Toyota Verso-S

Bu yazıdaki otomobil Türkiye' de satışta değildir.Aylar öncesinde Avrupa’ da satışa sunuldu. Ülkemize daha yeni yeni geldi ve TV, gazete reklamları ile dikkat çekmeye çalışıyor. Alman üretici Opel’ in başarılı MPV’ si Meriva’ nın ikinci nesli ülkemize geldi ve bu sınıftaki işler kızışmaya başlıyor. Honda Jazz, Renault Modus, Ford C-MAX, Kia Venga, Citroen C4 Picasso ve Meriva gibi üyeleri bulunan ve MPV’ ler ailesine dahil olan Monospace’ lere yeni üye geliyor. Paris Otomobil Fuarı’ nda beklenmedik bir şekilde tanıtıldı. Markanın böyle bir projesi olduğunu kimse bilmiyordu. Japon üretici Toyota’ nın ferah ve şirin aile aracı Verso’ ya ikiz geldi. Halen açık olan Paris Otomobil Fuarı yaklaşırken duyurulan Verso’ nun küçük kardeşi olacak model Verso-S, üyeleri gün geçtikçe artan bir sınıfa giriş yapıyor. Verso büyük ailelere hitap ettiğini veya gereksiz büyük olduğunu düşünenlere işte yanıt.

Sizin için bunu yaptık diyor marka göğsünü gere gere. Adına eklenen “S” takısı sadece bir harften ibaret değil. “S” ekinin bir modelin sonuna geldiğinde onun daha hızlı ve sportif bir türevi olduğuna alışkınız. Toyota, Verso’ ya bunu getirirken bunu anlatmayı mı amaçlamıştır bilmiyoruz ancak görünümde hafif bunun izleri var. Haberini aldıktan sonra sabırsızlıkla beklediğimiz Verso-S, Toyota’ nın tarz değiştirdiğine bir işaret olabilir. Şu anda iki yanı da simetrik kanat şeklinde açılan görüntüye sahip şık ve şirin Toyota ızgaraları tüm ürün gamını işgal ediyor. Bu olumsuz bir durum değil, araçlar bu halleri ile oldukça güzel duruyor. RAV4 gibi bir arazi aracı dahil tüm modelleri bu halde olan marka, tüm araçlarını bu hale getirdikten sonra yeniden tarz değiştirmeye (en azından şimdi) karar veriyorsa Toyota’ nın hızına ve gelecek araçlarına alışmamız zor olabilir. Ürün gamında bir farklılaşmaya işaret ediyor olabilir ancak Verso-S ilk görünümünden enerjik, sportif ve konforlu olduğunun izlenimini veriyor. Yan tasarımında Mercedes-Benz A-Serisi ile büyük Verso’ nun karışımını sunan aracın ön tasarımında kanatlı görünen ızgara gibi detaylar yok. Arka tasarım ise en büyük sorun olarak karşımıza çıkıyor. İlk görüntülerinden anladığımız kadarıyla oldukça ferah olan Verso-S,  Toyota’ nın Avrupa sitesinde yazan açıklamadan anladığımıza göre 2011 Şubat’ ı civarında yollarda olacak. Ülkemizde de satışa sunulmasını sabırsızlıkla bekliyoruz, Toyota modeli ülkemize getirmezse önemli bir hata yapar bizce. Küçük aileler için kompakt sınıf önermek yerine Monospace’ leri önermemizi sağlayan modeller arasında olan Verso-S, Toyota ailesindeki en küçük modellerden biri.

Ön tasarımında ilk olarak yüksekteki yıldırım veya şimşek şeklini hatırlatan farları dikkat çekiyor. Yukarıdan eğimle gelip, aşağıda düz gittikten sonra hızla daha da aşağıya inip yukarı çıkan far şekli araca dinamik hava katan detaylardan. Farların alt kısmındaki girintiye uzayan çizgi şekilli ızgara üzerinde parlak bir şerit bulunuyor. Bu şerit ve üzerinde bulunduğu ızgara ortada aşağıya inerek Toyota logosunun izlerini oluşturuyorlar. Japon olduğunu gizliden gizliye belli eden araç, oldukça sportif bir görünüme sahip. Izgaranın alt kısmında ise bir hava boşluğu bulunuyor. Araca gülümseyen bir yüz ifadesi katan hava boşluğu dikdörtgen petekleri ile sportif görünüyor. Hava boşluğunun iki yanında ise içeri gömülü gözüken sis farları, siyah yuvalarının içinde duruyorlar. Kaput üzerinde farların yan kenarına paralel eğimde hafif vurgular bulunuyor. Verso’ nun türevi olmaktan çok Verso’ dan farklı bir model gibi gözüken aracın yan tasarımında sorun yok.

