Toyota RAV4

Toyota’ nın kompakt SUV sınıfı hikayesi aslında en ilginç olanlardan. Günümüzde yollarda çok sık görülen kompakt arazi araçlarının ilki olarak bilinen RAV4, bir Toyota ürünüydü. 1994 yılında ilk defa satışa sunulan RAV4, birçok markayı bu sınıfa açılmaya teşvik etti, pek çoğunun ağzı sulandı bu sınıftaki rekabeti görünce. Ancak Toyota için işler her zaman keyifli gitmedi kompakt SUV’ ler konusunda. İlk olarak bu sınıfı yarattığında çok popüler olmamış olabilir, ancak ikinci nesil RAV4, Türkiye dahil tüm ülkelerde çok büyük başarılara imza attı. Bu zamanlarında, yani 2000 ile 2005 arasında beğenilen araçlar arasında olan RAV4, hafif arazici özellikleri ve yüksek görüntüsü ile pek çok alıcının da ilgisini çekmişti. Ancak fazlaca, küçüklü büyüklü arazi aracı türevinin oluşmasına neden olacağından haberdar değildi. 2000’ li yılların ortalarında meydana çıkan yeni crossover modelleri ve kompakt SUV’ ler nedeniyle RAV4, 3. neslinde beklenen başarıya ulaşamadı ve yollarda ender rastlanılan modeller arasına girdi. Geçirdiği makyaj operasyonundan sonra bile ilgi uyandırmayan model, 2013 yılından itibaren yeni bir döneme giriyor. Toyota’ nın Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıttığı 4. nesil RAV4, kişilik sahibi görüntüsü ve yeni Toyota tasarım ögeleri sayesinde çok daha atılgan ve vahşi duruyor. Arazi aracı kalabalığı arasında yeni haliyle beraber daha şanslı olan RAV4, arttırılan alan hissi ve tasarruflu motorları ile beraber daha çok merak uyandırıyor.

18 yıllık hayatında yaşadığı olaylardan edinilen deneyimlerle baştan şekillendirilen RAV4’ ün iyileştirilen güvenliği de EuroNCAP’ den beş yıldız almasını sağladı. Daha önce böyle bir durumu iddia eden marka çıkmadı, umalım ki Toyota’ nın işi de yolunda gitsin. Satışlarında dopinge ihtiyaç duyan marka, yeni modeli ile alana ihtiyaç duyan aktif, gezen aileleri hedefliyor. Aracın iç mekanının kokpit benzeri olduğu ve üst sınıf malzeme kalitesi sunduğu iddia ediliyor. 3. nesle göre 205 mm daha uzun ve 30 mm daha geniş olan aracın yerden yüksekliği biraz daha düşürülerek sportiflik hissi arttırılmış. Detaydan uzak ön yüzüne güvenen aracın yarattığı ilk izlenim olumlu. LED gündüz farlarını barındıran ön farlar sayesinde daha güzel görünen aracın omuz çizgisi daha belirgin ve arka kısımla beraber bir akışkanlık meydana geliyor. RAV4’ ün klasik detaylarından olan dışarıdaki yedek tekerlek ise aerodinami ve temiz görüntü için kaldırılmış. İç mekanda genişlik hissini pekiştirici detaylar kullanılmış ve cihazların arkasında mavi aydınlatmalar bulunuyor. Daha iyi görüş açısı için ön cam yanındaki ve çapraz görüşü engelleyen kirişler inceltilmiş. 547 litrelik bagaj yeterli ve arka koltuklar 40:60 oranında yatırılabiliyor. Yani küçük yükler için alan yetmediğinde 40’ lık kısım açılarak hala 2 yolcu alınılabiliyor arka sıraya. RAV4, ülkemizde 3 motor seçeneğine sahip. 2.0 Valvematic motor, 151 PS güç üretiyor. Multidrive S şanzımanla Elegant, Premium ve Premium Plus donanımlarının hepsinde 4×4 olarak geliyor. 2.0 D-4D dizel motor, 124 PS güç üretebiliyor, Elegant donanımında manuel şanzımanla 4×2 olarak alınabiliyor. 2.2 D-CAT dizel motor, 150 PS değerine sahip, Premium Plus’ da 4×4 olarak üretiliyor. 2.0 litre dizel modeller start-stop sistemine sahip olarak geliyor. Model fiyatları için tıklayabilirsiniz. Opsiyonel olarak sunula yokuş inme ve çıkma sistemleri dışında IDDS isimli sistem, denge sistemini, 4 çeker sistemini ve direksiyonu organize olarak ayarlıyor. Şerit ve kör nokta asistanı da sunulan seçenekler arasında.

