Fiat Freemont

Fiat’ ınki de ne başarı hikayesi! 1899’ dan günümüze dünyadaki en başarılı otomobil üreticileri arasında yer almayı başardı. Günümüzde Avrupa’ nın her yerinde araçları ile tanınıyor. 9 adet Yılın Otomobili ödülüne sahip. Günümüzde yollara baktığımızda göreceğiniz Fiat sayısı sizi hala etkilemiyorsa şunu da söyleyelim: Fiat günümüzde Chrysler Grubu’ nun belirli bir yüzdesine sahip. Bu yüzde ne olursa olsun, Chrysler’ in içinde bir Fiat adı geçmesi bile marka için ne kadar gururlandırıcıdır. Chrysler Grubu’ nda Fiat’ ın hissesinin olması başka şeyleri de sağlıyor. Grup içinde model paylaşımı bunun en güzel örneği. Aynı platformu kullanmanın yanı sıra , aynı modeli yeniden logolandırıp kullanmak gibi bir kolaylık da sunuyor. Bugünkü yazımızda da aynı modeli kullanarak oluşmuş değişik bir Fiat modelinden bahsedeceğiz. 3 adımda Chrysler Grubu’ na hükmetmeyi amaçlayan Fiat, hatırlarsınız mart ayında Cenevre Fuarı’ nda yepyeni bir araç tanıtmıştı. Bu araç şeklen hepimizin aklında olan bir araçtı. Chrysler Grubu’ nun bir şirketi olan Dodge’ un Journey’ i bu kez karşımıza bir Fiat olarak çıkıyordu. Çoğumuz bu görünüme sahip bir aracın bir Fiat olduğunu duyunca ne tepki vereceğimizi şaşırıyoruz. Fiat tarzına yakışır mı diye düşünüyoruz. Ancak bir de şöyle düşünün: Fiat’ ın diğer araçları arasında bir bağ var mı ki? Her aracında ayrı bir tarz bulunan bir marka Fiat ve durum böyle olunca aracı da hoş karşılamak lazım. Araç, karşımıza asıl modelinden oldukça farklı bir isimle çıkıyor. Freemont, bu Fiat.

Aracın ön tasarımına baktığımızda farlar tanıdık gelse de ızgara bu durumu değiştiriyor. Arkaya doğru yukarı kalkarak uzayan farlar kabartısız. Diğer yüzler ile aynı yükseklikte bulunan farları birbirine bu farlarla aynı kalınlıkta parlak bir ızgara bağlıyor. Araca agresif bir görünüm veren bu farlar ve ızgara ortaya hoş bir görünüm çıkarıyor. Farlara bitişik kenarı oldukça kalın olan ızgaranın arka kısmında siyah hava çıkışları, ön kısmında ise iki yan kenarın da üstünde bulunan Fiat logosu ve kanatları bulunuyor. Ortadaki Fiat logosunun üstünde ızgaranın üst kenarına kadar giden parlak kol ve iki yanında daha ince yan kenarlara uzayan kollar bulunuyor. Bu ızgarayı daha önce bir Fiat modelinde gördüğümüzü hatırlamıyoruz. Fiat’ ın her aracı özgün olur dedik de, yine de onları birbirine bağlayan bir detay da olur. Freemont’ da buna rastlamak zor. Parlak kollara sahip ızgaranın altında ise bu ızgaranın devamı şeklinde metal bir kabartı bulunuyor. Yan kolların devamı şeklinde aşağıya inip, inerken içeri kapanan ve alt kenarı da kalın şeritlere yakın kalınlıkta olan bu kabartı burnun alt kısmındaki eksikliği ve boşluğu gidermiş oluyor. Burnu ve çoğu yüzü düz olan Freemont’ un burnunun alt kısmında yuvarlak sis farları siyah yuvalarında bulunuyor. Oldukça alttaki sis farları arasında ise aşağıdan yukarıya gelen bir plastik kol bulunuyor. Aşağıdan yukarıya doğru üst kenarı kısalan bu parçanın alt kenarı parlak bir parça olduğu için araca arazici bir görünüm veriyor. Plaka bu parçanın ortasında bulunuyor. Kaput üstünde ise 4  adet vurgu bulunuyor. İkisi kaputun ortasında birbirine daha yakın olan vurgular ve diğerleri de ön camın yanındaki metal parçanın eğimini devam ettiren vurgular.

