İnsanlara ön yargılı yaklaşmamak öğütlenen bir şeydir, ama genelde bu öğüte uyulmaz. Otomobillerde ise şöyle bir durum bulunuyor, “kalitesiyle ünlü, adı herkesçe bilinen markaların modelleri her zaman güzel olur” gibi bir yanlış algı var. “Abi Porsche yeni araba yapmış yakıyor”, “Mercedes Audi’ yi ezer”, “Hayır abi BMW”… Bunlar gibi dialoglar muhabbette geçti mi saçma sözler bitmek bilmiyor. Audi Mercedes’i niye yenemesin ki? Porsche veya BMW kötü araba yapamaz mı? Bunların hepsi mümkün ama kalıplaşmış düşünceler nedeniyle bazı otomobil markalarının “ballı” (!) olduğu da gerçek. Fakat bu markalar da elbette modellerini boşlamıyor. Ve Mercedes, yine şaşırtmıyor. 2004 yılında tanıttığı sıradışı sedan CLS’ nin sınıfı zamanla Audi ve BMW tarafından keşfedildi. Şimdi Mercedes yeni bir trend başlatıyor olabilir. 14 ile 27 Ocak 2013 arasında gerçekleşen Detroit Otomobil Fuarı’ nda tanıtılan CLA, A-Serisi’ nin sedan versiyonu olarak tanımlanabilir, ancak A-Serisi sınıfına göre lüks bir model olduğu için, CLA da bir kompakt sedan olmasına rağmen rakiplerine kıyasla daha kaliteli. Yeni CLA, yüksek torklu turbo motorları, spor süspansiyon ve 4MATIC 4 tekerlekten çekiş sistemi seçenekleri ile dikkat çeken bir giriş yapıyor sınıfa. Ülkemizde tek motor ile satışa sunulan modelin başlangıç fiyatı Style donanımlı olarak 93.300 TL, Urban donanım ise 99.000 TL, AMG versiyon ise 106.300 TL. CLA, değişik şekli ile gözleri hemen üzerinde topluyor, ancak bu şeklin bir başka özelliği de var: CLS’ den miras kalan silüeti onun rüzgar direncinde dünya rekoruna yakın bir değer elde etmesini sağlıyor, 0.22 Cd’ lik direnç ile aerodinamisinin başarısını kanıtlıyor.
Daha önce tanıtılan Concept Style Coupe isimli konseptin neredeyse tıpatıp aynısı olan modelin ızgarasındaki noktaların dışa doğru büyümesi ve genişlemesi araca özel bir hava katarken, yan kısımdaki sadelik ve arkadaki sportif bitiriş, tasarımın başarısını kanıtlıyor, ancak bu başarı kendiliğinden gelen değil, edinilmiş bir başarı. CLS’ nin başarılı özelliklerini toplayan aracın güvenlik donanımları ise ilk bilgilerin çoğunluğunu oluşturuyor. Çarpışma Önleme Sistemi, radar temelli bir çarpışmalara karşı koruma sistemi ve yoldaki canlı veya nesnelere karşı sürücüyü uyarıyor. Sürücünün dikkatini de algılayan bu pakete Distronic Plus, yani otomatik frenleme de eklendiğinde ise Collision Prevention Assist Plus meydana geliyor. Ayrıca şerit takibine ve park etmeye özel paketler de bulunuyor. Araç için opsiyonel olarak panoramik cam tavan sunuluyor, ve bu da ön camdan arkaya kadar uzanıyor ve çok güzel bir görüntü oluşuyor. Aracın hedef kitlesi genç nesil olduğu için, ve onlar da sosyal medyaya ilgili oldukları için, araç iPhone ve sosyal medya sitelerine entegre çalışıyor, ayrıca Siri de araç ile kullanılabiliyor. Araç iki şasi-süspansiyon ikilisi seçeneği sunuyor. Konfor ve Spor olmak üzere bu iki seçenek farklı kimlikler yaratıyor CLA için. 2014 yılında uygulamaya girecek olan Euro 6 emisyon düzenlemesine uyan aracın 1.6’ dan 2.0’ a 5 motor seçeneği bulunuyor. CLA 180 (BlueEfficiency, yani çevreci versiyona da sahip) ve CLA 200 6 vitesli manuel benzinli motorlar. Benzinli otomatik olarak ise CLA 250 ve Dizel CLA 220 de otomatik vitesli motorlar. Mercedes’ in COMAND navigasyon ve multimedya sisteminin görselleri ise daha kaliteli hale getirilmiş.
