak değdirilmiş gibi bir iz kapılara hakim. Tekerlekler çevresindeki dairesel çizgiler aşağı kadar iniyor, ve kapılar üzerinde devam etmek gibi klasik bir hareket yapmıyorlar. Jant tasarımı ise kesinlikle çok şık. 3 boyut, farklı katmanlar ile yansıtılmış. Öndeki logonun üst okunun kolu, sonlandıktan sonra onun hizasından yumuşak bir çizgi arka stoplara birleşiyor ve omuz çizgisi oluşuyor. Arka cam ise yandan devam ediyor ancak üst kenar yükselen rüzgarlık ile yükseliyor. Rüzgarlığın altında fren lambası yer alıyor ve alt kenar yandan geldiği gibi devam ediyor. Altta ise bagaj kapağının iki ucunda stop lambaları görülüyor. 6. nesil Volkswagen Golf’ ün stop lambalarını andıran bu elemanların altında beyaz bir çizgi bulunuyor ve geriye kalan kısım yandığında bahsedilen 3 boyut hissediliyor. İki karesel parçanın üç boyuta geçmesi ile bu görüntü oluşturulmuş. İki lamba arasında Citroen logosu ve yazısı yer alıyor, sol lamba altında ise model adı. Arka tekerden çıkan çapraz bir çizgi bagaj kapağı üzerinde düzleşerek devam ediyor ve plaka yuvasını üst sınırını oluşturan çizgi meydana geliyor. Plakanın derinliği zamanla normal hale geliyor ve altta parlak bir şerit bulunuyor. Sonlanan bagaj kapağının ardından çok az çıkık olan tamponda iki yanda ön far şekline benzer şekildeki kedigözleri yer alıyor, ikisinin arasına ise siyah parça giriyor.
Son derece şık dış tasarımın ardından iç mekanda bahsedilen güzellikler yer alıyor. Ortadaki gösterge panelinin siperliği, sürücü tarafına bir kol ile uzuyor ve kapıya doğru birleşiyor. Direksiyonun önü boş, siyah plastikler arasında seçilen kumaş görülüyor, gösterge nedeniyle gömülüyor ve öbür tarafa devam ediyor. Direksiyon krom parçalar ile daha da güzel hale geliyor ve orta konsol garip şekli ile eleştiri alabiliyor. Kimi gözlere tıpkı dış tasarım gibi özgünlüğü ile güzel gelen bu konsolun üst kısımdaki karmaşık havalandırma çıkışlarının en üstteki krom çerçeveli ki ince çizgiden, alttaki iki ince çizgi arasında dörtlü düğmesinden oluşuyor. Dokunmatik ekranın alanı parlak çerçeveli ve iç yan kenar direksiyona doğru kıvrılarak sonlanırken, alt kenar dümdüz devam ediyor. Dokunmatik ekrandan hem ses, hem de havalandırma kontrol ediliyor, dolayısıyla havalandırma kontrolü bölümü yok. Altta üç temel düğme kumaş zeminde yer alıyor ve kumaş da tam oralarda çıkıklaşıyor. Altta ise bahsettiğimiz soketin ve USB girişinin olduğu alanın kapağı görülüyor. Aşağı inen zeminin ardından gelen vites kolu basit, ardından depolama alanı görülüyor. Sürücü koltuğuna bakıldığında desenin devam etmediği görülebilir, bu da diğer koltukta tamamlanıyor. Arka sıra diz mesafesi ve 3 bağımsız koltuğu ile takdiri hak ediyor. C4 Picasso, yeni neslinde eskisi gibi yine göze çarpıyor. Bu aralar ülkemizde yavaşlayan MPV satışlarına bir ilaç etkisi yapmaz, ancak bazı aileler için mutluluk verici olacağı ortada. Motor seçeneklerinin şimdilik tek bir taneyle kısıtlanmış olması ise şanssızlık.
[…] Citroen C4 Picasso hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] Citroen C4 Picasso hakkında her yönden detaylı incelememiz için tıklayınız. […]
BeğenBeğen
[…] tarihlerinde yeni bir sayfa açıyorlar. C4 adı altında sunulan aile otomobilleri, 5 koltuklu C4 Picasso ve 7 koltuklu C4 Grand Picasso şeklinde adlandırılıyor ve bu ikilinin küçük olanı […]
BeğenBeğen
[…] oldukça farklı bir görüntüye sahip, ve Citroen markasından beklenen yeniliği sunmakta. 5 koltuklu modelden tasarım anlamında ayrılan araç, iç mekanda küçük kardeşine benzerlik gösteriyor. […]
BeğenBeğen
[…] bakıldığında arkaya doğru uzarken yükselen farlar, oldukça ince ve bu özellikleri ile C4 Picasso‘ yu andırıyorlar. Farların altındaki gri yüzeylerde yandakine benzer bir çıkıntı yer […]
BeğenBeğen
[…] bakıldığında arkaya doğru uzarken yükselen farlar, oldukça ince ve bu özellikleri ile C4 Picasso‘ yu andırıyorlar. Farların altındaki gri yüzeylerde yandakine benzer bir çıkıntı yer […]
BeğenBeğen
[…] elektrikli ve çevreci otomobiller de bulunuyor. Finalistler şu şekilde sıralanıyor: BMW i3, Citroen C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes-Benz S-Serisi, Peugeot 308, Skoda Octavia ve Tesla Model S. Sona kalan […]
BeğenBeğen
[…] elektrikli ve çevreci otomobiller de bulunuyor. Finalistler şu şekilde sıralanıyor: BMW i3, Citroen C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes-Benz S-Serisi, Peugeot 308, Skoda Octavia ve Tesla Model S. Sona kalan […]
BeğenBeğen
[…] 7. Citroen C4 Picasso […]
BeğenBeğen
[…] yenilik getirdiği söylenemez. Bu durumda elinizdeki daha ekonomik seçenekler, örneğin Citroen C4 Picasso, veya Grand C4 Picasso ikilisi cazip hale geliyor. Ama bir BMW, hala bir […]
BeğenBeğen
[…] yarışma tarihinde belki de son zamanların en güçlü finalistlerine sahip yıl idi. BMW i3, Citroen C4 Picasso, Mazda 3, Mercedes-Benz S-Serisi, Skoda Octavia ve Tesla Model S arasından 307 puanla kolaylıkla […]
BeğenBeğen
[…] Touran, önceki modelinin aksine yeni nesli ile ülkemizde satışa sunulabilir. Ford C-MAX, Citroen C4 Picasso ve BMW 2-Serisi Active Tourer gibi yeni araçlarla renklenen ve Türkiye’de de ilgi görmeye […]
BeğenBeğen