Fiat Panda

Günümüzde şehirlerde sürekli olarak sedanlar, kompakt hatchbackler veya arazi araçları görüyoruz. Asıl yuvası şehir olan minik sınıf ve küçük sınıf otomobillerin şehirde kalabilmesi için müşterilerini gerçekten etkilemesi lazım. Çünkü bir araç seçerken çoğu kişinin aklında olan sorulardan biri de “ Bu araç içinde nasıl görünürüm? “. Çünkü şehirlerdeki pahalı arabalar kalabalığının yanında küçük, kaliteli olsa bile küçük bir araba ile bulunmak kimimiz için utanç verici. Bu utanca kapılmak her ne kadar saçma olsa da, bazı kişiler bunu yaşıyor, ve bu kişilerin bir sonraki aracı genellikle yüksek veya uzun oluyor, kendi amacına uygun olmayan üst sınıflara kayıyor. Ancak küçük sınıfların kötü senaryo yerine iyi senaryoyu uygulayabilmesi için gereken detaylar son yıllarda ortaya çıkan araçlarda yeterli miktarda bulunuyor. Tasarımları, iç mekanları ve performansları ile git gide küçük sınıfa yaklaşan araçlarla şehir içinde kolayca seyahat edebilir ve uzun yollarda bile sıkılmazsınız. Çünkü küçük sınıflar üstlerinde bulunmayan bir şeye sahip. Eğlenceye. Özellikleri, insanları gülümseten tasarımları ve boyutları ile. Evet, boyutları. Küçük olmalarına rağmen 4 kişilik bir ailenin yolculuk etmesi, eski zamanlarda çoğumuzun hoşuna giden bir şeydi. İnsanları bir araya getirmesinin yanı sıra elektronik araç gereçlerle de eğlence mümkün. Yani eğer küçük sınıflardan bir araç sizi etkilediyse, onunla zor durumda kalmanız zor. Tek sorun, çoğunun bayanlara hitap ettiğinin düşünülmesi. Doğru sayılabilir. Çoğu minik sınıfa bakıldığında bayanlara uygun hatlara sahip olduğu görülüyor, ama erkeksi minik sınıflar da yok değil. Ve biz de bugün, hem bir erkeğe, hem bir kadına uygun ve sizi etkileyebilecek, 31 yıllık geçmişe sahip bir model tanıtıyoruz. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Frankfurt Otomobil Fuarı’ nda da sergilenecek olan, yakın zamanda ikinci nesliyle tekrar ülkemizde satışa sunulan sevimli bir İtalyan bu. Fiat Panda. Aslında sevimliliği ikinci nesilde her ne kadar sonradan uçan bir etki olsa da, yeni nesil Fiat’ tan uzun zamandır beklenen yeni modeli getiriyor. Ne bir makyaj, ne bir iç mekan değişimi, ne de motor güncellemesi. Yeni Panda yepyeni. Fiat’ ın uzun zamandır satışa sunmadığı ilk yeni model olarak yollara 2012’ de çıkmaya hazırlanıyor. Dün öğlen saatlerinde ilk resimleri yayınlanan modele ilk bakıldığında daha kübik göründüğünü söylemek mümkün. Özellikle jantlar ortasındaki kare şekilli parçada (marka logosunun bulunduğu parça) Panda yazması ilginç. İç mekanda da, yuvarlak köşeli kübik hatlar, ikinci neslin günümüze uymayan hatlarını unutturmayı başarıyor. Kaliteli görünümü ile şimdiden bir sempati uyandıran yeni Panda, 3. Nesliyle de bir Car of the Year ödülü daha alabilir. Bunu söylemek için her ne kadar geç olsa da, Panda ilk bakışta gerçekten çok beğeniliyor.

Aracın ön tasarımına detaylı bakıldığında eski nesilden bazı detaylar olduğu görülüyor. İki farı birleştiren siyah kolun ortasında Fiat logosu eski nesilde köşeli, net ve mat plastik bir parça ile yapılmıştı. Ancak yeni nesildeki yuvarlak hatların artışı bunu da değiştirmiş.Farlar arasındaki siyah parçanın kollarının uçları, yuvarlak hatlarla sonlanıyor ve yukarı kenarla birleşiyor. Hafif kaygan görünen bu parçanın ortasında Fiat logosu bulunuyor ve siyah parça da Fiat logosunun çevresi boyunca sürüyor. Fiat logosunun yukarısına bakıldığında ise iki adet vurgunun Fiat logosundan başlayıp kaputun belirli bir kısmına kadar gittiğini görüyoruz. İki kolun ucuna bakıldığında ise dikdörtgensi farların köşelerinin yuvarlaklaştırılmasıyla daha sempatik bir görüntüye ulaştığı görülüyor. Arkaya doğru hafif uzayan farların yatay kenarları da yukarı eğimli. Siyah kolun altına bakıldığında ise büyük ızgara farklı petek tasarımı ile dikkat çekiyor. Dikdörtgen boşlukların siyah çizgiler ile birbirine bağlı olduğu görülüyor. Bu ızgaranın üst kısmına doğru ise plastik kalın bir şerit ortadan geçiyor ve üstünde plaka bulunuyor. Plaka bölgesinde ise yeni Panda logosunu görüyoruz. Bu ızgaranın yanında ise hem sis farı, hem de daha küçük bir dikdörtgen far bulunuyor.Ana farın altında bulunan bu daha ince far tasarıma bir etkide bulunmasa da, dikdörtgen şeklin devamını sağlıyor. Onun da altında ise yine yuvarlatılmış kenarlı siyah bir dikdörtgen yuvada sis farları bulunuyor. Dışa bakan kenara yakın bir bölgedeki girintide yuvarlak şekilde bulunan sis farları dikkat çekici. Bu şirin ön tasarımda farların iki farı birbirine bağlayan kola bakan kenarı hizasında kaput üzerinde düz bir vurgu görülüyor. Şirin ön tasarımda büyük farların aracın sempatik görünmesine büyük katkısı var.

