Hepimiz için bazı konuların bazı sembolleri vardır. Tıpkı bilgisayardaki dosyalarınızın resimleri gibi, programların ikonları gibi akıllarımızda her konunun olmasa bile bazı konuların sembolleri vardır. Evinizi düşününce aklınıza orada geçirdiğiniz önemli bir anının fotoğrafı, işinizi düşününce patronunuz veya şehrinizi düşününce orada bulunan sizce en önemli şey. Bunlar, bir anlamda bir kitabın ön kapağı olarak düşünebileceğimiz ve bizlere konuyu özetlemeye yeten bu semboller, otomobil dünyası içinde de bulunuyor. Kendimize uyan semboller, topluluğun kabul ettiği semboller, sizde bulunan otomobil gibi birçok varlık bu konunun sembolü olabilir. Ancak bu sembol konusu, sınıflar için de geçerli. Beğendiğiniz modelleri sembol olarak düşünebilirsiniz, ancak bugün topluluğun kabul ettiği birçok sembolü yaratan bir markanın yeni bir sembol olmaya aday modelinden bahsedeceğiz. Bu marka Volkswagen. Birçok sınıfta, birçok modeli ile hepimizin akıllarında semboller yaratan, sınıfların isimlerini bilmeyenler için adlarını duyunca konuyu anlatan, önemli modellere sahip bir marka Volkswagen. Kompakt sınıf denince yıllardır aklımıza gelen ilk model Golf, sınıfın standartlarını belirliyor. Polo, genelde şekliyle ve yollardaki sayısıyla hepimizin hatırladığı bir model, isminin bile hatırlamamızda katkısı var. Beetle, yani Vosvos, kaplumbağa, sahibi aileler için özel bir anlamı olan, Volkswagen’ in adında geçen Halk Arabası deyiminin en önemli temsilcisi olan, kimi zaman eleştirilse de, sembol olmasıyla asla unutulmayan, ve yakın zamanda yeni nesline kavuşmuş bir model. Bunlar en önemli semboller. Ayrıca ülkelere özgü semboller de yok değil: Passat ve Jetta örneğin, sembol olma yolundalar,ülkemizde. Ve Volkswagen bu Eylül ayında yepyeni bir sembol yaratıyor. Çok anlamsız gibi görünen bir sınıfa çok değerli bir üye katılıyor.
Bu, eskiden ülkemizde olmasa da bazı ülkelerde sembol olan bir modelin yeni isimli bir türevi. Bu model, Volkswagen’ in “daha” fazla şey sunmayı planladığının sembolü. up! . Evet model adı bu. Resmi adının da sonunda bir ünlem bulunuyor. Bu model ismindeki bu ufak detayla bile eğlenceli olacağını ve dahasını sunacağını ifade ediyor. Eskiden Lupo olarak bilinen ve ülkemizde çok az olsa da bazen görülen modelin yeni nesli olan up!, Volkswagen’ in daha yeni yeni sevilmeye başlayan farlar birleşik ızgaralı tasarım anlayışının sonunu mu getiriyor, bunu biz de merak ediyoruz. Ancak büyük ihtimalle hayır. Sadece bir sembol olarak tasarlanmış olma ihtimali nedeniyle bunu düşünmüyoruz. Ve gelecek zamanda up!, Volkswagen’ e birçok türev yaratma imkanı sunacak. Birçok yabancı derginin de yaptığı tahminlere göre, up! ‘ ın arazi aracı, 5 kapılı (bunun garanti olduğunu düşünüyoruz), ve aile aracı gibi türevlerinin ortaya çıkması mümkün. İlk bakışta onun hiçbir Volkswagen’ e benzemediğini söylemek mümkün. Değişik şekilli farların yanısıra, farları birbirine bağlayan çizgi ve VW logosunun boyutu ilginç. Burnun alt kısmı hayal kırıklığına uğratsa da, yan ve arka kısımlarda hoş ve oldukça sade bir tasarım sunan up!, bir Megane gibi uyumlu çizgilerle dolu bir görsel şölen sunmasa da arka kısmında bulundurduğu cam bagaj kapağı ile bir değişiklik yaratmış. İç mekana bakıldığında sınıfın ilginç rakiplerinin ilginç detaylarından esinlenildiği belli oluyor. Ferah iç mekanı ile de beğeni toplayan up!, onun için hazırlanan mini site ile eğlenceli kişiliğini bir kez daha ortaya koymuş. Almanya’ da yıl sonunda satışlarına başlanacak olan up!, sınıfındaki birçok otomobilden çok daha sade tasarımı ile daha çok müşteri sayısına ulaşabilecek mi, bu merak konusu.
