Lancia Ypsilon

Haberiniz var mı? Lancia Avrupa pazarından çıkıyor.

Otomobil alırken genelde neye dikkat ederiz? Kimimiz performans, kimimiz kullanışlılık, kimimiz ise boyutları önemser. Ekonomik duruma göre lüks, veya ilgiye göre malzeme kalitesi de aranan özellikler oluyor. Ancak 2000′ li yıllarda ortaya çıkan daha cesur tasarımlar ve gelişmiş üretim teknikleri sayesinde eskiden müşterilerin beklentileri arasında olmayan tasarım da değer kazandı. Alıcıların taleplerine ve araçlarından neler bekledikleri incelenerek tasarlanan araçların tercih edilme sebebi ise gün geçtikçe değişiyor. Yollardaki otomobil sayısı artışının en önemli nedeni olan gençler ve bayanlar bu değişimde önemli bir neden. Otomobillerinde baylardan farklı şeyler bekleyen ve kendilerini ifade edebilecek, şehirde rahat kullanılan araçlar isteyen bayanlar ve gençler günümüzde otomobiller tasarlanırken dikkat edilen kriterlerden. Daha önce saymadığımız bir şey bu. Araçların tasarımı. Görünüm şu yıllarda ne kadar önemli biliyoruz. Tıpkı gerçek insanlarda olduğu gibi otomobiller arasında da öne çıkmak için görüntüde farklılaşmak gerekiyor. Boyutlar, performans, konfor ve fiyat dışında daha otomobil alımı sırasında daha az değer verilen tasarım, 2000’li yıllardan itibaren gereken değere kavuştu. Ve bu yazımızda en değerli kriter olan tasarımı oldukça iyi kullanan ve öne çıkamayan bir markayı kurtarabilen bir modeli tanıtıyoruz. İtalyan Fiat grubunun 2008 yılına kadar çok büyük değeri olmayan bir markası olan Lancia’ nın yepyeni küçük sınıf modeli bu. 2008 yılında çıkardığı Delta modeli ile ayakta kalmasına yetecek miktarda para kazanan Lancia, 2011 yılında 3 yıllık aradan sonra 2003’ den beri aynı haliyle satılan eskimiş  modelinin yeni neslini Cenevre’ de tanıttı (2011).

Adı her ne kadar akılda kalıcı olmada da Lancia’ nın küçük sınıf modeli Ypsilon, sonunda detaylarına kavuştu. 2011 Mart ayında tanıtıldığında, araç Lancia ailesinin geleceğine dair büyük ipuçları veriyordu. Delta’ da gördüğümüz hafif eski gösteren ancak sorun yaratmayan ızgarayı büyük ihtimalle bir tehdit olarak gören marka bu tasarımın yerine yenisini koymaya çalışmış. Ortak olduğu Chrysler ile model paylaşımını da kolaylaştıracak olan bu ızgara tasarımı Ypsilon’ u daha da şirin gösteriyor. Model ülkemize 2 yıl gecikme ile 2013 yılında sonunda geldi. 3 motor seçeneği ile küçük sınıf müşterisini kendine çekmeye çalışan modelin motor seçenekleri ve modellerin fiyatları şöyle: 1.2 Fire Evo 69 Beygir- 32.300 TL, 0.9 TwinAir MTA Yarı Otomatik şanzımanla 85 Beygir- 36.500 TL, 1.3 MultiJet 95 Beygir- 39.100 TL. Kendinden beklemediğimiz derecede ekonomik olan markanın yollarda daha çok rastlanmasına yardımcı olacağını düşündüğümüz model, şehir içi kullanım için ideal seçeneklere sahip. Multijet motor dizel özelliği yanında start-stop sistemine sahip, ancak otomatik şanzımanın sunulduğu modelin düşük hacimli oluşu dikkat çekici. Ancak markanın da belirttiği gibi bir kez daha söylemek gerekli, Ypsilon şehir içi kullanımlara daha uygun. Önceki neslinin 3 kapılı oluşunun dezavantajı, çok hoş bir 5 kapılı tasarımla giderilmiş ve iki renk opsiyonu da cazip.

