Volkswagen Sharan

Halkın otomobillerden bekledikleri yavaş yavaş değişmeye başladı. Çok yönlülüğün oldukça önem kazandığı son yıllarda, geniş aileler birlikte yolculuk yapma arzusu ile yedi kotluklu araçları tercih etmeye başladılar. Oysa bu yedi koltuklular, eskiden Türkiye’ de adı bile duyulmamış araçlardı. Ancak çok yakında yollarda bu araçlar fazlaca görülecek. Şu anda kısıtlı sayıda yedi koltuklu aracın bulunduğu ülkemizde giderek artan nüfusa ve çok çocuklu ailelerin artışının da katkısıyla halk bu araçları doğal olarak merak etmeye başlıyor. Ağızdan ağza yayılan model isimleri ve verilen “yakında gelecek” müjdeleri ile bu sınıfın müşterileri şimdiden hazır. Internet’ teki arama motorlarının istatistiklerine bakıldığında da açık şekilde görülüyor ki, bu sınıfın bazı modelleri son iki yıl içinde çok aranmaya başlanmış. Peki bu sınıfın tutulmasının tek nedeni yedi koltuklu araçlarla dolu olmaları mı? Cevap evet değil. İnsanlar bunları o nedenle de tercih edebilir, ancak yatırılan koltuklar kadar basit özellikler bile büyük vanları standart tipteki araçların yanında cazip kılmaya yetiyor. Hobi kullanımı, spor araç gereçlerinin kolay taşınması, hayvanla beraber yapılan yolculuklarda kolaylık ve zeminde gizlenen koltuklar gibi yanları ile diğer araçlardan kolaylıkla ayrılan yolların “ağır ağabeyleri” olarak tanımlanabilecek bu araçlar son yıllara kadar ise tasarımdan yoksundu. Kocaman bir vanın asıl amacından sapmaması için onu basıklaştıramazsınız, kısaltamaz veya daraltamazsınız. Ön cam ile burun çizgisi genelde sabit olduğundan oynamaktan korkarsınız, ve iç mekanda çok fazla oyuncak sunamazsınız. Bu sınıfın tek eksiği elbette tasarım değildi, ancak diğer sınıflar ile karşılaştırıldığında geri kaldıkları tek nokta buydu ve sonunda Volkswagen bu kuralları yıktı. Türkiye’ de yabancı diplomatik personelin araçları olarak yollarda zar zor rastlanılan bir modelini 2010 yılında yeniledi. Ve yenilediği modelin yaşına inanmak oldukça güç. 15 yıldır, 1995 yılından beri yollarda olan ve herhangi bir araca “efsane” yakıştırması yapacaksanız ona yapmanız gereken bir araç 2010 yılında yenilendi ve şu anda Avrupa halkına yeniden kendini kabullendirmeye çalışıyor.

15 yıl! Ne kadar da uzun bir süre. 3 kez makyaj gördü ve sonunda güncel araçlar arasında zor durumda kaldığını kabul etti. Birçok markanın insan gözlerinden çıkmayan cıpcıvıl modelleri arasında, 15 yıllık bir modelin nasıl dayandığı bilinmez, ancak o fazlasıyla sattı. Hobi kullanımı nedeniyle oldukça rağbet gören Station Wagon’ lar gibi Avrupa’ nın çok sevilen bir modeli olan Volkswagen Sharan, bu yıl ülkemizde sunulacak. Bunu halen umuyoruz, ancak bazı basın kaynakları bunu şimdiden müjde etmeye başladı ve Türk halkının çok merak ettiği bu modelin ülkemize gelmesi şimdi daha gerçekçi geliyor. 2010’ a kadar diğer araçların yanında siyah- beyaz görünen o modele artık baktığınızda ise o eski nesilden hiç eser kalmadığını görebiliyorsunuz. Düşünülmeden çizilmiş yan camı ile şişirilmiş ve şekli deforme olmuş bir çizime benzeyen eski neslin ardından, bir aile otomobilinin ne kadar da sportif olabileceğini kanıtlayan Sharan, aynı zamanda ilk kez kendini gösterdiğinde gelişmekte olan Volkswagen tarzının ilk gerçekçi kanıtlarındandı. Özellikle yeni modellerde görülen arka farların ilk kullanıldığı modellerden olan Sharan, farlarla bitişik ızgaranın en güzel görünümü oluşturduğu araçlardan. Ayrıca yan cam oldukça güzel oluşuyla dikkat çekiyor. İç mekan ise çok yönlü olması ile yolcuyu memnun ediyor. 3. koltuk sırası standart versiyon ile gelmese de, satın alındığında bu sınıftaki başka modellerin sunduğu altı ve yedinci koltuklardan çok daha konforlu koltuklar sunuyor. Oldukça uzun olması ve yeni nesil ile sürgülü kapıya geçmesi ile arka sıraların çok kolay kullanıldığı araç, zor park edilen durumlarda sağladıkları kolaylık ile öne çıkıyor, ancak sınıftaki modellerden çok daha yüksek fiyatı ile tekrar düşündürüyor. Türkçe’ ye çevrildiğinde Adaptif Şasi Kontrol sistemi ile 3 farklı süspansiyon ayarı sunan araç, normal modda bile yüksek konfor sunması ile bunu gereksiz kılıyor. Ancak kullanıcıların yakındığı bir başka nokta daha bulunuyor, rüzgar sesi ön sırada çok fazla olmasa da duyuluyor. Ufak hatalarını yine uzun bir ömür yaşarsa düzeltebileceğine inanılan Sharan’ ın tasarımı insana güven veren bir ifadeye sahip.

