Haberiniz var mı? Lancia Avrupa pazarından çıkıyor.
Lancia ülkemizde adını yeterince duyuramamış bir marka. Ancak 2008 yılında, yepyeni bir kompakt sınıf modeli, aslında bilinen bir isme sahip olan sıra dışı bir model, Delta satışa sunuldu. Ve gerek televizyon reklamları, gerek diğer tanıtım etkinlikleri ile Lancia, adını ülkemizde belli bir kitleye duyurmuş oldu. Avrupa’ da başka modeller ile varlığını sürdüren markanın satış rakamları ise sürekli dalgalanmaktaydı. Geçen sene de bir düşüş olmasına rağmen, Lancia bu yıl tanıttığı birçok model ve halen kazanmaya devam ettiği marka imajı ile ülkemizde de otomobil alınırken akla gelir markalardan biri olacak. Bu sene tanıtılan küçük sınıf Ypsilon’ un dışında Fiat Grubu’ nun Chrysler’ de yarısından fazla hissesi bulunması, Lancia ve diğer Fiat şirketlerine birçok model kazandırdı. Fiat veya Alfa Romeo, Chrysler Grubu’ nun çeşitli şirketlerinin modellerinden yararlanırken, Lancia ise Chrysler ile eşleşmiş oldu. Bunun sonucu ise, Avrupa’ da Chrysler modellerinin satışının durduruluşu olacak. Ancak bu modeller, artık Lancia olarak çok ufak bir tarz değişimi ile yollarda görülecek. Amerika ve İngiltere’ de Chrysler, Chrysler kaldı ancak Avrupa’ nın diğer ülkelerinde Chrysler müşterilerinin Lancia’ yı benimsemesi gerekiyor. Ancak bu o kadar zor olmayacak.
Lancia’ nın ürünleri az ama kaliteli oluşlarıyla Chrysler araçlarını sevenleri çekebilecek. Ve Lancia’ lar Chrysler modelleri ile ortak geliştirilerek sadece makyajla farklılaştırılan modeller olmaktan kalkacak. Bunu ileri yıllarda göreceğiz aslında. Çünkü bu yazımızda birleşmenin hemen ardından ortaya çıkan makyajlı bir Chrysler Lancia’ sını tanıtıyoruz. Bu bilinen bir model. Yollarda görmüşsünüzdür. Chrysler’ in o meşhur uzun ve çirkin sedanı, 300C, artık Lancia markası altında, Lancia logolarıyla ve Thema adıyla satılacak. Bu yıl Chrysler’ in logosunun değişimi ile makyajlanan ve ufak değişimler gören 300C, sadece 300 olarak satılmaya başlanmıştı. Thema da, 300 ile aynı yeniliklere ve konfora sahip. Bu karmaşık bir durum aslında. Chrysler’ e Avrupa’ da veda edip yerine Lancia’ yı düşünmek kafa karıştırıyor. Ancak bundan böyle Chrysler adı yerine Lancia’ yı kullanacağız. Değişen Chrysler modeli tek 300 değil ayrıca. Grand Voyager, sadece Voyager ismi ve Lancia yüzüyle, Sebring ise Flavia adı ile Lancia modellerine dönüşüyor. Ancak bu modellerin en heyecan vereni şüphesiz bizim de anlatacağımız Thema. Çünkü yollarda çok görülüyor bu model, ve Lancia ismiyle tutacağı merak edilen bir konu. 300C’ den de bilirsiniz, bu model hafif retromsu bir model. Yani Lancia da bu etkiyi korumuş. Dış görünüme bakıldığında, zaten eski nesille fark göremk zor. Yan cam şekli, ön far ve ızgara değişikliği, bir de arka farların şekli değişen önemli detaylar. Izgara, farlar, kısacası aracın kimliği, ön kısma bakıldığında aracın prestijli görünen bir devamı olduğu belli oluyor. Bu arada, Thema’ nın adı ortaya ilk defa çıkan bir isim değil. Eski bir Thema neslinin devamını da başarıyla getirmesi gereken model, dış görünümünden bunu yapabileceğini belli ediyor. Ayrıca iç mekan, kaliteli materyalleri ve renkleri ile sürücüyü kendine çekmekte.