Ön tasarımına bakıldığında dediğimiz gibi ilk dikkati büyük marka logosunun bulunduğu farların hizası çekiyor şüphesiz. Burnun en ortasında bulunan ve içi gövde renginde olan marka logosunun iki yanına bakıldığında farlara uzayan çizgiler görülüyor. Volkswagen logosunun üst kenarını geçerek birleşen bu iki çizgi aslında kaput ile burnun diğer kısımları arasında bulunan boşluk. Farlar ise arkaya doğru büyüyen ve araca sevimli bir surat kazandıran şekle sahip. Volkswagen logosundan gelen çizgiler farlarla birleşiyor ve farın alt kenarı çapraz şekilde dışa açılıyor, sonra düz kenarla biraz arkaya uzayıp, eğimli kenarla üste ulaşıyor. Orada yuvarlak eğimle öne dönen kenarla birleşen kenardan sonra yeni gelen kenar VW logosundan gelen çizgi ile birleşiyor. Farların içinde ise ne bir LED, ne de bir mercek görebiliyoruz. Bunları görmemek şaşırtıcı şekilde rahatlatıcı. Minik sınıfta beklenmeyen bir detay olan bu gelişmiş farlar, up! ‘ da da bulunmuyor. Far ve logonun altına bakıldığında ise siyah kalın bir şeritle çevrelenen bir bölge görülüyor. Bu siyah bölge aslında hava çıkışlarına sahip ve bir altıgen oluşturuyor. Bu bölgenin ölçekli hali gibi içeride bulunan parça üzerinde sis farları ve plaka bulunuyor. Parçanın iki ucunda bulunan yuvarlak sis farları tek başlarınalar ve ortada plaka bulunuyor. Plakanın altında ise sıralı şekilde dört adet hava çıkışı bulunuyor. Burnun altına bakıldığında ise alttaki altıgen parçalarla aracın burnunun altına gelindiği görülüyor. Kaput üzerinde ise farların üst kenarında bulunan bir köşeden başlayan ve kaputun sonuna uzayan bir vurgu bulunuyor. Bunun dışında vurgu barındırmayan kaput ile tamamlanan ön tasarıma son kez bakıldığında uyumlu detaylar olmasa da oldukça sevimli ve güleryüzlü bir ön tasarım olduğu netleşiyor.
Yan tasarıma geçerken ise tekerlekler dikkat çekiyor. Tıpkı ön tasarımdaki gibi büyük ve boşlukları dolu olmayan bir Volkswagen logosuna sahip olan jantlar şık ve sevimli görünüyor. Yan cam şekli ise ülkemizde rastlanılmayan bir model olan 3 kapılı Polo’ nunkine benziyor. Alt kenarının ucu kalkık olan cam, ön kapıyı geçtikten biraz sonra eğimle kalkıyor ve bir süre böyle gidiyor. Sonradan köşe ile öne doğru gitmeye başlayan bir kenar görüyoruz ve son olarak tavana paralel kenar başlangıç noktasına gidiyor. Camın çevresindeki vurgular camın sınırlarını daha az belli etmesini sağlıyor ve Polo’ dan ayrılıyor. Ön kapının camının çıtaları yok denecek kadar ince ve yan ön camın ucundaki plastik kısmın kapıdaki kısmında yan ayna bulunuyor. Alt kısmı siyah renkli olan ayna gövde renginde ve yan sinyal lambasını üstünde barındırmıyor. Ön kapının hemen yanında bulunan basit şekilli yan sinyal lambası dikkat çekmiyor. Ön kapıdan sonraki cam da oldukça büyük, yani 3 kapılı up! ‘ ı tercih edip arka sırada da yolcu taşıyacakların sorun yaşayacağını düşünmüyoruz. Tekerlekler çevresinde hafif yuvarlak vurgular bulunuyor ve kapı altlarında düz bir çizgi şeklinde bir vurgu bulunuyor. Yan camın çevresindeki katman farkı yaratan çizgiler alt kenara doğru oldukça kalınlaşıyor, ancak daha sonra, öne dönen eğimli