Teknik taraf böyle de, aracın görüntüsüne bakıldığında çok daha etkileniyoruz. A-Serisi konsept halindeyken kullanılan ızgaranın bulunduğu ön kısımda çok kıvrımlı farlar değişik bir görüntü oluşturuyor. İki farın ortasından çıkan ızgaranın içindeki küçük parlak noktalar arasındaki boşluk dışlara doğru açılırken, ortada bulunan ve çapı ızgaranın yüksekliğine yakın olan Mercedes logosunun iç boşlukları dolu ve aracın klasik ızgaralı bir versiyonu bulunmuyor. Logonun ortasından iki yana doğru çıkan düz parlak kenarlar ise boşluk hissini önlüyor. Izgara çeşitli kenarlarla çıkık gösterilmiş ve geride kalan farlar da arkaya doğru uzarken şişen şekilde. Izgaraya bakan yan kenarları ızgaranın yan kenarına paralel olan farların üst kenarı düz giderken, alt kenar yukarı çıkmadan önce bir basamak yapıyor ve dış yan kenar da dairesel bir hattan oluşuyor. Farların içindeki aydınlatma elemanlarının yerleşimi ise markanın açıklamasına göre farlara “alev” görüntüsü katıyor. Bu farların alev ile olan benzerliği tartışılır ancak kendilerince güzeller. Daha geometrik bir şekil isteyenler için ise CLS farları daha hoş gelecektir. Izgaranın altından geçen gövde rengi kolonda plaka bulunuyor ve bunun altında daha havalandırma odaklı olan panjur görülüyor. Çok küçük baklava dilimi şekilli peteklerden oluşan panjurun şeklinde, yan kenarlar üst kenardan aşağı inerken yanlara doğru genişliyor. Panjurun altı ile alt şerit hemen birleşmiyor. Panjurun yuvasının alt kenarından devam eden ince siyah çizgiler iki yana devam ediyor ve yanlardaki ayrı panjurların altında aşağı kıvrılıp sonlanıyorlar. Bu yanlardaki panjurlarda sis farları olması beklenirdi ancak Mercedes bunları farların içine yerleştirmeyi tercih etmiş. Bu alanların iç yan kenarları ortadaki ızgaranın yan kenarına paralel ve üst kenarları yukarı çıkıyor. Dış yan kenarlar ise > veya < şeklinde. Orta panjur ile aynı peteklere sahip olan bu alanlarla sonlanan burnun üzerindeki kaputta ise 4 güçlü çizgi bulunuyor. Izgaranın iki üst köşesi ile ön cam yan kirişleri arası bağlantıyı sağlayan iki çizgi arasında ise ızgara ve ön cam ile birleşmeden ortada duran iki çizgi var. Kaputun en ucunda ise elbette klasik Mercedes arması yer alıyor.