Değişen önemli detaylardan farlar, içlerindeki LED aydınlatmalar ve şekilleri ile ızgaraya dikkat çekiyor. Yanlara bakan uçları aşağıya doğru daha kalın olan far alt kenarı, sonradan bir basamak çıkarak yükseliyor ve yan kenarla birleşiyor. Üst kenar ve diğer yan kenar ise düz. Basit şekilli olmalarına rağmen yuvarlak eğimli köşeleri ile beğenilen farların basamak çıktıktan sonra başlayan zemininde başlayan LED aydınlatmalar yan kenarı çıkıp üst kenarda da alt kenarda başlanılan yere paralel olana kadar gidiyor. Daha kalın kısma bakıldığında ise mercek kendini belli ediyor ve en yanda sinyal lambalarının bulunduğu turuncu kısım bulunuyor. Farların altında ise sanki dikkatleri farlara yöneltmek için konulan parlak şeritler görülüyor. Farlardan sonra ızgaraya çekilen dikkat sayesinde parlak detaylar gösteriliyor ve aracın prestijine dair fikirler veriliyor. Izgaranın üst kenarı daha geniş ve tüm çerçeve parlak malzemeye sahip. Üstteki kalın şerit ise ortaya doğru aşağıya uzuyor. Bu uzama Lancia logosuna yer açıyor. Aşağıya doğru uzayıp incelen logo bu açılan yere tam da uymuş oluyor. Izgaranın en önündeki şeritler ise yatay konumlu parlak şeritler. Arkalarında ise belli aralıklarla bulunan dik kolonlar da görülüyor. Izgaranın altında ise plaka yer alıyor. Bunun da altında daha küçük ızgara yer alıyor. Üst ızgaranın simetriği olarak başlayan bu ızgaramın sol tarafında kamera yer alıyor. Farların altında bu hizada ise sis farları yuvası yer alıyor. Yuvarlak sis farlarını barındıran bu yuvaların yana bakan kenarları düz, ancak içe bakan kenar eğime sahip. Oldukça düz burunun biraz yukarısına bakıldığında kaput üzerindeki vurgular göze çarpıyor. Ortadan gelen iki vurgu bir bölge oluştururken, ızgaranın yan kenarlarına doğru gelen iki vurgu da bulunuyor.
Yan tasarıma bakıldığında ise keskin ve sade hatlar görülüyor. En uçta büyük tekerlekler dikkat çekiyor. Adeta tekerleklerin boyunun ne kadar büyük olduğunu kanıtlamaya çalışan dik çubuklara sahip jantlar sportif de görünüyor. Teker yuvaları çevresinde yuvarlak kabartılar bulunuyor. Yan cam şekli ise biraz değişmiş. Bir tek eğim kazanmış aslında. Alt kenarı eğimle yukarı çıkan yan cam, köşe ile ön cama ters eğimle yuvarı çıkıyor ve düz şekilde öne kadar iniyor. Yuvarlak eğimle aşağıya inerek sonlanan yan camın tüm kenarlarının çevresinde kalın bir nikelaj bulunuyor. Öndeki parlak detayların bırakılmayacağı ise yan aynaların öne bakan kısmını kaplayan gümüş kaplamalar ile belli ediliyor. Kapı kolları da parlak tasarlanmış. Kapılar arası bölge ise tamamen pürüzsüz. Sadece oralar değil, her yer pürüzsüz. Zorunlu eğim değiştirmeler dışında, dümdüz olan yan yüzde sadelik sevenlerin canını sıkan vurgular bulunmuyor. Eğimli arka cam ise hoşa giden sportif detaylardan. Arka tasarımda da farların içi ve çerçeveleri dahil bagaj kapağında da parlak kaplamalar bulunuyor. Farların çerçevelerinin alt kenarının devamı olarak giden farlar arasındaki parlak şerit bagaj kapağının sonlandığını belli ediyor. Kapak üzerinde fren lambası, marka logosu ve el yazısıyla yazılmış Thema yazısı bulunuyor. Farların genişliği ise yan yüz boyunca kapı kollarının üstünden geçip, arkaya gelmeden aşağıya inen vurgu ile bagaj kapağı arasındaki mesafe kadar. Bu uyumlu görüntü hoşa gidiyor. Bagaj kapağından sonra ise Plaka ve en altta siyah zemin üstünde iki adet egsoz çıkışı bulunuyor. Bu parlak egsoz çıkışları dış tasarıma güzel bir son oluyor.
İç mekan ise kesinlikle “vay be! “ dedirtiyor. Şık ve resmi görünen göstergeler, parlak detaylar ve direksiyon sürücünün hoşuna gidecektir. Orta konsol ise en üstte parlak çerçevesi içinde havalandırma çıkışlarını ve navigasyon ekranını bulunduruyor. En üstte ise analog bir saat, lüks etkisi yapıyor. Daha altta ise ahşağ zemin başlıyor. Burada havalandırma kontrolleri yer alıyor. Düzleşerek arkaya doğru devam eden ahşap zemin üzerinde ise daha sonra vites kolu bulunuyor. Sarı kumaş ve ahşabın oldukça uyumlu kullanıldığı iç mekan beğeni topluyor ve orta üst sınıf üyesi olan 300’ ün yerine gelen Thema’ nın başarılı olacağını fısıldıyor. Bu bir Lancia, işin ilginci her zaman bu olarak gelecek bizlere, ancak bundan sonra başka Chrysler modelleri de Lancia ile ortak olacak. Buna alışarak, Lancia’ nın gelecekte önemli şeylere imza atacağını görüyoruz. 87.000 Euro ise çok yüksek bir rakam, üstelik plaka vb. masraflar buna dahil değil. Lancia’ nın tanınırlığının artmasında Thema çok başarılı bir adım atamayacak gibi.
[…] ürün gamına iyi bir planlama yapılmadan, telaşla ve özensizce dahil edilen Chrysler kökenli Thema, Voyager ve Flavia satışlara çok büyük katkıda bulunmamış olacak ki, Lancia 2013′ te […]
BeğenBeğen