Lancia Ypsilon Ön Ön tasarıma baktığımızda ilk dikkat çeken detay farlar oluyor, ızgaradan önce.  Alt kenarı düz, ızgaraya bakan kenarı eğimli ve üst kenarında bir girinti yapıp üst kenarla köşeli birleşen bu farlar oldukça güzel görünüyor ve araca büyümek isteyen küçük bir çocuk görünümü veriyor. Öne uzayan ucuna doğru mercek barındıran hafif kabarık farlar araca aynı zamanda İtalyan havası da katıyor. Farların içinde LEDler göremiyoruz, ancak bu sorun değil, Ypsilon diğer detaylarıyla tam bir eksiklik bile olmayan bu detayı düzeltiyor. Burnun ortasını işaret eden farların ortasına baktığımızda Lancia’ nın değişen ızgarasının ilk örneğini görüyoruz. Simetrik iki kanadı olan ızgaranın ortasından geçen bir şerit yok, ancak üstündeki kalın kenar simetri çizgisine doğru çıkıntı yapıyor. Bu çıkıntının içinde Lancia logosu bulunuyor. Üstü kalın kenarla kapatılmış olan bu şirin İtalyan ızgarasının içindeki çizgiler de belirli bir aralıkta kalınlaşıyor. Chrysler modellerinden gelen bu detay aile içinde bir bütünlük yaratması için ileride bütün araçlarda olacak. En alt kenara doğru kısalan kalın çizginin boyları ızgaranın için işaret ediyor. Farların altında çok dikkat çekmeyen yıkama kapaklarından sonra aşağıya baktığımızda ise küçük sis farları ile birleşik ince ızgarayı buluyoruz. İki sis farı yuvarlak şekilleri ile parlak şeritlerin içinde gömülü dururken, ızgara incelerek iki sis farı yuvasını birbirine bağlıyor. Parlak çizgiler ile hoş bir görünüm sunan ızgaranın altına doğru plaka yerleştirilmiş ve plakanın iki yanında küçük hava çıkışları bulunuyor. Oldukça dik olmasına rağmen sevimli burnun üstüne doğru baktığımızda motor kapağının hiç gizlenmediğini görüyoruz. Izgaranın üst kenarından geçip, yan kapılara doğru giden kapa oldukça öne çıkıyor. Ypsilon tek başına bu detayla ilginç gözükse de, iki renkli versiyonda (Aracın eski nesli gibi bu nesilde de iki renkli versiyon bulunuyor ve ikinci renk kapaktan itibaren başlıyor ve tavana devam ediyor.) uyum bulunuyor. Kaputun üstünde iki adet vurgu bulunuyor ve ızgara kaputun üstünde kaputu ikiye ayıran bir vurgu oluşturuyor.  Aşağıya doğru incelen ızgara ve farlar çok hoş.