Yan kısma geçildiğinde ise dar camlar ve bol kabartı-girintilerle değişik görüntü yaratıldığı görülüyor. Rüzgarla şekillenmişe benzeyen yan kısımda cam, önden eğimle arkaya gidiyor ve oradan dairesel eğimle yükselip öne dönüyor. Çıtasız camlar sayesinde camlar arasındaki kısım daha belirgin, burası da kaygan siyah malzeme ile kaplanarak aracın camsı, kaygan ve parlak havasına katkıda bulunulmuş. Kapı kolları içeri girinti yapıldığı için yan yüzle aynı yükseklikte. Ön farların üst ucundan çıkan çizgi ise yanda devam ederken arka tekerleğe doğru sonlanıyor. Ön tekerleğin çevresindeki yuvarlak hat aşağı inmeden yana gitmeye başlıyor ve o da arka kapıda sonlanıyor. İki çizgi ile yanda oluşturulan alan kabartısı sayesinde ışık yansıyınca değişik görüntü yaratıyor. Arka stop lambasından gelen çizgi ise arka kapı kolu hizasında sonlanıyor. Arka stop lambaları ise yukarı doğru uzarken kanat gibi açılıyor. Aşağı kenarın düz giderken aşağı inişe geçip geniş eğimle daire çizip üst kenarla birleşmesi sonucu arka farlar çok hoş görünüyor ve lambaların içindeki detaylar da üç boyutlu yerleştirildikleri için ilgi çekiyor. Bagaj kapağı iki stop lambasının sınırlarından başladığı için anormal bir şekle sahip ve yükleme ağzı ile sorunlar yaratacak gibi görünüyor. Ancak bu tür bir araç alanların bagaj alanına ihtiyaçları olacakları düşünülürse bu işi zorlaştırıcı, ve arka sıradaki yolcuyu yanlarındaki eşyalar ile rahatsız ettirici görünüyor. Kapak üzerinde içeri yapılan girintide plaka bulunuyor ve en üstte marka adı ile yanlarda model adı ve detayları yazıyor. Kapağın az altından geçen düz çizginin de biraz altında ise siyah düzlemde iki yanda egzoz çıkışları görülüyor. İki çıkış arasında bulunan ince uzun alanda da hava çıkışları yer alıyor.
Aracın dışı sportif yöne vurgu yapıyor, bu nedenle iç mekanda minik bir CLS beklememek gerekli. Yine de kaliteli materyaller sayesinde ilgi uyandıran iç mekanda, orta konsol hizasında kalınlaşan ve yanlara doğru incelen parlak şeridin üzerinde ortada üç ve her yanda bir olmak üzere 5 hava çıkışı bulunuyor, bunlar Mercedes’ in son zamanlarda çok sevdiği uçak motorunu andıran çıkışlar. Ortadaki üçünün üzerinde yüzeyden bağımsız tablet benzeri görünen COMAND multimedya sistemi bulunuyor. Bu parlak yüzeyden yukarıya bakıldığında ön cama kadar devam eden siyah zeminin yükseldiği ve önden bakıldığında onun bir kesitini gördüğümüz anlaşılıyor. Göstergeler hizasında yükselen bu siyah zeminin altında göstergeler, sade yazı tipleri ve beyaz arkaplanları ile kullanmaya teşvik ediyor. İki gösterge arasında bilgi ekranı bulunuyor. Direksiyon ise güzel bir şekle sahip. Ortadaki Mercedes logosunun bulunduğu alanı saran parlak çerçeve aşağı devam ediyor ve aşağı inince yeniden yukarı çıkıyor, böylece aşağıda parlak bir U şekli oluşuyor. Orta konsola dönüldüğünde, parlak şeridin altında radyo kontrolleri ve onun altında havalandırma kontrolleri görülüyor. Kapı iç yüzleri diğer Mercedes’ lerden alışıldık. Açık renkler ile güzel bir ambians yaratılmış. Arka sıra ise çok rahat olmayabilir, özellikle küçülen yan camlar ile ferahlık hissi çok azalıyor. Araç lüksünden çok sportifliği ile önde, ama bu onu kötü yapmaz. Mercedes yine çalışmış, CLA başarılı bir otomobil gibi görünüyor, ancak asıl test onu kullanınca başlayacak. Fiyat listesi için tıklayınız.
[…] Önceki / Sonraki » By Otomobil Günlüğü / 14 Ocak 2013 / C Sınıfı – Kompakt Sınıf, Coupe-Cabriolet, […]
BeğenBeğen
[…] 9. Mercedes-Benz CLA […]
BeğenBeğen
[…] petekleri, logoyu merkez kabul eden ve sürekli genişleyen çizgilerden meydana geliyor, A ve CLA‘ da görüldüğü gibi. Kaput üzerinde iki adet dikey çizgi hareketlilik hissi […]
BeğenBeğen