“Ben ailedenim” der gibi bakan ön kısım yana kelebek kanadı gibi açılan farlar ile akılda kalıyor ve aşağıdaki ağız kısmı korkunç bir izlenim bırakmıyor. Yan kenarları paralel olan farların alt kenarı yukarı kenar gibi ızgaraya doğru iniyor, ancak daha sonra bir kenar daha oluşuyor be ızgaraya onu bağlıyor. Böylece derli toplu görünen farların içinde artık çoğu araçta bulunan mercek vb. “süper “ teknolojik detaylar bulunmuyor. Ancak sorun değil, “bana illa ki bir detay lazım” diyorsanız iki ampulün altından geçen çizginin de altında LED aydınlatmalar bulunuyor. Farların iç yan kenarından hemen ızgara başlıyor. Önce aşağıya inen, ancak sonra düz olarak ortaya giden ızgaranın ortasında çapı ızgara yüksekliğinden fazla olan Volkswagen logosu bulunuyor. Kaputtan gelen iki çizginin ise en başta aşağıya inen ızgara alt kenarını düzleştiren çizgiyi oluşturduğu görülüyor. Aşağıya inen kısımda aslında siyah kaplamalar bulunuyor, hava çıkışı yok. Bu detay, bu ızgaranın kullanıldı çoğu VW modelinde bulunuyor. Üst kısımdan sonra alta bakıldığında üst kenarı düz, ancak yan kenarı aşağı eğimli, alt kenarı ise iki uçtan yukarı kalkan sis farı ve alt hava çıkışı bölümü görülüyor. İki uçta bulunan altı parlak çizgi ile çizili dikdörtgen sis farlarının yanında ortalanmış halde geniş hava çıkışı bulunuyor. Üst kenarı bu siyah kısmın üst kenarı olan hava çıkışının alt ve yan kenarları siyah kısmın içerisinde belirlenmiş. Plaka üst ile alt kısım arasında bulunuyor. Kaputun üzeri ızgarada yeri olan çizgiler dışında pek detay barındırmıyor, ufak eğimler var bir tek.

Yan kısma geçildiğinde ise eski neslin korkunç hale gelen yan tasarımından vazgeçildiği ve düzenli çizgilerin kullanıldığı fark ediliyor. En çıkık noktadan sonra aşağı inen, çok az sonra düzleşerek arka kısma çıkan alt çizgi, dördüncü camın ardından yukarı eğimleniyor, bir süre böyle gittikten sonra dikeliyor, sonra tekrar yukarı yavaşça çıkmak üzere eğimlenerek tavana paralel seyrediyor, en son başlangıç noktasında bitiyor. Tüm kenarların parlak çerçeveli olan yan camın içinde, kapı sınırları ile cam sınırları arasında kalan boşluklar, kaygan siyah malzeme ile kaplanmış. Oldukça geniş bir ön kapıya sahip olan van, böylece ticari bir araç gibi görünmüyor. Yan sinyal lambaları yan aynalar üzerinde ve üçüncü koltuk sırasının yan camları oldukça büyük. Kapı kolları sade olan yan tasarımda tekerleklerin çevresindeki yuvarlak vurgular tamamen aşağıya inmeden ortalarda düzleşerek iki kapı arasında buluşuyor. Jantlara bakıldığında bu sınıftaki bir araç için oldukça şık ve sportif olduğu fark ediliyor. Arka kapının sürgüsünün yolu göze batmıyor. Arka tasarıma geçildiğinde ise şu anda yollarımızda çok gördüğümüz yeni nesil Passat’ ların arka farı hatırlanıyor, oysa Sharan’ ın Passat’ tan önce tanıtılan bir araç. Arka farın sürgü yolunu kesen arka farların dış yan kenarı yukarı doğru kapanıyor, ardından aşağıya iniyor, daha sonra yine yan kenar olma amacıyla daha da aşağıya iniyor, ve az sonra tekrar kapanıyor, alt kenar ise dümdüz başlangıç noktasına gidiyor. Bagaj kapağı nedeniyle iki parçaya ayrılan farların içinde ışık tüpleri bulunuyor. Farların iç yan kenarını oluşturan iki kenarın kesiştiği yerde düz bir kenar başlıyor ve iki farı birbirine bağlıyor. Bunun yukarısında Volkswagen logosu bulunuyor, altında ise plaka yuvası ve model adı yazıyor. Arka cam oldukça geniş. Alt kısımda siyah çıkıntı yukarı yapılmış ancak egsozlar görünmüyor. Kedigözleri tam köşede. Tavanında parlak çıtalar bulunan araç, çok amaçlılığını bir kez daha vurguluyor.

Ardından iç mekana geçildiğinde ise Volkswagen modellerine hakim olan sadelik görünüyor. Göstergeler basit, direksiyon sade. Ancak orta konsol oldukça geniş. Ortada navigasyon ekranı, iki yanında havalandırma çıkışları, altta parlak şerit ve üzerinde dörtlü düğmesi, onun da altında ise havalandırma kontrolleri bulunuyor. Daha altta açık renkli kumaştan sonra bir saklama gözü gibi başlayan yerde bazı temel kontrollerle karşılaşılıyor. Vites kolu sade ve kapı iç yüzleri oldukça basit. Donanımlar ise net olmasa da, çoğu ülkede çok basit donanımları almak için çok pahalı seviyelere çıkmanız gerekiyor. Pratiklikten beş yıldız alan model, sürücüye iyi bir görüş sunuyor ve üçüncü sıra koltukları normal koltuklar kadar kalın, anlayacağınız oldukça konforlu. Ancak fiyat bu sınıfta alınacak çoğu modelin ötesinde. Ülkemizde 57.000 ile 60.000 TL arasında bir başlangıç fiyatına sahip olması beklenen Sharan, yine de şimdiden birçok Türk ailesinin yolculuk rüyalarını süslüyor.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s