Lancia Ypsilon Arka

Yan tasarıma bakıldığında ise aracın gizli uyumlarla dolu olduğunu görüyoruz. Kaputun çizgisinin devamı gibi devam eden yan camın alt kenarı, arka kapının sonuna doğru yukarı yuvarlak şeklinde çıkıyor ve yine aynı başlangıç noktasından gelen çizgi ile birleşiyor. Bu çizgi tavana paralel şekilde, yuvarlak eğimle geliyor. Üst kenarın bagaj kapağına doğru siyah bir çizgi ile devam etmesi ise uyumu devam ettiriyor, ve önden arkaya kadar devam eden bir hat oluşuyor. Bu arada aracın arka kapısı Alfa Romeo tarzı, gizlenmiş bir kapı kolu ile açılıyor, ancak camın boyutu yine de büyük. Yan camlar arasında kaygan siyah malzeme kullanılmış ve arka kapının siyah kaplamalı kısmında Ypsilon logosunun meşhur “Y” si yer alıyor. Ön kapı kolu parlak rengi ile öne çıkan araç bayanları etkileyecektir. Yan sinyal lambası ön tekerleğin yanında yer alan aracın ön ve arka kapısı boyunca vurgular bulunuyor. Bir “c” harfi çizen bu vurgular dışında arka fardan gelen bir vurgu da bulunuyor. Tekerlekler küçük boyutları ile şirin. İtalyan olduğunu çağrıştıran jantları ile beğeni toplayan yan tasarımdan sonra arkaya bakıldığında ise Delta’ yı hatırlıyoruz. Yan camın üst kenarından gelen çizgi iki renkli versiyonda üst rengi ayırıyor ve arka camın üstündeki çıkıntıda ikinci renk sonlanıyor. Yuvarlak arka kısımda yan camın üst kenarı aşağı doğru inerek diğer inen kenarla birleşiyor ve arka cam ve plakalık için uygun bir yer oluşuyor. Arka cam yuvarlak eğimli ve aşağı kısmı karartılmış şekilde, araç logosu ve marka logosunu barındırıyor. Ypsilon’ un logosunun da yenilendiğini buradan görüyoruz. Karartılmış kısım düz olarak bittikten sonra plaka kalıyor. Arka farlar ise Delta’ dan özenilmiş. Öne ince bir kolla uzayan farların diğer ucu da köşe ile arka tekerlek hizasında birleşiyor. Her kısmında belli bir uyum olan aracın arkasının alt kısmında siyah kısımda kedigözleri bulunuyor ve daha altta ise egzoz bulunuyor.

Lancia Ypsilon İç

Küçük bir araç olmasına rağmen bir çok tat sunan bu şahane küçük sınıf aracın iç mekanı ise herkese uymuyor ne yazık ki. Eski nesildeki gibi göstergeleri ortaya koyan marka burada her şeyi mahvetmiş. Direksiyon tek başına oldukça şık. Parlak kısımları ve dikişleri ile beğeni toplayan direksiyondan sonra orta konsola doğru baktığımızda tepede kocaman gösterge panelini buluyoruz. Alışılmış gösterge paneli her şeyi ile ortada bulunuyor. Aydınlatmalı ve parlak çerçeveli göstergeler konumlarından dolayı güzelliklerini gösteremiyor. Dikdörtgen bir kutu içinde bulunan göstergelerin altında bir de ekran bulunuyor. Bu üzücü durumu unutup aşağısına baktığımızda ise iki yanında hava çıkışları bulunan radyo kontrollerini ve daha aşağıda havalandırma kontrollerini buluyoruz. Büyük ekranları ile beğenilen bu kontrol paneli piyano siyah kaplaması ile güzel. Vites kolu büyük ama yine de şık. Kapı iç yüzleri ise oldukça sade. Şık kapı kolları ile az da olsa dikkat çeken kapılar yeterli boyda, uzun boylular sorun yaşamayacaktır. Arka sırası ile de büyük konfor sunan araç, ülkemizde uygun fiyatı ile oldukça başarılı olabilir. İç mekanın tasarımı belki en fazla sorun yaratabilecek yer, ancak o da kabul ediliyorsa Ypsilon özellikle bayanlar için biçilmiş kaftan.

4 yorum var.

  1. Özen Gürakan

    Lancia Ypsilon yumuşak çizgilerin hakim olduğu modern tasarımlı bir model kullanımı pratik ,rengi ile dış dizaynı çok uyumlu güzel biraraba almayı düşünebilirim.

    Beğen

    1. Birisi

      Merhaba,
      Yazının tarihi doğrudur. Lancia Ypsilon’ un yazıda bahsedilen nesli 2011 yılında tanıtılmıştır. Ülkemizde bu yıl satışa sunulan model 2011′ dekinin değişime uğramamış halidir. Benzer durumda olan otomobiller de yer almaktadır. Otomobil Günlüğü, Avrupa otomobil pazarına yer veren bir sitedir ve ülkemizde satılmayan otomobillerin bir kısmının dahi her yönden detaylı incelemelerine bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.otomobilgunlugu.com/category/turkiye-de-satilmayan-otomobiller/

      Beğen

  2. QB

    100 km. üzerine çıkınca , motor kaputu yerinden fırlamak istercesine esniyor. Aracın aerodinamiği hatalı.
    iki gün boyunca kullandım (kiralık).

    Beğen

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s