Opel Meriva

Artık otomobillerde bambaşka fikirleri uygulamanın zamanı gelmedi mi? Kimi alıcılar herkesin aklına yerleşmiş klasik otomobil şeklini unutmak için çırpınırken, otomobil üreticileri halen alışılagelmiş tasarımlar üzerinden ilerliyor. Buradaki konu aracın hatchback veya sedan olduğu değil, ne kadar farklı fikirlere sahip olduğu. Bu durumu fark eden markalar ise yavaş yavaş bu düşünceye sahip kişilerin isteklerine uygun modellerini yollara çıkarıyor. Bu modellerin satışları tartışılır, ancak modeller gerçekten de ilgi çekici oluyor. Birkaç yıl önce Opel Meriva’ yı inceliyor olsaydınız, yine markaların sizi anlamayışından yakınıyor olabilirdiniz, ancak 2010 yılında satışa sunulan nesli incelediğinizde fikirleriniz çok daha farklı olurdu. Çünkü Opel, kompakt MPV’ ler ve tüm otomobiller arasında farklılık yaratmak için yepyeni ve bambaşka bir otomobili tasarladı. Eskiden tüm bölgelerinde yuvarlak hatların hissedildiği yüksek tavanlı sıkıcı ve sade Meriva ülkemizde oldukça başarılı satış rakamlarına ulaşmıştı, en azından yollara bakılınca öyle olduğu görülüyordu. Fakat 2010 yılında tanıtılan yeni nesil Meriva, yenilikçi özellikleri ile otomotiv konusuyla ilgilenen herkesin yakından ilgisini çekmişti. Bir kere, Opel son yıllarda tarzını ve imajını değiştiren bir marka ve bu marka için çok önemli bir modeldi. Ancak bir diğer yanda da araç günlük hayatta işleri kolaylaştıran özellikleri ve oldukça esnek oluşu ile, ailelerin çok seveceği bir araç olmaya adaydı. Ancak ne yazık ki bu özellikler gizli kaldı. Ülkemizde yeni nesli ile çok başarılı olamayan Meriva’ yı yakından tanımak onun başarıya olan yolunu açabilir.

Yapılması güç bir yenilik bir kere onun kapılarında gizli. İkisi ters yöne açılan, yani tüm otomobillerde açıldığında paralel görünen kapılar, Meriva’ da bulunmuyor. Ön kapının tersine açılan arka kapı, iniş binişlerde son derece rahatlık sağlarken, hem de tıbbi bakımdan standart kapıların yaptığı zorlamayı yapmıyor. Neredeyse 90 derece açıldığı belirtilen kapılar, anne babaların bebek koltuklarına veya çocuklarına erişmesi bakımından da kolaylık yaratıyor. İç mekanda ise Flex Rail isimli sistem ilgi çekiyor. İki ön koltuk arasında diğer otomobillerde pek dikkat çekmeyen depolama alanı, Meriva’ da son derece verimli kullanılmış. En altta bulunan ray üzerinde hareket eden depolama araçları, üste alınabiliyor, arka sıraya yakınlaştırılabiliyor ve sonuçta yolcular bir eşya almak veya içeceklerini koymak için kendilerini yırtmak zorunda kalmıyor. Flex Space isimli sistem ise arka koltuklarla yapılacak düzenlemeleri kolaylaştırıyor. 4 koltuklu modelde öne ve geriye çekilebilen koltuklarla arka sıra yolcuları da istedikleri gibi keyif yapabiliyor. Bu akıllı tasarımların yanı sıra, Flex Floor bagaj sistemi ise iki farklı yükseklik ayarı ile zeminin yük durumuna göre ayarlanabilmesine olanak tanıyor. Böylece bütün yükler bir araçta taşınabiliyor. Ayrıca bagaj içinde yan duvarlarda ilk yardım çantası saklama alanları ve yük bağlama halkaları da bulunuyor. Diğer Opel modellerinden tanınan Flex Fix isimli sistem ise bisikletlerin taşınması konusunda kolaylık yaratıyor. Arka kısmın altındaki siyah plastikten çıkan bir zemin, adeta çekmece gibi uzuyor ve üstünde bisikletlerin dik olarak konumlandırılması için araçlar bulunuyor. Aracın içinde 32’ ye varan saklama alanlarının bulunması ise aile araçları ile ilgilenenlere oldukça cazip gelebilecek bir özellik. Bunca güzel özellikten sonra dış tasarım incelendiğinde, ön kısmın sevimli olması akıllarda kalıyor, ancak yan cam şeklini benimsemek için bir alışma sürecini atlatmak gerekiyor. Alt kenarın ortalarda bir basamak ile aşağıya inmesi ve tekrar yukarıya çıkmaya başlaması, daha önce bazı otomobillerde kullanılan bir detaydı ve aynı şekilde alıcıların bu detaya alışması gerekmişti. Ancak Opel bunu arka sıranın camının çok küçük olmaması için yapıyor, ve bu detay benimsenilince oldukça hoşa da gidiyor. Arka tasarımda oldukça dik olan bir yüz ona bakanı karşılasa da, arka farlar ve arka camın sonlanışı yine bir tasarım ögesi olarak kullanılmış ve bu masumiyeti arttırıyor. İç mekanda çift rengin bolca kullanıldığı göze çarpıyor ve koltuk kumaşlarının sıvı geçirmez olduğu akıllarda kalıyor. Top Tec isimli bu sistem, nanoteknolojinin bir ürünü ve bu sistem yine de kumaşın nefes almasını engellemiyor.