kenar başladığında inceliyor ve öne dönen kenara çok yakın şekilde başa dönüyor. Arka tekerleğin daha çıkık olduğunu arka kısımdaki kabartı ile anlıyoruz. Yan tasarıma son kez bakarken çok fazla detay göremiyoruz, bir tek yan cam ve tekerlekler hatırlamaya değer. Ancak tasarım sorun yaratmıyor, up! , sadeliği ve yan cam şekli ile hatırlanabilir, bir sembol olabilir. Arka tasarımda daha önce dediğimiz gibi cam bagaj kapağı dikkat çekiyor. Tepeden arka farların başına kadar giden cam, sonra kendini koyu renkli kaygan malzemeye bıraktığı için tamamen cam gibi görünüyor. Arka farlar ise kısa kenarı üst kenarı olan dikdörtgenlere benziyor ve en üst kenar eğimle diğer kenarla birleşiyor. Farların içinde ise “C” şekilli beyaz parçalar bulunuyor. Siyah kapağın ortasında VW logosu bulunuyor sol alt köşede model adı yazmakta. Kapağın altında ise öndeki alt kısımla aynı şekilde bir altıgen parça bulunuyor. Arka plaka bunun içindeki bir dikdörtgen girintide. En altta bu altıgen parçanın üst kısmına benzer bir girinti bulunuyor ve arka tasarım egzozları göstermeden sonlanıyor. Arka tasarımda da çok detay bulunduğu söylenemez. Kesinlikle çok sade.
İç mekanda da, orta konsol aşağılara inmiyor, göstergeler derli toplu ve ön paneldeki tek öne çıkan detay direksiyon. Ön panel, Fiat 500 gibi bazı otomobillerde bulunan bir detay. Dış gövde renginde olan bu panel, kaygan dokulu ve kapı iç yüzlerinde de yer alıyor. İç mekana hakim olan renklerden biri bu panelin rengi, diğeri de aşağı kısımlardaki gri. Direksiyon çevresinde çok az kontrol bulunuyor. Göstergeler yüksek siperli bir bölgede ve üç adet bulunuyor, sade bir yazı tipine sahipler. Kolay okunabilen bu göstergelerin siperliği siyah. Renkli panelin iki ucunda yuvarlak havalandırma çıkışları bulunuyor. Ortada ise siyah bir dikdörtgen işçinde havalandırma ve radyo kontrolleri olabildiğince az düğme ile bulunuyor. Parlak çerçeveli bu siyah kısmın üzerinde ise bir ekran bulunabiliyor. Maps+More isimli bu navigasyon sistemi üzerinden birçok şey kontrol edilebiliyor. Çıkarılabilir olan bu ekran kolaylık sağlıyor. Kapı kolları ve iç yüzleri oldukça sade. Renkli parçalarla daha da sevimli hale gelen iç mekan yeterli genişlik sunuyor ve 2. koltuk sırasında da iki kişi rahatlıkla oturabiliyor. 5 kapılı versiyonu için büyük ihtimalle 2012′ yi beklememiz gereken up! , ülkemizde büyük ihtimalle 25 ile 30.000 TL arasında değişen bir fiyata sahip olacak. up! , Lupo’ nun yeni nesli olmakla beraber, yine ülkemizde göremediğimiz çok başarılı bir model olamayan ve şu an ailenin en küçüğü olan Fox’ un da yerine geçecek. Ülkemize gelmezse büyük hayal kırıklığına uğrayacağız. Çünkü Volkswagen, yepyeni bir sembol yaratıyor. Minik sınıfın en önemli ve kalitelisi olmaya hazırlanan model sade tasarımı ve eğlenceli kişiliğiyle Beetle’ da yaşanan erkeksilik sorununun üstesinden de gelmeyi başarmış harika bir model.
[…] sonlanan sözde sportif dış tasarım, arazi araçlarına özenenlere uygun. Duster, Skoda Rapid, Volkswagen Up’ da olduğu gibi sade, fakat onlar gibi estetik görünmüyor. Dacia’ nın kendine has tarzı […]
BeğenBeğen