Nissan Juke

Sade olmak her zaman iyi midir? Basit tasarımlar her zaman beğenilebilir midir? Peki ya karmaşık olmak? Üstünde onlarca detay barındırmak ve gizemli bir kimliğe bürünmek başarıya mı ulaştırır? Bunun cevabını vermek iyice zorlaştı. Sadece otomobillere bakarak değil, günlük hayatta kullandığımız ve amaçları, yaradıkları işin çok basit olduğu şeyler bile bu yanıtı vermeyi zorlaştırıyor. Farklı görünümlerdeki milyonlarca eşya kimi zaman tek bir işe yarıyor. Kimisinin ekstra fonksiyonları olsa da, sonuçta bağlı oldukları aileye bakmak son yıllarda iyice kafayı karıştırır oldu. Çevremizdeki otomobillere bakarsak kimi zaman çok rastlanılan, satanların bize tanıdık gelen, kimi zaman ise hiç bilmediğimiz hatlardan meydana geldiğini görüyoruz. İki çeşidin de çok satması kafalarda yine soru işaretleri oluşturuyor. Ancak, bugün karmaşıklıktan yanayız. Aslında daha iyi olduğunu söylemek bir çocuk kavgasına dönüştürebilir olayı, zaten bunu da daha çok ilgi duymamızı sağlayan ve her seferinde bakmaktan zevk aldığımız şeyler yarattığı için söylüyoruz. Evet, gerçekten öyle değil mi? Karmaşık şeylerin kimisini anlamasak da en azından bir iki saniye bakışlarımızı üzerine çeker. Oysa aslına çok benzeyen sade türevlere bir süre sonra bakmaktan aynı zevki alır mıyız? Genellikle hayır. Bu nedenle bugün de bir sınıfın oldukça karmaşık görünen, ilginç üyesine bakıyoruz.

Gittikçe popülerleşen, üst düzey markaların bile geri kalmadığı küçük arazi araçlarını barındıran Crossover’ lar arasına geçtiğimiz sene katılmış, bu sınıfın yaratıcısının ikinci aracına, kendini 2010’ da Qazana ismi ile de gösteren Nissan Juke’ a bakıyoruz. Büyük ihtimalle onu gördünüz. Yollarda gördüyseniz çoğu karmaşık şeye baktığınız gibi baktınız, televizyon reklamlarında gördüyseniz büyük ihtimalle bilgisayar yapımı diye düşündünüz. Ama değil. Böyle bir araç şu anda seri üretimde. Bunu bir 10 yıl önce söyleseydik büyük ihtimalle uydurduğumuzu düşünürdünüz. Ancak son 10 yıl içinde otomobiller çok deforme oldu. Birçok defa şekil değiştirdi. Ve bugün, Juke’ a daha normal bir araçmış gibi bakıyoruz. Ancak onu daha önce görmediyseniz,  dikkatlice bakın, onu unutmayın,çünkü bu araç günümüzde antika araba diye baktığımız arabalar yerine geçtiğinde çok değer kazanacak. Ön kısmında 6 adet farı, 3 adet değişik hava çıkışı var. Yan kısmı inanılmaz kabarık tekerlekler ve enteresan yan cam, arkası ise değişik arka farları ve yüksek bagaj kapağı ile eşsiz. İç mekanı renkli parçalar ve şaşırtıcı özellikleri ile de öne çıkıyor. Juke, inanılmaz ve sürprizlerle dolu bir araç.

Ön tasarıma baktığımızda dikkatimizi ilk olarak en üstte bulunan kabarık üçgen farlar çekiyor. Kaputun düz eğiminden etkilenmeden kendi şeklini bulunduğu farklı eğimli zeminde belli eden bu farlar araca tek başlarına bile Asyalı görünümü vermeyi başarıyor. İki far arasında ön cama kadar giden kaput üstünde hiçbir vurgu yok, bunu söyleyelim. Zaten ihtiyaç da duymazsınız. Üçgen farlar yan camla ön camı ayıran kirişin devamı niteliğinde olan farklı bir zeminde söylediğimiz gibi. Farların altında bulunan ızgaraya bakmadan önce ise onun da altında bulunan yuvarlak farlara bakmak iyi olur. Metal kısımdan derinde yuvarlak şekilleri ile bulunan farların üstünde ızgaranın uzantıları bulunuyor. Farlardan uzaklaştıkça aşağıya doğru kalınlaşan bu ızgaranın iki kolu yuvarlak farlardan daha içeride, bu bir katman farkı yaratıyor ve farları öne çıkarıyor. Izgaranın ortasında Nissan logosu, onu içine alan parlak “U” şekilli bir kol içinde bulunuyor. Şu ana kadar anlattığımız bölgelere bakıp aracı bir Passat’ ı beğeniyor gibi beğenmeniz imkansız. Daha aşağıya bakıldığında ise üstünde sis farlarını ve üç adet yuvarlak boşluğu barındıran bir siyah parça ile karşılaşıyoruz. Yuvarlak sis farları ortada bulunan yuvarlak parçalar ile uyumlu ve 5 adet boşluk var gibi görünüyor. Siyah plastiğin üzerinde ise plaka yer alıyor. Ön cam ise yukarıdan bakıldığında oldukça büyük görünüyor. İnanılmaz ön tasarımdan sonra yan tasarıma baktığımızda önde bulamadığımız vurguları buluyoruz.