Toyota_RAV_LOC_GraffitiAracın tasarımı incelenmeye başlandığında ise ön kısımda güçlü hatların aracın tarzına olumlu etki yaptığı görülüyor. Ortada bulunan Toyota logosu, kalın bir şeridin üzerinde ve bu şeridin yanlarından ızgaralar çıkıyor. Yukarı uzayan bu ızgaraların ortalarında bulunan parlak çizgiler ise ön farlar içinde devam ediyormuş bir görünüyor. Farların üst kenarı ile alt kenarı ızgaraların üst ve alt kenarının devamı. Farların şekli ise daha yumuşak. İç yan kenarı düzken, üst ve alt kenar paralel ve yükselişte olan farların alt kenarı sona doğru bir aşağı inme hareketi yapıyor, bir daire yarısı çiziyor ve sonra dış yan kenarla birleşiyor. Farın içinde ızgaraların ortasındaki şeridin bir süre devam ettiği görülebilir ve içeride dış uçlara doğru büyük bir aydınlık var. Üst kenarda LED aydınlatma bulunuyor. Tüm bu detayların üst kenarı aynı ve bu üst kenar kaputun ucunu oluşturuyor. Aşağı kısımda ise büyük bir ızgara bulunuyor. Yan kısımdan gelen plastik kaplama, aşağıda inceyken, sonradan yukarı kalkıyor ve diğer yanda da aynısı oluyor. Bu iki yükselti birbirine düz bir plastik bağlantı ile bağlanıyor. Bunun üzerinde plaka bulunuyor ve yukarısında, yükseltiler ar.asında kalan ince alanda da ızgara görülüyor. Aşağı da ise aynı durum geçerli, yükseltiler arasında ızgara bulunuyor ve bunun altında da parlak bir şerit renk getiriyor. Yandan gelen ve sonradan yükselen lastik kaplamaların dışında kalan alanda ise yuvarlak sis farları derine gömülmüş halde bulunuyor. Kaput üzerinde ise sadece iki simetrik çizgi bulunuyor, bu da ızgara ile farların birleştiği noktanın devamı. Güzel görünen ön tasarım herkes için hoşa gitmeyebilir, ayrıca benzetme yapmaya çalışırsanız aşağıdan gelen plastik kaplamaları köpek dişine benzetebilirsiniz.

Toyota_RAV_LOC_Rear_Right_7_8Yan kısımda ise daha az detay bulunuyor. Önden yukarı eğimle çıkan alt kenar, arka kapının ardından kıvrılarak bükülüyor ve bir yüksekliğe vardıktan sonra tavanı takip ederek başladığı yere dönüyor ve yan cam oluşuyor. Yan şekli oldukça hoş. Alt kenar ve kıvrılan ucu parlak çizgi ile öne çıkarılmış. Kapı sınırları ile cam sınırları arasında kalan bölgelerde ise mat siyah malzeme kullanılmış. Yan sinyal lambası yan ayna üzerinde. Kapı kolları sade şekilli, tekerlekler ise yuvarlak hatlarla çıkıklaştırılmış. Ön kısımda yandan geldiğini söylediğimiz plastik kaplama, çok ince şekilde tekerleklerin üzerinden geçerek arkaya uzuyor. Jantların çok özgün olduğu söylenemez, ancak tasarıma uyumlu. Arka kısımda ise değişik şekilli stop lambaları ve sade bagaj kapağı dikkat çekiyor. Arka camın hemen altında bulunan stop lambaları bir uçtan öne uzarken, bir uçtan arkaya ve bir diğer uçtan da aşağıya uzuyor. Aracın tasarım bölgelerinde bütünlük olduğu söylenemez. Stop lambalarının içinde kırmızı ve beyaz detaylar bulunuyor, yana uzayan uç ise belirgin omuz çizgisinin birleştiği yer oluyor. İki lambanın arasında bulunan Toyota logosunun altında derinleştirilmiş plaka alanı bulunuyor ve sonradan bu alan da normal yüksekliğe geliyor. Stop lambalarının aşağıya uzayan uçlarının köşelerinden çıkan bir çizgi ise aşağıya iniyor, düzleşiyor ve simetriği il birleşiyor ve bagaj kapağı üzerinde bir alan daha oluşturuluyor. Model adı ve markanın yazdığı alt kısımdan sonra siyah kaplama görülüyor ve bunun üzerinde kedigözleri yer alıyor. Alt kısımda egzoz çıkışları bulunmuyor, ancak arka camın üzerindeki spoyler bu eksikliği gideriyor.

Toyota_RAV_Half%20InteriorDeğişken dış tasarımdan sonra iç mekana geçildiğinde ise kalın ve belirgin detaylarla sportiflik hissi maksimuma ulaşıyor. Auris’ teki gibi tam bir simetri yok ancak yine de görüntü sorun yaratmıyor. Direksiyon parlak parçalar ve çeşitli düğmeler ile öne çıkarılml ve arkasında bulunan gösterge tablosunda sade yazı tipi ve bahsettiğimiz mavi aydınlatma bulunuyor. Gösterge tablosunun solunda yuvarlak hava çıkışı, ve üzerinde kalın metal parça bulunuyor. Orta konsolda da bu kalın metal parça bulunuyor ve diğer uca kadar devam ediyor. Bunun üzerinde orta konsol hizasında uyarı lambaları bulunuyor. Altında ise iki hava çıkışı ortasında dokunmatik navigasyon ekranı bulunuyor. Bun da altında ekranla aynı genişlikte havalandırma kontrolleri bulunuyor. Bu panelin ardından sona eren sert plastik bölümün altında daha içeride bazı önemli düğmeler ve depolama gözleri bulunuyor. Vites kolu ise uyduruk bir görüntüye sahip, ancak manuel versiyonda nasıl olacağı bilinmez. Koltukların şekli rahat ve ergonomik hissi uyandırıyor, arka sıra ise inceltilen koltuk kalınlıkları sayesinde daha geniş. Kapı iç yüzleri de oldukça modern ve metal malzemeler buralarda da kullanılmış. İç mekan da simetri aranmamalı ve malzeme kalitesi şüpheli. Yeni RAV4, sportif dış görüntüsü ve iç mekanına rağmen her yerinde uyum barındırmıyor ve sınıfına çok büyük yenilik getirmiyor. Ancak bu zamanlarda ortaya çıkan benzer araçlarda da aynı durumlar söz konusu olduğundan, çok şanssız sayılmaz. 89.900 TL’ lik başlangıç fiyatı ise bir anda ağır gelse de özellikler ve sınıfın diğer modelleri hesaba katıldığında çok da anormal olmuyor. Modeli sevdiyseniz ve bütçeniz de uygunsa neden RAV4 olmasın?

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s