Önden hafif eğimle yukarı çıkıp, köşe ile dik gitmeye başlayan hatlar, daha sonra yuvarlak eğimle öne dönüyor. 4. Cam tıpkı ağabeyindeki gibi üçgen ve kapı araları da mat siyah malzeme ile kaplı. Yan aynalara entegre sinyal lambaları ile asilliğini kanıtlamaya çalışan aracın arka farının ortasından gelen vurgu kapı kollarından geçip ön tekerleğe doğru sonlanıyor. Arka tekerleğin çevresindeki yuvarlak vurgudan sonra başlayan büyük girinti araca çarpılmış görünümü vermiyor. Bir bıçak şeklinde bulunan bu sportif vurgu şık görünüme katkıda bulunuyor.Gayet şık yan tasarım, capcanlı ve dinamik hava katan ön tasarımdan daha hafif kalsa da araca uygun görünüyor. Uzunluğu Verso kadar olmadığı için yüksek tavanı daha çok öne çıkan aracın arka tasarımında değişik şekilşi arka farlar dikkat çekiyor. Verso’ daki yuvarlak hatlı ve öne uzanan tabanca şekilli farlar kullanılmayan Verso-S’ de önü bir uçtan işaret eden üçgene benzer farlar bulunuyor. Plakanın da bagaj kapağı üzerinde bulunduğu aracın kedigözlerinin oluşturduğu girinti bagaj kapağında da devam ediyor. Değişik arka tasarım aracın sorunlu tek kısmı, ancak bu da dayanılmaz bir sorun değil. Verso’ nun yanına daha farklı, mavi renkli ve büyük yazı tipi ile yazılan “S” harfi aracın en önemli detaylarından.

İç mekan panoramik tavan ile çok daha ferah görünüyor. İlk dikkatimizi çeken ise büyük, yuvarlak ve sade göstergeler oluyor. Direksiyonun fazla altında olan ve böylesine yeni bir araca fazla eski görünen göstergeler negatif izlenim bırakıyor. Artık alıştığımız “plastik fazlalığı” durumu çoğu Toyota’ daki gibi Verso-S’ de de bulunuyor. Ama yine de şık orta konsol beğeni topluyor. Eğimli yerleştirilen düğmelerden sonra düz bir zeminde bulunan vites kolu birleşimi Auris’ teki gibi enteresan bir orta panel görünümü oluşturuyor. Konsol ortasında bulunan büyük ekran müzik vb. aktiviteler konusunda bilgi veriyor ve renkli ekrana sahip. İlk fotoğraflara göre şık görünen kapı iç yüzleri ve koltuklar hakkında ilk yorumlar pozitif. Yanlardaki hava çıkışlarının üstünde çizgi şekilli bir parlak parça bulunuyor. Bunun altında, yani torpidonun yukarısında ise bir girinti bulunuyor. Açık bir raf gibi kullanabilen bu alan, Toyota’ ların kiminde bulunan iki torpidoya farklı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ferah iç mekanı ve şık görünümü ile Verso-S henüz tek rengiyle kendini tanıtıyor. 2011’ in kış sonlarına doğru daha fazla detayını öğrenebileceğiniz araç, Toyota’ nın Avrupa pazarındaki en önemli modellerinden biri olacak gibi. Ülkemize gelmesini sabırsızlıkla bekliyoruz.

Bir yorum var.

  1. Özen Gürakan

    Bu model oldukça sempatik görünüyor,mavi renkde yakışmış,ön cephesigenel dizayna çok uyumlu arka cepheyi,bagaj kapağını genel çizgilere pek uymadığı görüşündeyim.Kullanım açısından pratik olduğuda bir gerçek.

    Beğen

Yorumunuzu Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s