İki tekerlek olduklarından büyük görünüyor. Bunun nedeni, kendi çaplarından çok daha büyük çaplara sahip yuvarlak vurgulara sahip olmaları. Tekerlekleri içine alan bu iki vurgu da farlarla bağlantılı. Arka ve ön farla birleşen ön ve arka teker vurguları dışında kapı bölgesinde iki adet vurgu buluyoruz. Kapılar altında çok dikkat çekmeyen ve kapı kolu hizasında yüzey farkı yaratan iki vurgu. Eğim farkı yaratan üst vurgunun yanına baktığımızda arka kapı kolunu bulamıyoruz. Bu aralar çok popüler olan kapı kolunu C sütununa gizleme isteği Nissan ‘ ı da sarmış anlaşılan ve bu olmuş. Arka camı küçülten ve dış tasarımda çok fark yaratmayan bu detay boşa gitmiş. Önden yukarı eğimle çıkan, daha sonra eğim değiştirip tavana uzayan ve sonra tavana paralel şekilde öne dönen cam şeklinin üst kısmı yukarı çıkan bir kenar barındırıyor. Tüm yan duvar boyuncaki eğim farkları da aracı hoş gösteriyor ve yan cam da bundan etkileniyor. Yan sinyal lambası ön tekerleğin vurgusunda yer alıyor ve aynalar da öne çıkamıyor. Kare yakıt kapağı arka tekerlek vurgusu üzerinde. Arka tasarım ise oldukça ürkütücü. Yüksek bagaj kapağı ve kabarık detaylar ilgi çekici. Öne doğru giden bir kol ve arka camın yan kenarına paralel giden bir kolla ters veya düz “C” şekilleri oluşturan farlar beğeni topluyor. Bagaj kapağında bulunan plaka yuvasının üstündeki çıkıntı ise yüzey farkı yaratıyor ve plaka yuvası üzerindeki parçada Nissan logosu yer alıyor. Daha aşağıda ise çıkık bir düz parçada kedigözleri yer alıyor ve en altta siyah bölge başlıyor, burada egsoz çıkışları var, ancak dikkat çekmiyor. Buradan da anlayacağınız gibi Juke, diğer otomobillerin dikkat çektiği bölgeleri sade yapmaya ve farklı olmak adına bambaşka yerlere önem vermeye çalışmış. Sıra dışı dış tasarımdan sonra iç mekana baktığımızda ise çok bir şey beklemiyoruz.

Ancak Juke, yine şaşırtıyor. Direksiyon ve göstergeler sade ve pek ilgi çekmese de orta konsol şekliyle, önündeki kısım rengiyle ve kapı iç yüzleri farklı görünümleri ile öne çıkıyor. Orta konsol düz piano siyah bir parça olsa da üstünde iki yanda hava çıkışlarını, navigasyon ekranını ve havalandırma kontrollerini barındırıyor. İki uçtaki yuvarlak hava çıkışlarından ilgi çekici olan bu çıkışların aşağısındaki havalandırma kontrolleri ise aracın ilginç özelliklerinden birine sahip. Nissan Dynamic Control System ile bu kontrollerden hem sürüş modları hem de havalandırma ayarları yapılabiliyor. Kenarlarında barındırdığı düğmeler üzerindeki yazılar ve aydınlatmalar tepede bulunan iki düğmeden ayarlanıyor. D-MODE sürüş modlarına, CLIMATE düğmesi havalandırma kontrollerine ulaşımı kontrollerin değişmesi ile sağlıyor. Ayrıca vitesin bulunduğu parlak kırmızı renkli kısım motosikletlerden esinlenerek yaratılmış. Bu ilginç parça dışında kapı iç yüzlerindeki kapı kolları ilginç şekilde. Kırmızı parçalar araca yayılmış durumda. Aracın arka sırası ise ne yazık ki çocuklara veya 4 kişilik yolculuklara uygun. Juke daha çok bir eğlence arabası. Ancak onun ilginç ve karmaşık yapısı değişik şeylere olan ilgimizi arttırıyor. Nissan’ ın bir türlü belirleyemediği tarzına rağmen bazen ortaya çıkan Juke gibi şaşırtıcı araçlar satabiliyor. Qashqai kadar satmayacağını bilsek de Juke’ u yollarda daha çok görmek isteriz. 40.877 TL’ den başlayan fiyatları her ne kadar herkese uygun olmasa da gençler arasında uzun süre popülaritesini koruyabilecek bir araç olan Juke, otomotiv tarihine karmaşık ve güzel olmasıyla geçiyor.

3 yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s