Üzerinde çokça düşünülmüş bir model olduğu kolayca anlaşılan Meriva’ nın dış tasarımı detaylı incelenmeye başlandığında ise aracın sevimli bir surata sahip olduğu düşüncesi akıllara iyice kazınıyor. Bunda şüphesiz hafif sinsi bakan ancak dev gözleri ve şık ızgarası ile öne çıkan burun detayları neden. Arkaya uzayan ve gerili bir görünüme sahip olan farların alt kenarı yan yüze doğru giderken bir basamak iniyor be büyüyor. Farların iç kısmına bakıldığında ise Opel’ in yeni nesil modellerinde görülen köşe detayı yine görülüyor. Yukarıyı gösteren “>” işaretine benzeyen bu aydınlatmalar, altlarında standart far detaylarını barındırıyor. Sürüşe duyarlı ön farlar ise, dönüş gibi zorlu yol koşullarında farların hareketini mümkün kılıyor ve ışık istenilen yeri aydınlatıyor.İki farın yan kenarına paralel ızgara yan kenarları ise ön kısımdaki uyumu sağlıyor. Üst kenar düz, ve alt kenar iki parçadan oluşarak yine eğimli görünüyor. Izgaranın en üstünde ise kalın parlak şeritte Opel logosu yer alıyor ve bunun altında birçok ince parlak çizgi bulunuyor, böylece boşluk doldurulmuş oluyor. Kaputun ortasından inen çizgi ise ızgaranın altında da devam ediyor ve alt ızgara ile sonlanıyor. Ön kısmın sonuna kadar gitmeyen alt ızgara ince ve siyah. Bunun üzerinde plaka bulunuyor ve en uçlardaki detaylar ise sis farları . Kibar ve uyumlu şekildeki yuvalarında yuvarlak şekilde bulunan sis farları ile sonlanan ön kısımda, kaput üzerindeki ön camın yanındaki sütunların kabartıları devam ediyor.

Yan tasarıma geçildiğinde ise geniş camlar dikkat çekiyor. Önden yukarı çıkan, ön kapıdan sonra eğimle aşağıya inen ve sonra tekrar benzer eğimle üçüncü cama kadar giden alt kenar, daha sonra daha dik şekilde tavana ulaşıyor ve en öne tavana paralel şekilde dönüyor. Camların çıtaları ince ve kapılar arasında cam hizasında kalan boşluk kaygan siyah malzeme ile doldurulmuş. Kapı kolları hizasına bakıldığında ise parlak kapı kollarının kapıların ters yönlere açılması nedeni ile yan yana olduğu görülüyor. Yan sinyal lambası ise alışılan Opel şeklinde, yan camın en uç parçasının altında bulunuyor. En uç noktadan daha da alta bakıldığında, çapraz aşağıya inen ve düz arkaya devam eden bir vurgu olduğu görülüyor. Tekerlekler yuvarlak vurgular çıkıklaştırılmış. Kapı altlarındaki vurgunun yan kenarının üst noktasından bir çizgi de arka farlara devam ediyor. Arka farlar ise öne doğru şişikleşen şekle sahip. Kırmızı farların üstüne bakılınca ise arka camın alt kenarının farın üst kenarını takip ettiği görülüyor. Farın alt kenar köşesinin hizasında düz alt kenarı başlayan arka camın aşağı kısımları siyah kaplamadan ibaret. Ve bu kısmın ortasında Opel logosu bulunuyor. Bunun da altında, aynı hizadaki plaka yuvasında plaka bulunuyor. Arka tampon  daha çıkık ve en altta siyah kaplama üzerinde egzoz çıkışları bulunuyor. Yüksek tavanlı bir araç olduğunu belli eden Meriva’ nın iç mekanı tavanı tasarım bakımından oldukça zengin.

Direksiyon ve çevresine bakıldığında, göstergeler mor benzeri aydınlatmaları ile dikkat çekiyor ve gösterge yazı tipleri oldukça şık. Parlak çerçeveli göstergelerin üstünde siperlik, üst kısmın renginde bulunuyor. Üst kısım rengi ise ön cama kadar ve ön kapıların kollarına kadar sürüyor. Bu renk aynı zamanda koltukların iç kısımlarında da görülüyor. Oldukça şık kapı kolları olan aracın kapı kolu yuvalarındaki aydınlatma enteresan bir detay. Direksiyon parlak çizgisi ile oldukça şık ve kontroller oldukça net. Ancak aynısını orta konsol için söylemek mümkün değil. En üstünde navigasyon ve bilgi ekranı bulunan orta konsolun ikinci detayı halen ikinci renk zeminde bulunan havalandırma çıkışları. Daha altta koyu renk zeminde ise çok düğmeli radyo ve havalandırma kontrolleri bulunuyor. Oldukça fazla düğme, yeni nesil Opel’ lerin detayları ve her testte bundan şikayet edilse de, Opel iç mekanı dolu göstermek için bunu tercih ediyor ve kesinlikle başarıyor. Oldukça konforlu koltukların ikinci renk yüzlerinde değişik girintili desenler bulunuyor. Meriva, her bakımından oldukça cazip bir otomobil olarak görünüyor değil mi? 43.500 TL’ den başlayan fiyatlara sahip olan Meriva, en başta biraz pahalı görünse de uygun bir başlangıç fiyatına sahip ve şu sıralarda sınıfta kendisine benzer rakibi bulunmadığı düşünülürse oldukça dikkat çekici.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s