Yan tasarıma geçerken bir kez daha tekerlekleri görüyoruz. Alışıldık şekilde jantlara sahip olsalar da, yeni yazı tipi ile ortada Panda yazması değişik bir detay. Yan tasarımda ise önceki neslin hatlarını hatırlıyoruz: Alt kenarı tamamıyla düz, üst kenarı iki kapı boyunca eğimli, üçüncü camdan itibaren düz olan cam şekli. Bu tipikleşmiş hat, yeni nesilde biraz değişmiş. Yine aşağıda iki kapı boyunca düz giden alt kenar, ikinci kapı sonuna doğru yuvarlak eğimle yukarı kalkıyor. Üst kısımda da bu böyle.Ön kapıya kadar tavana paralel giden cam, arka kapıda düz gidiyor, sonra yuvarlak eğimle aşağıya iniyor. Üçüncü cam ile birleşme ise ilginç. Yuvarlak köşeli dikdörtgen arka kapı nedeniyle düz bitiyor, ancak arka kapının sonuna doğru başlayan siyah plastik kısımda bu yuvarlak köşeli dikdörtgenin uç çizgilerine yer verilmiş. Basit bir girinti olsa bile hoş görünen bu detayla iki cam üçüncü cama kendilerini bırakıyor. Üçüncü cam ise daha sonra arka farın içine alınıyor. Kapı kolları ise gövde renginde ve sade. Katlanan üst parça yoluyla açılan kapıların alt kısmında siyah plastik parçalar bulunuyor. Yine yuvarlatılmış dikdörtgen şeklinde olan bu siyah parça iki kapıyı kaplıyor. Tekerlek yuvasını oluşturan girintinin şekli de yine yuvarlak köşeli kareler şeklinde çevresindeki vurgu da. Her ne kadar birçok defa şu şeklin adını söylemiş olsak da, Panda bu kadar basit ve sıkıcı değil. Yan sinyal lambası ön tekerlekten hemen sonra gövde üzerinde. Yan aynalar sade. Kapıların sınırları ile camlar arasında kalan boşlukta mat siyah malzeme kullanılmış. Arka tasarımda ise dediğimiz gibi arka farlar üçüncü camı içine alıyor. Öne uzayan iki uçları ile bir köşeli parantezi andıran bu farlar üçüncü camın üst ve alt kenarının bir kısmına, arkaya bakan yan kenarının tamamına bitişik.Bu kırmızı farların ortasına doğru küçük üçgensi beyaz bir parça bulunuyor ve farların yüksekliği, arka camın yüksekliğine eşit. Bagaj kapağının üzerinde çok az detay bulunuyor. Zaten dümdüz bir parça olan kapağın üstündeki gri parçada Panda yeni yazı tipi ile yazılmış. Bunun altında ise plaka yuvası bulunuyor. Siyah parçanı üstünde de Fiat logosu. Bagaj kapağının altında ise yuvarlatılmış köşeli siyah bir dikdörtgen parça iki ucunda kedigözleri ile bulunuyor. Sade şekilde sonlanan arka tasarımdan da olduğu gibi aracın geneline yuvarlatılmış köşeli şekillerin hakim olduğunu anlıyoruz. “Tamam Fiat, yeter! “ demeyin.

İç mekanda da bu şekillerden var, ancak iyi şekilde kullanılmışlar. İç mekana bakıldığında koyu sarı ve siyah parçaların iyi kullanımı ile hoş bir görüntü oluştuğunu görüyoruz. Direksiyon hizasına bakıldığında direksiyon simidinin bile, tüm araçlar yuvarlak olan simisin bile yuvarlatılmış köşeli hafif bir kareye benzediği görülüyor. Ortasındaki koyu sarı parçada Fiat logosu bulunuyor. Bu parçanın iki yanında ise kare tuş takımları bulunuyor. Göstergelere bakıldığında ise gösterge yuvalarının yine aynı, yuvarlatılmış kenarlı şekilde olduğu görülüyor. Orta göstergede bilgi ekranı bulunuyor ve tüm göstergeler turuncu aydınlatmalı. Orta konsolun en başında hava çıkışları, altında radyo kontrolleri, onun altında başlayan sarı zeminde havalandırma kontrolleri bulunuyor. Havalandırma kontrolleri 4 adet kareden oluşuyor. İkisi bir tarafta, ikisi diğerinde. İç içe geçmiş yuvarlatılmış kenarlı iki kare bir tarafı oluşturuyor. Bunun altında ise siyah kısımdan çıkan bir parçanın üstünde vites kolu bulunuyor. Orta konsolun da bulunduğu yüzeyin ortasında bulunan siyah kısmın kalitesi şüpheli. Bu geniş yüzeyin iki yanında bulunan hava çıkışlarının şekli hoş ve kapı iç yüzlerinde de kare şekli yoğun. Arka sıra ve bagajın büyümesi aracın avantajlarından. Ancak Panda çok yeni, fiyata dair bir şey net olmasa da, 25.000 TL’ den az olacağını düşünmüyoruz. Ancak Panda, bizi etkiledi. Sizi de etkilediyse tek rakibi Kia Picanto. Seçim sizin. Şu kesin, 2012’ de minik sınıfta rekabet kızışacak.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s