Vahşi bir ön tasarıma sahip olan aracın yan tasarımına baktığımızda ise daha sade hatlar görüyoruz. Önden yukarıya doğru giden bir kenar, daha sonra arkada tavana paralel giden bir hatla birleşiyor. Kapı aralarında mat siyah malzeme kullanılmış. Kapı kollarının şekli sade ve tekerlekler çevresinde oldukça kabarık yuvarlak vurgular bulunuyor. Tekerlekler çevresindeki yuvarlak vurguları birbirine bağlayan düz bir vurgu bulunuyor. Aracın yan camlarından 3. Cam, yani 3. Koltuk sırası veya bagaja bakan cam bile oldukça büyük. Yani 3. Koltuk sırası oldukça konfor sunacaktır diye tahmin ediyoruz. Arka tasarıma baktığımızda ise öne kalınlaşarak uzayan kırmızı arka farlar dikkat çekiyor. Alt kısımlarında beyaz bir şerit bulunduran bu farlar iki parçadan oluyor ve iki parçanın içinde bulunan yuvarlak detaylar dikkat çekiyor. Geniş arka camın altında Fiat logosu bulunuyor ve bunun altında geniş bir boşlukta plaka yer alıyor. Bagaj kapağının altında ise yayılmış şekilde Freemont yazıyor. Alt kısmı oldukça çıkık olan arka kısımda kedigözleri en uçta yer alıyor. Aileler tarafından daha çok tercih edileceğini düşündüğümüz araç SW araç niyetine de kullanılabilir.

Aracın iç tasarımına baktığımızda ise Dodge Journey’ in iç mekanının yenilenmiş halini görüyoruz. Göstergeler renkli detayları ve çevrelerindeki silindirleri ile beğeni topluyor. Direksiyon düğmelere sahip ve bu düğmelerin arkasında parlak parça yer alıyor. Aslında bu parça aracın bir çok kısmında yer alıyor. Sanki biraz kalitesiz görüntüsü veren bu parçayı beğenmek size bağlı. İki yanda hava çıkışları bulunduran aracın orta konsolu oldukça sade. Kocaman bir ekran, üstünde hava çıkışları , altında parlak şerit ve onun altında havalandırma kontrolleri bulunuyor. Şık vites topuzu ve beğeni toplayan kapı iç yüzleri ile ilk sıra sınavı geçiyor. Diğer sıralar ise asıl ilgiyi toplayan yer. 2. ve 3. Koltuk sırası da oldukça konforlu. Yani bu durum sizlere Freemont’ un alan ihtiyacınızı karşılayacağını söylüyor. Peki, bu araca gerçekten ihtiyaç var mı? En pahalı Fiat’ ın ülkemize bu yıl sonuna doğru gelmesini bekliyoruz. Markanın anavatanında başlangıç fiyatı 24.900 Euro olan aracın ülkemizde 50.000 TL’ den az bir başlangıç fiyatı olmayacaktır. Bu araç, aslında ne SUV, ne de SW. Yüksek görünümü ile SUV’ u andırsa da çok arazici özelliklerine sahip değil, ancak tam olarak da SW’ lerin görevini yapamıyor. Bu durumda onu tercih etmeniz için tek neden onu beğenmeniz kalıyor. Fiat ailesinde hiç görülmedik bir tarza sahip olan araç, Avrupa’ da ülkemizde satılmayan Ulysee’ nin müşterilerini de devralıyor. Bu araç en azından Fiat tarihinde kendine en arazici görünüme sahip araç olarak yer buluyor. Agresif görünümlü ve 7 kişiye konforlu yolculuk sunan gövdesi ile Freemont, Renault Grand Scenic ve Peugeot 5008’ den bile müşteri çalabilir. Ne kadar satılacağı bilinmez ancak şunu söyleyelim, bu aracı yollarda görünce etkileneceğiz.

Bir yorum var.

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s